wtorek, 17 kwietnia 2012

Pierniczki Magdy

Składniki

10 łyżek cukru,
½ kg miodu
1 kostka margaryny
1 kg maki
3 całe jajka
2 przyprawy do pierników
1 łyżka kakao
2 łyżki amoniaku





Przygotowanie

Cukier przepalić z ½ szklanki wody. Dodać miód i margarynę i wszystko razem zagotować. Wlać do miski i poczekać aż ostygnie. Dodać pozostałe składniki bez jaj. Na koniec dodać jaja i wyrobić ciasto. Pozostawić do drugiego dnia w lodówce. Z rozwałkowanego na około 0,5 cm ciasta wykrawać foremkami pierniki i piec w temepraturze około 180 st. C. Po wystygnięciu udekorować według uznania lukrem i posypka.

Ps. Robię je na każde święta i wychodza pychotka, a najwiekszą frajdę ma moja córcia, ktora sama je wykrawa i dekoruje. Zdjęcia tegorocznych wypieków poniżej! Udanych pierniczków i Wesołych Świąt!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz