środa, 4 kwietnia 2012

Kresowe cepeliny mojej babci

Składniki

1 1/2 kg ziemniakow
50 dag gotowanych ziemniaków
50 dag mąki krupczatki
2 jajka
sól



Przygotowanie

Ziemniaki zetrzeć jak na placki, odcisnąć. Gotowane ziemniaki przecisnąć przez praske lub zmielić, dodać jajka, mąkę i posolić. Sporą łyżką nabierać porcje ciasta, mokrymi rękami formować kule, lekko spłaszczac i zrobić palcem dołek w każdej. Wrzucać na wrzącą osoloną wodę, po wypłynięciu zmniejszyć ogień i gotować ok. pół godziny. Można podawać polane masłem lub skwarkami z cebulką i popijać szklanką mleka.

Często robię cepeliny z nadzieniem a moim ulubionym jest siekana szynka - ok 45 dag - wymieszana z drobno posiekaną dużą cebula, jajkiem, solą i pieprzem - jeśli jest zbyt miękkie dodaję nieco bułki tartej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz