poniedziałek, 9 kwietnia 2012

Kotlety z karkówki z oscypkiem

Składniki

4 kotlety z karkówki
pół niedużego oscypka albo 2 małe
2 łyżki ostrego sosu paprykowego, najlepiej chili
4 cienkie plasterki wędzonego boczku
sól, pieprz, majeranek, kilka kulek ziela jałowca
spora marchewka pokrojona w kostkę
pietruszka pokrojona w kostkę
kilka ziaren ziela angielskiego
listek laurowy
wegeta
3 łyżki musztardy
łyżka miodu
mała garstka posiekanego szczypiorku
olej
mąka



Przygotowanie

Kotlety rozbić jak na schabowe, przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Oscypki zetrzeć na tarce jarzynowej. na każdy kotlet kłaść plaster boczku, łyżkę oscypka i łyżeczkę sosu chili. Zwijać jak na zrazy, przekłuć wykałaczką, obsypać mąką i podsmażyć na oleju, osączyć na papierowym ręczniku. W garnku zagotować pół litra wody, wsypać wegetę, dodać listek laurowy i ziele angielskie oraz marchewkę i pietruszkę. Gotować pod przykryciem 30 minut. Odlać pół szklanki wywaru - dodać do odlanego wywaru musztardę, miód i łyżeczkę mąki, zmiksować i dolać do garnka z mięsem, pogotować chwilkę, wsypać szczypiorek, wymieszać i podawać z gotowanymi ziemniakami i ulubioną surówką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz