sobota, 14 kwietnia 2012

Łosoś Hikoku

Składniki

2 łyżku posiekanego imbiru


filet z łososia


sos sojowy


sos teryiaki


imbir marynowany





Przygotowanie

Jest to przepis na porcję dla dwóch dużych lub trzech małych osób .

Należy wymieszać nieco sosu teriyaki z połową posiekanego, świeżego imbiru (można dodać trochę sosu sojowego by było bardziej słono). Otrzymaną  marynatę można pozostawić na pewien czas, żeby się "przegryzła".

Łososia wkładamy do blaszki (np wyłożonej folią i polanej odrobiną oleju) i polewamy go marynatą imbirową.

Pieczemy ok. pół godziny pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 200oC.  Pod koniec pieczenia można zdjąć przykrycie.

Dobrym dodatkiem jest sos do polewania łososia podawany na zimno. wykonuje się go w następujący sposób:

należy zmiksować marynowany imbir, drugą połowę świeżego imbiru, sos sojowy i sos teriyaki

 

Łosoś Hikoku świetnie smakuje ze świeżym, białym pieczywem lub z ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz