piątek, 13 kwietnia 2012

Pierozki (ciasteczka) z serem i oliwkami

Składniki

3 warstwy ciasta filo lub opakowanie ciasta francuskiego
4 lyzki roztopionego masla
Garsc oliwek (czarnych lub mieszanych)
200 g fety lub innego sera
1 lyzka oliwy
pieprz
olej do glebokiego smazenia




Przygotowanie

Posiekac oliwki.Fete pokruszyc,mozna pogniesc widelcem,dodac oliwki ,oliwe i pieprz.
Ciasto rozlozyc na blacie,posmarowac maslem,wycinac kwadraciki o boku ok 4 cm.
Nakladac na kazdy mase serowa,skladac na pol,aby powstaly trojkaty.
Dobrze skleic boki pierogow,smazyc na oleju na zloty kolor.Podawac natychmiast,na goraco.

Przepis pochodzi z kuchni greckiej.

W mojej wersji tych pierozkow wymieszalam kostke fety (200 g) z dobrze odcisnietym twarogiem (ser klinek-250g),gdyz (slusznie) sadzilam,ze z sama feta nie damy rady zjesc ze wzgledu na jej slonosc.Maslo dodalam razem z oliwa bezposrednio do nadzienia,.Uzylam gotowego ciasta francuskiego,ktorego 1 opakowanie (typowe,np z Lidla lub Biedronki) wystarczylo mi na 3/4 farszu.
Pierozki sa bardzo smaczne i malo pracochlonne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz