niedziela, 22 kwietnia 2012

Pilaw w dyni

Składniki

dynia
2szklanki ryzu
4szklanki wody
1/2kostki masła
garść rodzynek
garść suszonych moreli
2 łyzki cukru
cynamon,cukier waniliowy



Przygotowanie

Z umytej dyni odciąć ''czapeczkę''.Dynię wydrążyć/pestki wyrzucić/ ,na ściankach zostawić zwarty miąższ
W rondlu rozgrzać masło ,wsypać ryż.Gdy się zeszkli zalać wodą,gotować na małym gazie , do czasu jak ryż wchłonie wodę.Dodać cukier ,cukier waniliowy,cynamon i suszone owoce.Wymieszać.nałożyć do dyni,przykryć czapeczką i piec ok.40 minut w średnio nagrzanym piekarniku.

Podawać w dyni,która jest bardzo dekoracyjnym naczyniem.
Nakładać lyżką nabierając razem z upieczonym miąższem dyni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz