sobota, 14 kwietnia 2012

babka piaskowa ze skórką z cytryny

Składniki

 



kostka margaryny (250g)
1 szklanka cukru
10 czubatych łyżek mąki
5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej
4 jajka
cukier waniliowy (ja daje według siebie około 1 łyżeczki)
1/2 łyzeczki proszku do pieczenia
otarta skórka z 1 cytryny
szczypta soli
tłuszcz do formy


 






Przygotowanie

Utrzeć miękki tłuszcz z cukrem, cukrem waniliowym, skórką z cytryny i solą na puszystą masę. W trakcie ucierania stopniowo wbijać jajka (można rozdzielić żółtka od białek ubijając białka na pianę) Zmieszać mąkę z mąką ziemniaczaną i proszkiem. Przesiać do masy, delikatnie wymieszać Nasmarować tłuszczem i wyłożyć pergaminem podłużną formę. Napełnić ciastem, wyrównać powierzchnię. Piec na złoty kolor 1 i 1/4 godziny w piekarniku na 175 stopni (ja piekę 150 - 160 stopni na termoobiegu) Upieczone ciasto zostawić na 10 min w formie, następnie wyjąc i usunąć pergamin

 

można również babkę upiec w tradycyjne babkowej formie, jednak wtedy formę smarujemy dokładnie tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Po upieczeniu zaraz wyciągamy babke z formy przewracając ją i delikatnie oklepując by babka wyszła bez problemu. Można polać polewą. Dla mnie w takiej formie ta babka jest jeszcze smaczniejsza.

ŻYCZĘ SMACZNEGO!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz