poniedziałek, 31 października 2011

Ogórki na ciepło

Składniki

500 g ogórków,
sól, cukier,
2 łyżki soku z cytryny,
1/3 szklanki bulionu,
1/2 opakowania jogurtu,
3 łyżki masła,
2 ząbki czosnku,
pęczek koperku,
łyżeczka mąki ziemniaczanej,
trochę przyprawy do wyboru: tymianek, bazylia lub cząber.



Przygotowanie

Czosnek obrać, pokroić na plasterki. Koperek opłukać, osączyć, posiekać.
Ogórki umyć, obrać, przekroić, usunąć pestki. Pokroić na kawałki grubości 2 cm, włożyć do rondla, oprószyć cukrem i solą, wlać sok z cytryny, bulion i jogurt. Dusić 10 minut pod przykryciem na małym ogniu. Dodać masło, czosnek, dusić 10 minut. Mąkę rozrobić z 2 łyżkami wody, wlać do ogórków, wymieszać, posypać koperkiem i jedną z przypraw do wyboru.

Ananasowa sałatka

Składniki

1 puszka ananasa
1 puszka kukurydzy
5 jajek
1 mała cebula
1 średni ogórek kiszony
40 dkg sera salami lub innego twardego

sos: 1 łyżka oleju,2 łyżki śmietany (jogurtu), 2-3 łyżki majonezu babuni, 1 duży ząbek czosnku zgneciony przez praskę
pieprz, sól, natka pietruszki



Przygotowanie

Ananas, jajka i ogórek pokroić w kostkę, cebulę w bardzo drobną kostkę.Ser zetrzeć na tarle o dużych otworach. Wszystkie składniki wymieszać z sosem, schłodzić przed podaniem.

 ... a tak wygląda...
                           

Kalafior w cieście

Składniki

Kalafior
Olej
1/3 szkl. wody
niecała szkl. mąki
2 jajka
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
2-3 ząbki czosnku
sól, oregano




Przygotowanie

Kalafior dzielimy na różyczki i płuczemy.
Ciasto: do 1/3 szkl. wody dodajemy sól, niecałą szkl. mąki, oregano, 2 jajka, łyżeczkę gałki muszkatołowej i 2-3 ząbki rozgniecionego czosnku. Wszystko dobrze ubić. Rozgrzać oliwę w garnku tak by kalafior pływał. Różyczki kalafiora zanurzamy w cieście i obsmażamy na złoty kolor. Kalafior powinien pozostać lekko twardy.

Uwaga: Ciasto powinno być dość gęste i nie spływać. W razie czego trzeba zwiększyć ilość mąki.

Zapiekanka z tunczyka

Składniki

Makaron (swiderki, kolanka, kokardki itd.)
Zupa krem z pieczarek lub inna kremowa
2-3 puszki tunczyka
sol i pieprz




Przygotowanie

Gotowac makaron - kolanka czy swiderki czy kokardki jaki kto chce. Przygotowac zupe "krem z pieczarek" lub jakas inna kremowa zupke (ja jestem leniwiec wiec robie z torebki albo z puszki). Na spod zaroodpornego naczynia wlac chochelke zupy, rozlozyc makaron, dodac tunczyka z puszki, zalac zupa, znow polozyc makaron, tunczyka, zalac zupa. Mozna robic tyle wartsw ile sie chce. Konczy sie makaronem, polewa reszta zupy. Na makaron klade starty ser, duzo bo lubie duzo i wkladam do dobrze nagrzanego piekarnika. Zapiekanka jest gotowa jak ser sie ladnie stopi i zacznie brazowiec troszeczke po rogach.

Faszerowane udka

Składniki

2 kostki bulionu warzywnego,
4 duże udka kurczaka,
kg. mielonego mięsa,
strąk czerwonej i strąk żółtej papryki,
sól, pieprz



Przygotowanie

Papryki drobno pokroić i wymieszać z mielonym miesem. Wszystko wrzucić do garnka z 2 kostkami bulionowymi, doprawić i gotować przez ok 10 min. Udka naciąć i wyjąć kości. Ostudzony farsz włożyć do udek i piec w piekarniku, w temperaturze 200 stopni przez ok. 45. Te smaczne udka moja mama podaje na specjalne uroczystości. Zaskakują smakiem i wyglądem. Polecam

Czarny salceson Beaty

Składniki

1+0,5 szklanki cukru
1+0,5 szklanki oleju
3 łyżki kakao
1 łyżeczka sodki
3 szklanki mąki
1 łyżka cynamonu
6 jajek
1 kg jabłek




Przygotowanie

Cukier utrzeć z olejem.Dodać po jednym jajku i mąkę wymieszaną z sodką, cynamonem i kakaem.Na koniec wsypać jabłka pokrojone w kostkę.Piec około godziny.

Przepis na dużą blache.

Smacznego!

niedziela, 30 października 2011

Makaron z sosem serowym i piersią z kurczaka

Składniki

1 podwójna pierś z kurczaka
śmietana 12%
1 serek ementaler śmietankowy(kostka)
4-5 ząbkow czosnku
olej
wegeta, pieprz, oregano, magii



Przygotowanie

Pierś kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju z przyprawami, jak będzie usmażona to zalewamy wodą i dusimy jakieś 10min wrzucamy do tego serek i mieszamy następnie pokrojone w drobną kostkę ząbki czosnku.jak zacznie wreć wlewamy ok 100ml śmietany i zagęszczamy wodą z mąka.

Zupa z selera naciowego

Składniki

  2 litry wody
  10 gałązek selera naciowego /bez natki /
  6 ziemniaków /średnich/
  2 duże cebule
  5 plastrów wędzonego boczku
  1 łyżka masła
  Do smaku:sól, pieprz i natka selera



Przygotowanie

Zagotowujemy dwa litry wody,solimy i dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i seler też drobno pokrojony. Dodajemy do smaku pieprz. Na rozgrzaną patelnię dajemy pokrojony boczek i pokrojoną w kostkę cebulę. Mieszamy do zeszklenia cebuli / nie rumienimy/. Zawartość patelni dodajemy do garnka i gotujemy do miękkości warzyw, wyłączamy gaz i do zupy dodajemy natkę selera i łyżkę masła . Zostawiamy zupę na parę minut pod przykryciem.
                                                    
                                                     Smacznego !
.

Tort pasiasty

Składniki

Ciasto kruche:
20 dkg. mąki
10 dkg. masła
5 dkg. cukru
1 żółtko

Biszkopt:
7 jaj
8 dkg. cukru
6,5 dkg. mąki
2 łyżki kakao
szczypta soli
5 dkg. zmielonych migdałów
3,5 dkg. mąki ziemniaczanej

Krem:
2/3 szkl mleka
3 łyżki mąki
35 dkg. masła
14 dkg. cukru
kilka kropli aromatu migdałowego
kieliszek wódki

Polewa czekoladowa:
1 czekolada
5 dkg.masła




Przygotowanie

Ciasto kruche:
Z podanych składników wyrobić ciasto kruche, wyłożyć na dno tortownicy i upiec na złoty kolor ok. 35 min. Wystudzić.

Biszkopt:
Zrobić biszkopt (tak jak każdy inny). Piec na dużej blasze wyłożonej papierem 10 min. w 220 st. (ja piekłam na oryginalnej blasze z gazowego pieca 37/37 cm.) Gorący od razu wyjąć na ściereczkę zwinąć jak roladę i tak zostawić do całkowitego wystudzenia.

Krem:
Mleko zagotować w garnku, mąkę rozprowadzić w zimnej wodzie i wlać na wrzące mleko, ugotować budyń - ostudzić.
Masło utrzeć z cukrem i aromatem migdałowym, po łyżce wkręcać zimny budyń, na koniec dodać wódkę.


Biszkopt rozwinąć i cały posmarować częścią kremu, pokroić na 6 jednakowych pasków. Pierwszy pasek zwinąć i postawić na środku uprzednio posmarowanego kremem ciasta kruchego, każdy następny pasek zawijać w koło, aż do wyczerpania ich. Całość posmarować pozostałym kremem, oblać polewą i dowolnie udekorować.


Mam ten przepis już bardzo długo i dopiero teraz pierwszy raz spróbowałam go zrobić ( na początku przerażała mnie ta rolada, ale w końcu spróbowałam i nie pożałowałam)
Ponieważ robiłam ściśle wg przepisu, a niestety nie była podana miara na tortownicę, musiałam go dosyć dużo obciąć. Z podanej porcji wychodzi mały tort ok. 20cm. średnicy.
Na duży tort przypuszczam trzeba by było zrobić 2 biszkopty (chodzi o ilość paskó)

Przepis pochodzi z czasopisma "Moje gotowanie".

Niezawodny placek owocowy

Składniki

6 łyżek mąki
6 łyżek cukru pudru
2 jaja
0,5 kostki masła
1,25 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat
0,5 kg owoców (rabarbar, jabłka, gruszki, wiśnie, śliwki, truskawki, czereśnie itp.)



Przygotowanie

Połączyć mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i aromat. Wbić jajka, wlać rozpuszczony tłuszcz i wymieszać. Owoce pokroić w kostkę, dodać do ciasta i lekko wymieszać. Wyłożyc na blaszkę i piec ok 45 minut.

Ciasto naprawdę szybko się robi i do tego jest bardzo smaczne.
Zamiast masła można oczywiście użyc margaryny, ale trzeba pamietać, że kostka margaryny waży więcej niż kostka masła.
To jest przepis na małą blaszkę, dlatego ja zawsze robię z podwójnej ilości :)
Ciasto to jest rewelacyjne z rabarbarem.
Smacznego!

piątek, 28 października 2011

parówki w naleśniku

Składniki

Porcja dla 4 osób

8 gotowych, usmażonych naleśników
8 parówek
40 dkg sera żółtego (dobrego do roztopienia)
3 duże łyżki ketchupu
2 duże łyżki musztardy
2 duże łyżki chrzanu
3 duże łyżki majonezu
bułka tarta (do panierowania)
3-4 jajka (do panierowania)
olej do smażenia




Przygotowanie


Ketchup, musztardę, chrzan i majonez wymieszać ze sobą.
Każdy naleśnik wysmarować cienką warstwą z otrzymanego sosu.
Parówkę przekroić na połowę, ułożyć na środku naleśnika.
Posypać uprzednio startym serem.
Zawinąć w tzw. kopertę, zamoczyć w jajku, bułce tartej i na wolnym, rozgrzanym oleju smażyć.

Polecam!

Buraczki z orzechami włoskimi i śliwkami

Składniki

1 kg buraków
100g łuskanych orzechów włoskich
50g śliwek suszonych
2 nie kopiaste łyzki majonezu



Przygotowanie

Buraki gotujemy, obieramy i tarkujemy na grubych oczkach.
Orzechy i sliwki drobno kroimy i dodajemy do buraków i mieszamy.
Dodajemy majonez i sól do smaku.

Najlepiej sałatkę przygotowac min ok 30min przed podaniem.

Rewelacyjna jako samodzielne danie ale i jako dodatek do mięs.

Placek z porzeczkami

Składniki

ciasto:
25 dag mąki,
2 dag drożdży,
3 dag cukru,
szczypta soli,
1 jajko,
100 ml mleka,
3 dag masła,
tłuszcz do wysmarowania formy.
nadzienie i polewa:
40 dag czerwonych porzeczek,
8 dag masła,
szczypta soli,
5 dag cukru,
2 jajka,
125 ml gęstej kwaśnej śmietany,
2 łyżki cukru pudru.



Przygotowanie

Mleko podgrzać, rozpuścić w nim drożdże. Dodać masło, stopić. Połączyć z mąką, cukrem, solą i jajkiem.Zagnieść na gładkie jednolite ciasto. Przykryć, odstawić na 25-30 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Porzeczki opłukać, poodrywać od gałązek, osączyć. Masło utrzeć z jajkami, cukrem, solą i śmietaną.
Ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować na okrągły placek o grubości 1 cm, przełożyć do tortownicy ( o średnicy 24 cm), brzegi podnieść i docisnąć do formy. Na wierzchu ułożyć porzeczki, pokryć polewą śmietanową. Piec 45 min w temp. 200 stopni C. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem

Minestrone zupa bardzo sycaca

Składniki

ok 2 litrów rosołu z kury lub wołowego ( jak kto woli)
6 łyżek oliwy (obojętnie jakiej)
1 cebula (pokrojona w kostke)
1 ząbek czosnku (przecisniety przez praske)
1 mały por (pokrojony w plasterki)
2 marchewki (pokrojone w kostke)
2 łodygi selera naciowego (pokrojonr w plasterki prosze nie zapomniec ze trzeba go obrac z zewnetrznej strony)
3 łyżeczki koncetratu pomidorowego
puszke fasolki flażoletki
3 pomidory (obrane ze skóry i bez pestek pokrojone w kostke)
garśc fasolki szparagowej (przekrojonej na pół)
pół małej główki kapusty włoskiej (pokrojonej w paseczki)
garśc makaronu (drobnego)
sól i pieprz
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
ser tarty do ozdoby





Przygotowanie

Nagrzac patelnie (albo prosciej smarzyc odrazu w garnku w ktorym bedzie zupa) i wrzucic cebule, czosnek i pora smazycna małym gazie ok 5 min. Dodac marchewke, selera, zalac rosołem dorzucic koncentrat i fasolke z puszki, przykryc i gotowac nastepne 30 min.
dorzucic pomidory i fasolke szparagowa i gotowac jeszcze
10 min.
dorzucic kapuste i makaron doprawic solą i pieprzem, gotowac jeszcze nastepne 10 min.
wrzucic pietruszke!
na talerzu ozdobic serem.
podawac z bagietką

NIC WIECEJ NIE TRZEBA DLA GŁODOMORÓW

czwartek, 27 października 2011

pasta jajeczna na liściach sałaty

Składniki

5 jajek
2 łyżki majonezu
cebula czerwona lub biała
rzodkiew
szczypiorek
sól, pieprz



Przygotowanie

ugotowane jajka zetrzeć na tarce - na najmniejszych "łezkach"  dodać około 2 łyżek majonezu, pokroić w drobną kostkę cebulę (nie całą - kilka krążków)  do tego pokrojono drobną rzodkiewkę wszystko wymieszać - doprawić solą i pieprzem, smacznego

ładnie wygląda i lepiej smakuje zrobione "kulki" na liściach zwykłej sałaty  

Klasyczna sztuka mięsa/sztukamięs

Składniki

1 kg. wołowiny- najlepsza z tzw. pierwszej krzyżowej


2 korzenie marchwi- fajne są młode z pozostawioną resztką naci-taką czuprynką)). Jeśli są młodziutkie dajemy ich kilka sztuk.


2 korzenie pietruszki-z taką że czuprynką z natki. Jeśli są młodziutkie dajemy ich kilka sztuk.


pół korzenia selera


1 opalona cebula


2 kawałki pora


1 liść laurowy


kilka ziaren ziela ngielskiego


malutka szczypta ziarnistego pieprzu


sól


DODATKI:


kilka obranych (w kształcie kuleczek) ziemniaków


kilka brukselek


garść fasolki szparagowej


 garść zielonego groszku





Przygotowanie

Wołowinę dokładnie myjemy.Wkładamy do gotującej wody. Dokładnie szumujemy.Dodajemy sól, ziele angielskie, pieprz. Po ok 1 godz. gotowania dodajemy marchew, pietruszkę, seler, pora i cebulę.Nie mogą się rozgotować.Posłużą jako dodatki do dania.Gotujemy jeszcze godzinę(razem 2 godziny, a nawet więcej-to zależy od mięsa). Mięso ma być mięciutkie i rozklejone.

Ugotowane mięso wyjmujemy, polewamy wywarem i dajemy mu chwilkę na odpoczynek))Wyławiamy wszystkie jarzyny.

W tym czasie w wywarze gotujemy ziemniaki, fasolkę szparagową, groszek, brukselkę.

Sztukę mięsa serwujemy pokrojoną w plastry np. z sosem chrzanowym, ale najlepsza i klasyczna jest polana wyłącznie wywarem.Podajemy ją otoczoną bukietem gotowanych warzyw.Dobra jest również z chlebem i odrobiną chrzanu.

Bulion można wykorzystać jako wspaniałą bazę do zup, choć nie będzie taki super esencjonalny, bo aby mięso było bardziej soczyste, wkładaliśmy je do gorącej wody.

To fenomenalne, niskokaloryczne danko z wieeeelką historią))).Uwielbiał je podobno Cesarz Franciszek Józef i podawano je  w Schonbrunnie nawet na eleganckich przyjęciach. Franz Joseph bardzo dbał o linię)) Sissi też)). W dzisiejszych czasach uwielbiane jest przez panów, bo podobnie do golonki, ma podobną specyficzną kleistość.To również  jedno z moich  ulubionych dań- zwłaszcza w towarzystwie młodych warzyw- szczerze je polecam.

PS. Uprzedzam, że jest to danko niskokaloryczne, ale...nie za bardzo wskazane dla osób z podwyższonym cholesterolem.Wołowina to jednak "czerwone" mięso i jej kleistość skądś się bierze(((

Kora orzechowa mniam

Składniki

Ciasto:

8 białek
3 żółtka
20dag cukru
10dag orzechów posiekanych nożem
10dag orzechów mielonych drobno na maszynce do orzechów
10dag kokosu
10dag rodzynek
1 łyżeczka mąki
1 łyzeczka proszku do pieczenia.

Krem:

puszka brzoskwiń
1,5 kostki masła
3 łyżki cukru
2 budynie śmietankowe (bez cukru)
3/4 szklanki wody
1 łyżeczka mąki
5 żółtek
ciastka "Delicje" ( 1 lub 2 paczki)
kawa parzona ze spirytusem lub rumem
2 paczki galaretki (brzoskwiniowej lub pomarańczowej)



Przygotowanie

Wykonanie ciasta:

Białka ubić dodając po troszcze cukru, następnie żółtka i dalej ubijać na koniec pozostałe składniki i delikatnie wymieszać. Z tego upieć 2 placki.

Wykonanie kremu:

1. Sok z brzoskwiń zagotować z 3 łyżkami cukru.
2. 2 budynie rozpuścić w 3/4 szklanki wody.
3. 1 łyżke mąki i 5 żółtek wymieszać i wlać do gotującego sie soku z brzoskwiń.
4, Ucierać masło dodając po trochu ugotowanego przestudzonego budyniu.

Wykończenie:

1. Na pierwszy placek dać 1/2 kremu.
2. Na krem położyć Delicje nasączone w kawie ze spirytisem.
3. Posmarować cieńko masą tak żeby starczyło masy na posmarowanie boków ciasta.
4. Przełożyc drugim plackiem, na nim ułożyć pokrojone brzoskwinie i tężejącą galaretkę.

                                              SMACZNEGO;)

Zupa z dyni_

Składniki

Wywar mięsno-warzywny (ja robię na wołowinie, 2 razy zmieniam wodę, 1,5 godziny gotuję na minimalnym ogniu, potem dodaję 3 marchewki, 2 pietruszki, korzeń selera, ziele angielskie, pieprz w ziarenkach, liść laurowy)
dynia pokrojona w kostkę 0,5 - 1 kg
2 ziemniaki
2 celule czerwone
5 ząbków czosnku
2 duże łyżki kwaśniej śmietany
natka pietruszki + koperek
proszkowany imbir
pieprz ziołowy
sól,
cukier



Przygotowanie

Dynię,  zalać wywarem i podgotować 3 minuty. Dodać pokrojone w kostke ziemniaki, cebulę pokrojona w piórka i czosnek pokrojony w plasterki ) I gotować dalej az wszystko będzie miękkie. Następnie dodać z wywaru ugotowane warzywa.
Wszystko razem zmiąć tłuczkiem do ziemniaków. Następnie przyprawić solą, cukrem, imbirem i pieprzem ziołowym (według uznania) i dodać zimną śmietanę. Na koniec wkroić mięso z wywaru (według uznania) i dodać dużo świeżej natki pietruszki i koperku.
Zupa jest naprawdę smaczna ;) Gotuję ją swojemu kochanemu Gnomowi, ale nie ukrywam, że sama też ją chętnie jem ;)

środa, 26 października 2011

PoDchMieLoNe NaLeśniKi Hot-DoGowe :) - yummy

Składniki

12 porcji:
1,5 szkl. mąki; 5 dag otrąb pszennych; 2 szkl. piwa; 2 jajka; 20 dag zółtego sera; 1 szkl. ketchupu; 12 parówek; szczypta soli; 3-4 łyżki oleju



Przygotowanie

1.Serek zetrzeć na tarce do jarzyn. Mąkę przesiać, dodać otręby, piwo, jajka, sól. Wszystko ładnie zmiksować.Ciasto odstawić na 1 godz. żeby sobie odpoczęło. 2.Patelnię rozgrzać, natłuścić i usmażyć dość cienkie naleśniki.Każdy naleśnik posmarować ketchupem, posypac serem, na wierzch położyc parówkę i zwinąc w rulonik. 3.Naleśniki ostrożnie układać w zaroodpownym naczyniu i zapiekać przez 15 min. w temp. 220st.C. Teraz możemy szamać, smacznego!! :)

Krem do ciast

Składniki

2 jajka


6 lyzek cukru


250 g  masla


250 g margaryny


troszke alkoholu


i dodatki do smaku jak kakao cytryne kawe itd rozbudzic fantazje





Przygotowanie

 jajka ubic z cukrem mikserem, w innej misce ubic maslo z margaryna i połączyć stopniowo z jajkami ubitymi  na koncu dodatki smakowe wedle ulobionych

uwaga ja stosuje 1 jajko i 3 lyzki cukru uzalezniam od wielkosci biszkoptu zawsze sie udaje

wtorek, 25 października 2011

surówka z lodowej

Składniki

- sałata lodowa
- zielony oórek
- pęczek rzodkiewki
- pęczek szczypiorku
- śmietana 18%,sól,ocet
   
       





Przygotowanie

Warzywa pokroić.Śmietanę doprawić solą i octem.Wlać w warzywa i wymieszać.SMACZNEGO!

Buraczki dietetyczne wg Różyczki

Składniki


1 kg czerwonych buraków
sól
1 łyżka oliwy z oliwek
1 duże słodkie jabłko
1/2 pora
2 łyżki soku z cytryny




Przygotowanie

Buraki ugotować,obrać zalać zimną wodą,odcedzić ,zetrzeć na tarce na grubych oczkach,

Pora drobno pokroić,sparzyć wrzątkiem na sitku,wystudzić ,dodać do buraczków,jabłko obrać ,zetrzeć na tarce,wszystko razem wymieszać,posolić,skropić sokiem z cytryny i polać oliwą z oliwek.

Smacznego

Bardzo smaczna surówka,dietetyczna:)

Kokosowe cudo

Składniki

CIASTO:
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru
2 łyżki kakao
3 łyżki wody

KOKOS:
3 białka
15 dkg. cukru
20 dkg. wiórek kokosowych



Przygotowanie

CIASTO:
Wszystkie składniki zagotować i ostudzić.
Do ostudzonej masy dodać 6 żółtek, 1 szklankę mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i pianę z 3 białek. Wlać do formy.

KOKOS:
Ubić białka na sztywno , dodać cukier a potem wiórki. Nakładać łyżką na ciasto "kupki" i upiec.


Sałatka nicejska

Składniki

główka zielonej karbowanej sałaty
puszka tuńczyka w sosie własnym
długi ogórek
3 pomidory
3 jajka na twardo
garść czarnych oliwek
Sos:
6 łyżek oliwy
2-3 łyżki octu winnego
sól, pieprz
może być zmiażdżony ząbek czosnku



Przygotowanie

Liście sałaty porwać na kawałki. Ogórki pokroić w plasterki, pomidory w cząstki, jaja w ósemki. Przełożyć do miski, dodać oliwki i tuńczyka, delikatnie wymieszać i polać sosem.

Żurek dla opornych

Składniki

włoszczyzna - większy pęczek
wędzonka (ja dodaję wędzony chudy boczek) - 1/2 kg
biała kiełbasa - 1/2-1 kg
ewentualnie jakaś inna kiełbasa - 1/2 kg
zakwas - 2 butelki
ziemniaki - 2 kg
śmietana 18% - 180 g
4-5 ząbków czosnku
listki laurowe
majeranek - wg uznania (ok. 2 łyżeczki)
sól
pieprz






Przygotowanie

1. Umytą włoszczyznę włożyć do 3 l wody i zagotować. Zmniejszyć ogień.
2. W międzyczasie wędzonkę i ewentualnie kiełbasę pokroić w kosteczkę i podsmażyć.
3. Do wywaru dodać wędzonkę, kiełbasę i zakwas (najpierw dobrze potrząsnąć butelką, aby mąka dobrze się rozpuściła).
4. Ziemniaki pokroić w kosteczkę i ugotować osobno w osolonej wodzie do momentu aż będą PRAWIE gotowe . Dodać do zupy.
5. Dodać majeranek, czosnek i kilka listków laurowych.
6. Śmietanę dodać do zupy. Aby ładnie połączyła się z zupą, można najpierw połączyć z częścią zupy w słoiczku, potrząsnąć i dopiero wtedy dodać.
7. Doprawić solą i pieprzem.

W czasie gotowania mogą pojawić się niewielkie ilości szumowiny, które trzeba usunąć, jednak trzeba uważać, zeby zrobić to przed dodaniem majeranku.

Spory gar z tego wychodzi

Ananasek wg siostry Anastazji

Składniki



Ciasto:

5 białek,
20 dag cukru pudru,
20 dag sparzonego i mielonego maku,
20 dag wiórków kokosowych,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa:
1 puszka ananasów,
2 paczki delicji,
2 galaretki cytrynowe,
2 galaretki czerwone,
5 żółtek,
1 kostka masła,
1 budyń śmietankowy,
½ litra mleka.



Przygotowanie



Ciasto: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, mak, wiórki, lekko wymieszać i wyłożyć na blaszkę wyłożoną pergaminem. Piec ok. 10-15 min. w temp. 1800C.
Masa: 2 galaretki cytrynowe rozpuścić w 1 szklance wody. 2 galaretki czerwone rozpuścić wg przepisu na opakowaniu. W odrobinie mleka roztrzepać żółtka i budyń, resztę mleka zagotować – połączyć i ugotować budyń. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń i tężejącą galaretkę cytrynową. Masę podzielić na dwie części.

Przełożenie:
Ciasto – jedna część masy – ułożyć ananasy – druga część masy – ułożyć delicje – zalać tężejącą czerwoną galaretką.

Zapiekane nalesniki z warzywami i miesem

Składniki

Ciasto naleśnikowe:

300 g mąki
3 jajka
3/4 l mleka


2 łyżki oleju
szczypta soli

Nadzienie:

1/2 kg mielonej łopatki
duza cebula
ulubione warzywa (brokuly, por, marchew, kalarepa, fasola szparagowa itp.)
ser zolty
1/2 lyzeczka bazyli
1/2 lyzeczka czosnku granulowanego
sol, pieprz


Sos beszmel

lyzka masla
3 lyzki oleju
mąka (tyle ile wchlonie olej z maslem)
mleko (ok 1 1/2 szkl.)





Przygotowanie

Z podanych skladnikow usmazyc nalesniki.

Podsmazyc pokorojona cebuje, dodac mielone i smazyc kilka min. Doprawic odrobina bazyli, czosnkiem, sola, pieprzem.

Warzywa pokroic w zapalke lub rozrobnic (w przypadku brokul czy kalafiora), fasole pokroic w paski ok. 3 cm. Calosc podduscic lub podgotowac na parze na poltwardo.

Zrobic beszamel - na oleju i masle podsmazyc na zlotawo mąke, zalac mlekiem (ilosc mleka podaje opcjonalnie, sos ma byc dosc gesty, aby nie wyplywal z nalesnikow).


Piekarnik rozgrzac do ok 200 st.
Nalesniki rozlozyc na blasze wylozonej pergaminem, na kazdym ulozyc mieso, warzywa, sos i plaster sera (na djeciach akurat sera nie ma) - zlozyc na pół. Zapiekc, az beda lekko chrupiace. Mozna podawac z sosem czosnkowym :)

Kotlet mielony z płatkami i ogórkiem

Składniki

- ok.1 kg mięsa mielonrgo wieprzowego
- 4 małe ogórki korniszony
-4 łyżki płatków owsianych
-2 jaja
-sól,pieprz




Przygotowanie

1.Płatki owsiane zalć 1/2 szklanki wrzącej wody i zostawić do wystygnięcia
2)Ogórki bardzo drobno pokroić
3)Połączyć mięso+płatki+ogórki+jaja,doprawić
4)Formować kotlety ułożyć na blaszce ,wstawić do piekarnika na 20 min (180 stopni )
No i wcinać

Sałatka z brokułów...

Składniki





Mrożone brokuły,
średni majonez,
jogurt naturalny średni,
1 opakowanie sera FETA light
1/3 łyżeczki czosnku suszonego lub 2 ząbki świeżego

 





Przygotowanie

Paczkę z mrożonymi brokułami podziurkować widelcem i wstawić do mikrofali na ok. 6-8 min. na podgrzewanie (700 wat), w tym czasie ser FETA pokroić w kostkę. Grubość jak kto woli, ale zalecam ok . 1 do 1,5cm.  Następnie słoiczek majonezu wymieszać z jogurtem naturalnym (jeśli lubimy sos bardziej płynny to więcej jogurtu).  Jeśli brokuły juz się poddusiły to otwieramy paczkę i stawiamy je w chłodne miejsce, aby wystygły.  Gdy brokuły są już zimne dzielimy je na mniejsze części i mieszamy wszystko razem BROKUŁY-->SOS-->FETĘ-->I doprawiamy czosnkiem do smaku. 
Gotowe do podania ...

poniedziałek, 24 października 2011

sosik pieczarkowy

Składniki


150 g pieczarek
1 cebula
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
300 ml bulionu
100 ml śmietanki 18 %
1 łyżka pokrojonej natki z pietruszki
sół, pieprz
sok z cytryny




Przygotowanie

Pieczarki obrać, opłukać, pokroiś na plasterki (bardzo drobno), skropić sokiem z cytryny.

Cebulę obrać, opłukać, posiekać, podsmażyć razem z pieczarkami na maśle, opruszyć mąką, wlać bulion i gotować ok. 10 min.

Dodać śmietankę.

Doprawić solą, pieprzem, zagotować.

Przed podaniem posypać natką pietruszki:)

Ciasto czekoladowe szybkie i pyszne

Składniki

200g gorzkiej czekolady
200g masła
1 szklanka cukru
4 jajka



Przygotowanie

czekoladę rozpuścić z masłem w rondelku
ubić żółtka z cukrem
ubić białka na sztywno
wszystko wymieszać drewnianą łyżką i przełożyć do małej tortownicy


piec 50 min
polać białą polewą i udekorować np.ciemnymi różyczkami
 

niedziela, 23 października 2011

placek kokosowy 2

Składniki

Ciasto
1 kostka masła
4 łyżki kakao
1 szklanka cukru
5 łyżek wody
5 żółtek
1 szklanka krupczatki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 ubite białka

Masa
3 białka
1 szklanka cukru pudru
200 g wiórków kokosowych
płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej



Przygotowanie

Zagotować masło, kakao, cukier o wodę gdy ostygnie dodać resztę składników na końcu ubite białka. WylaC na wysmarowana tłuszczem i posypana tartą bułką blachę. Na ciasto można wyłożyć drążone wiśnie.
Białka ubić z cukrem pudrem dodać wiórki kokosowe i na końcu łyżeczkę mąki. Wyłożyć  na ciasto i do piekarnika.

Zapiekana jajecznica ze szpinakiem

Składniki

8 jajek,
800 g świeżego szpinaku,
3 łyżki mleka,
troszkę świeżo utartej gałki muszkatołowej,
trochę posiekanej natki,
1/2 łyżeczki soli,
pieprz.



Przygotowanie

Szpinak opłukać i blanszować przez chwilę w gotującej wodzie, następnie osączyć na papierowym ręczniku, pokroić na kawałki. Piekarnik nagrzać do temperatury 250 stopni. Okrągłą teflonową blaszkę natłuścić i wstawić na 5 minut do rozgrzanego piekarnika. Jajka roztrzepać z mlekiem, szpinakiem, posiekaną natką i przyprawami. Wlać na blachę, włożyć do piekarnika i zapiekać około 10 minut. Podawać tuż po wyjęciu, najlepiej z sałatami.

sobota, 22 października 2011

Kwasówka wigilijna

Składniki

0,5 kg kapusty kiszonej,
0,5 szklanki suszonych grzybów,
5 łyżek kaszy jęczmiennej grubej,
2 kostki rosołowe,
2 kostki grzybowe,
3 liście laurowe,
5 ziaren ziela angielskiego,
wegeta, maga, pieprz,
3 ziarnka czosnku,
woda,




Przygotowanie

Do garnka przełożyć kiszoną kapustę, dodać suszone grzyby, kaszę jęczmienną, ziele, liście laurowe, zalać wodą, gotować na bardzo wolnym ogniu, gdy kapusta jest miękka, dodać kostki rosołowe, grzybowe, pokrojony czosnek i przyprawy. (Kwasówka wymaga długiego gotowania).

Muffiny kawowe

Składniki

Na 12 muffinek

CIASTO:
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
1 łyżka wrzącej wody
115g masła (o temp. pokojowej)
140g mąki pszennej
140g drobnego cukru kryształu
2 łyżeczki mleka
2 jajka

KREM:
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki wrzącej wody
100g masła (o temp. pokojowej)
225g cukru pudru



Przygotowanie

Robimy ciasto na muffinki: kawę rozpuszczamy we wrzątku, dodajemy do tego masło, mąkę, cukier, mleko i jaja - ucieramy wszystko mikserem na gładką masę. Nakładamy do formy muffinkowej wyłożonej papilotkami albo posmarowanej tłuszczem. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 180° C. Z wierzchu muffinki powinny być przyrumienione (włożony do środka drewniany patyczek powinniśmy wyjąć suchy).
Kiedy muffiny się pieką, przygotowujemy krem: kawę rozpuszczamy we wrzątku, dodajemy masło i przesiany cukier puder. Ucieramy wszystko mikserem, aż powstanie gładka masa bez grudek. Kremem dekorujemy zimne muffinki. Smacznego.

  

Pancakes

Składniki

1 i 1/4 szkalnki mąki
1 jajo
1 i 1/4 maślanki
1/4 szklanki cukru pudru
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/4 szklanki oliwy z oliwek
szczypta soli


         





Przygotowanie

W blenderze miksuje wszystkie składniki na gęsta mase o konsynstencji smietany. Rozgrzewam patelnie i smażę na rumiano z oby dwóch stron-bez tłuszczu.Podaje z syropem klonowym i owocami.

piątek, 21 października 2011

Kakaowe ciasto z jabłkami

Składniki

4 jajka

2,5 szklanki mąki

1 szklanka oleju

1 szklanka cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka kakao

1 łyżeczka cynamonu

1 kg jabłek (startych na tarce o grubych oczkach)



Przygotowanie

Białka ubić z cukrem, dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać. Następnie dodawać stopniowo wszystkie składniki i dokładnie mieszać. Na sam koniec dodać starte jabłka, wymieszać i wylać na blachę.
Piec w średnio nagrzanym piekarniku ok.60 minut.
Blachy niczym nie smaruję, ponieważ używam pergaminu do wypieków.
Ciasto jest dobre, wilgotne, długo zachowuje świeżość :)

Ciasteczka ryżowe Jadzi

Składniki

Ciasto:
1 opakowanie kleiku ryżowego
1 kostka masła
   lub margaryny
3 jajka
1 szklanka cukru
4 łyżki wiórek kokosowych
1 łyżeczka proszku
   do pieczenia
olejek śmietankowy
Nadzienie:
powidła lub marmolada
Ozdobienie:
cukier puder i kakao



Przygotowanie

Zagnieść ciasto z wszystkich składników, uformować kuki wielkości orzecha włoskiego. W każdej kulce zrobić zagłębienie i napełnić je nadzieniem.
Ułożyć na blaszce posypanej mąką.
Piec na złoty kolor w temp. 200oC.

Batoniki bounty

Składniki

200 g wiórków kokosowych,
100 ml
śmietanki kremówki,
70 g
cukru pudru,
70 g
masła,
200 g
mlecznej czekolady




Przygotowanie

Wiórki wymieszać z cukrem.
Podgrzać kremówkę z masłem aż się rozpuści i połączyć z wiórkami.
 Z masy formować niewielkie kulki.
 Układać na papierze do pieczenia.
 Przykryć folią alumniniową.
Schładzać przez 1 godzinę.
 Rozpuścić czekoladę.
 Zanurzyć kulki w czekoladzie.
Odłożyć w chłodne miejsce.
Poczekać ok. 15 min, aż polewa stwardnieje.
 
                                                                              Smacznego !

czwartek, 20 października 2011

Knedle z wiśniami

Składniki

400 g dojrzałych wiśni,
2 laski wanilii,
4 łyżki soku cytrynowego,
40 ml wiśniówki,
800 g ziemniaków,
1 łyżka margaryny,
50 g grysiku,
120 g mąki,
2 jaja,
sól,
1 łyżka cynamonu,
80 g cukru



Przygotowanie

Wiśnie opłukać i wydrylować. Laski wanilii przekroić, wyjąć rdzeń, wymieszać z wiśniówką i sokiem cytrynowym. Dodać wiśnie i odstawić na 10 minut. Ziemniaki wyszorować i gotować ok. 30 minut. Następnie odcedzić, obrać, przecisnąć przez praskę i wystudzić. Do puree ziemniaczanego dodać margarynę, grysik, mąkę, jaja i szczyptę soli, wyrobić ciasto. Na oproszonej mąką stolnicy z ciasta uformować gruby wałek i pokroić na 8 kawałków. Porcje ciasta rozgnieść na placuszki. Na każdy z nich nałożyć porcję wiśni, skleić i uformować knedle. Knedle włożyć do wrzącej wody i gotować ok. 12 minut. Kiedy wypłyną, wyjąć łyżką cedzakową. Knedle wyłożyć na talerze, oprószyć cukrem i cynamonem, można też przybrać melisą.

Wafel z masą mleczno-kokosową i herbatnikami

Składniki

3 grube wafle tortowe(andruty)
25 dkg masła
3/4 szklanki cukru
200 ml mleka plynnego (może być woda)
30 dkg mleka w proszku Krasnystaw (bardzo dobrze sie rozprowadza) -3 szklanki
3/4 szklanki drobnych wiórek kokosowych
35 dkg herbatników-mini z jednej strony oblanych czekoladą (moje to były Apetytki zdobione firmy Iga)



Przygotowanie

Mleko (wodę) zagotowac z cukrem, odstawić, dodać masło, rozpuścić,dosypywać mleko w proszku i mieszać mikserem na jednolitą masę, dodać kokos, wymieszać.
Herbatniczki podzielic na połowę.Na jeden wafel dac 1/4 część masy, poukladać herbatniki, dac znów 1/4 masy, polożyć wafel i podobnie druga część składników.Nie czekac,aż masa wystygnie, lepiej rozprowadza sie ciepła.
Obciążyć i schłodzić.Nastepnego dnia kroić.
SMACZNEGO
                              

Wieprzowina słodko-kwaśna

Składniki

25 dkg chudej karkówki bez kości (z powodzeniem można użyć około 40 dag mięsa)
1 lyżeczka soli
1 lyżka wódki wyborowej lub innej bialej
1 jajo
1 lyżka mąki ziemniaczanej
1 swieża słodka papryka
1 por (biala część)
1/2 średniej cebuli
1/2 szklanki pędow bambusa lub ogorka konserwowego lub dyni w occie pokrojonej w plasterki lub kostkę
6-8 lyżek oleju

sos:
6 łyżek cukru
3 łyżki octu (10%)
1 łyżka świeżego soku z pomaranczy
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 łyżka sosu sojowego (lub 1/2 maggi i 1 łyżka wody)
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej



Przygotowanie

Mięso pokroić w grubszą kostkę, wrzucić do miseczki, dodać sól i wódkę. Wymieszać i odstawić na 30 min.
W tym czasie wstwić ryż do gotowania.
Jajo roztrzepac z mąką ziemniaczaną, odstawić.
Paprykę pokrajać w cienkie paski a pora na 1 cm kawalki, cebulę posiekać w kostkę, pedy bambusa pokroic w plasterki (lub ogorek albo dynie).
Przygotować sos: do rondelka albo kubka wlać ocet, sos sojowy, sok pomaranczowy, cukier, dodać przecier, wymieszać i ewentualnie podgrzać na malym ogniu, aby cukier się rozpuścił, odstawić.
Jajo z maką ziemniaczaną wlać do mięsa i dokładnie wymieszać.
Na patelni rozgrzac mocno olej, na goracy tluszcz wrzucić mięso z jajem, lekko mieszając smażyć około 2 i pół min, dodać pędy bambusa(jeśli używamy dyni lub ogorka, to nie teraz , tylko pod koniec smażenia z resztą warzyw), posmażyć jeszcze ok. 30 sek., wyjąć mięso i bambus.
Olej zlać, zostawiajac 1-2 lyżki, rozgrzać na sporym ogniu, wlożyć paprykę, pory i cebulę i, mieszając smażyć 1 min.
Łyżeczkę mąki ziemniaczanej wymieszac z przygotowanym sosem słodko-kwaśnym, wlać do jarzyn na patelnię, mieszajac podgrzewać do zgęstnienia(w tym momencie dodać ogorka lub dynię, jeśli nie chcieliśmy bambusa), włozyć mięso, lekko mieszajac smażyć 15 sek i już gotowe.

Przepis pochodzi z książki K. Pospieszyńskiej "Kuchnia chinska", wyd. w 1988 roku (stąd wymienniki bambusa), a podany został przez Jolę L-L na liście dyskusyjnej pl.rec.kuchnia

Uwagi Joli L-L dotyczące przyrządzania tej potrawy:
- papryki daję pół czerwonej, pół zielonej, bo kolorowo jest wtedy na patelni
- pora kroję jeszcze wzdłuż, aby nie mieć kółek
- przepis jest teoretycznie na 4-6 osób ale ja dla 4 osob zrobiłam z 45 dag karkówki, a całą resztę dodatkowo ilościowo bez zmian
- zamiast sosu sojowego dalam sos sojowo-grzybowy

Moje uwagi:
Ponieważ obydwoje z mężem zdecydowanie wolimy dania słodko-kwaśno-ostre oraz z dużą ilością sosu, zmodyfikowałam nieco ten przepis. A ukryłam go tutaj: wieprzowina słodko-kwaśno-ostra

wtorek, 18 października 2011

makaron w sosie -wymysl wlasny

Składniki

5 parowek,puszka pomidorow krojonych,ok 15 malych pieczarek,2 lyzki wina,oiwa z oliwek,zabek czosnku,natka pietruszki,makaron(rurki,swidry jaki kto lubi)przyprawy,piepsz cayenne,vegeta,oregano



Przygotowanie

oliwe wylewamy na patelnie nie za duzo najlepiej 1/4 szklanki moze nawet mniej,do tego rozgnieciony czosnek moze byc drobno pokrojony,nastepnie kroimy parowki w kostke i wrzucamy do tego czekamy az sie obsmaza,do tego dodajemy pieczarki pokrojone w cwiartki jezeli sa male jesli wieksze proponuje pokroic na wiecej czesci czekamy az troszke zmiekna i dodajemy do tego pomidory z puszki(z puszki sa lepsze niz swieze poniewaz maja wiecej soku i nie sa ze skora ktora pod wplywem gotowania zapiekania oddziela sie i nie jest to zasmaczne)dodajemy przyprawy i pietruszke i jeszcze chwilke trzymamy na ogniu.nastepnie gotujemy makaron i wsypujemy go do tego.danie jest bardzo szybkie a smakuje swietnie.przyprawy dodajemy wedlog gustu .

Pstrąg po młynarsku

Składniki

czas przygotowania: 25 minut

4 pstrągi, sok z 2 cytryn, sól, 4 dag mąki, 3 dag sklarowanego masła do smażenia, 8 dag zwykłego masła, 4 plasterki cytryny, pęczek natki, 50 dag ziemniaków



Przygotowanie

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Pstrągi sprawiamy, czyścimy, myjemy krótko pod bieżącą zimną wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem. Skrapiamy połową soku z cytryny, solimy od środka i na zewnątrz, obtaczamy w mące. Smażymy na sklarowanym maśle - najpierw 5 minut z jednej strony, potem jeszcze 3 minuty z drugiej. Ryby zabezpieczamy przed wystygnięciem, a do tłuszczu na patelni dodajemy świeże masło i resztę soku z cytryny. Podgrzewamy, zdejmujemy z ognia. Ziemniaki cedzimy, odparowujemy, dodajemy połowę posiekanej natki, mieszamy. Pstrągi polewamy gorącym masłem cytrynowym, dekorujemy plasterkami cytryny i posypujemy resztą posiekanej natki. Podajemy z pietruszkowymi ziemniakami.

Żółty ryż smażony

Składniki

2 woreczki ryżu (używam Sonko parboiled)
1 cebula
1 jajo
zielona cebulka
łyżeczka oleju sezamowego
łyżka jasnego sosu sojowego
kurkuma
sól, pieprz
olej do smażenia





Przygotowanie

Cebulę drobno posiekać i usmażyć na łyżce oleju na złoto.
Ugotować ryż, przelać zimną wodą i ostudzić. Ryż musi być sypki, u mnie sprawdzony to Sonko parboiled.
Posiekać cebulkę.
Na dużej głębokiej patelni mocno rozgrzać 2 łyżki oleju, wsypać ryż i smażyć kilka minut. Zmniejszyć nieco temperaturę, ryż rozgarnąć na boki i w powstałe miejsce wbić jajo - smażyć jak jajecznicę, gdy będzie w połowie ścięte, dobrze wymieszać z ryżem. Zdjąć z ognia, dodać usmażoną cebulę, zieloną cebulkę, sos sojowy, olej sezamowy, kurkumę (ja daję "na oko" - ok 1 łyżki). Wszystko dobrze wymieszać. Teraz można dodać sól i świeżo mielony pieprz do smaku.

Ryż ten podaję do kurczaka z sezamem - naprawdę smaczne, polecam!

 

Ozorek wołowy w sosie musztardowo-chrzanowym wg babci Różyczki

Składniki

Ozór wołowy (około1,30 kg)
sól
pieprz ziołowy
listek laurowy
4 ziarna pieprzu
2 ziarna ziela angielskiego
2 łyżki chrzanu w occie (ze słoiczka)
1 łyżka musztardy
4 pieczarki
1 łyżeczka mielonych suszonych grzybków
1 łyżka ulubionej przyprawy typu kucharek lub jarzynka
2 łyżki mąki







Przygotowanie

Ozór wyszorować,zalać wodą,lekko posolić,ugotować do miękkości.
Z ugotowanego ozorka zdjąć skórę,pokroić w plastry,zalać gotowaną wodą(wody ma być tyle żeby przykryło plastry mięsa.
Dodać pieprz,ziele,listek,pokrojone pieczarki,chrzan,musztardę,przyprawę.
Wszystko gotować około 10 min,po tym czasie mąkę rozrobić z kilkoma łyżkami zimnej wody(żeby nie było grudek)wlać do sosu i mieszając gotować jeszcze 2 min.
Smacznego

Babcia mnie nauczyła jeść tej potrawy:) jest pyszna.
Uwaga:
Można pominąć musztardę i zrobić w sosie chrzanowym.

poniedziałek, 17 października 2011

Chrupiące kulki czekoladowe na jeden kęs

Składniki





- 2 duże batoniki „Mars” (razem ok. 100 g),

- 45 g. masła,

- ok. 1,5 filiżanki  płatków kukurydzianych



Przygotowanie

Batoniki i masło włożyć do garnuszka i podgrzewać na ogniu (cały czas mieszając) do momentu, aż składniki się ładnie połączą. Dodać płatki kukurydziane i wymieszać.
Z masy uformować malutkie kuleczki i wkładać je do malutkich foremek lub mini-papilotek, a następnie schłodzić w lodówce ok. 45 min.
Z podanej ilości składników wychodzi ok. 15 szt. mini kuleczek czekoladowych.


Jest to zmodyfikowany przepis z programu Nigelli



Smacznego!

Chrupiąca sałatka z fetą

Składniki


sałata lodowa
ogórek szklarniowy
opakowanie fety
3/4 kubeczka jogurtu naturalnego
łyżka cukru
sól do smaku
ew zielenina - pietruszka, szczypiorek






Przygotowanie

sałatę pokroić niezbyt drobno ogórek pokroić w ćwierćplasterki fetę w kostkę zielenina drobno wymieszać w salaterce składniki jogurt wymieszać z cukrem i solą      
     Sałatkę wymieszac z jogurtem przed podaniem i najlepsza jest pierwszego dnia, na drugi dzień sałata puszcza wode i juz nie jest chrupiąca. Smacznego!

placuszki z cukini i fety

Składniki

3 średnie cukinie.
1 ząbek czosnku .
1/4 op fety(ok 2 lyżek fety) 
2 jajka.
7 lyżek mąki. 
odrobina pietruszki. 
Sol i pieprz do smaku. 
 
 
Skladniki na sos Tzacyki : 
1 maly ogórek.  
2 zabki czosnku .
3 łyżki śmietany.
pól lyzeczki oliwy 
kilka kropel octu winnego 
sól i pieprz do smaku.



Przygotowanie

Cukinie umyć,zetrzec na tarce o grubych oczkach.Posolić zostawic na 5 minut aby pusciła wode.Odcisnac wode od cukini, dodać przecisnięty przez praske czosnek,pokruszona fete, posiekana pietruszkę, jajka i przyprawic do smaku. Smażyc na oleju.  

Ogórka zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Posolić zostawic na 5 minut aby puśćił wode.Odcisnąć wode od ogórka, dodac czosnek przecisnięty przez praske,dodac śmietane , oliwe,ocet, przyprawy do smaku.Wstawić do lodówki na 30 minut. Smacznego:)

niedziela, 16 października 2011

królewski Puszek

Składniki

    Ciasto:
 8 jajek
25 dag cukru kryształu
17 dag mąki
4 łyżeczki maku
łyżeczka proszku do pieczenia

    wkładka czekoladowa:
4 jajka
4 łyżki mąki
4 łyżki cukru
4 łyżki rodzynek
4 łyżeczki kakao
płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    masa:
6 żółtek
2 łyżki mąki przennej
2 łyżki mąki ziemiecznej
6 łyżek kawy cappucino
0.5 litra mleka
kostka margaryny
3/4 szklanki cukru pudru
oraz polewa czekoladowa



Przygotowanie

    ciasto I
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać, aż cukier sie rozpuści. Następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać. na koniec dodać mąką z proszkiem i mak. wszystko razem wymieszac na jednolite ciasto.
  Ciasto wylac na blachę wyłożoną pergaminem, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30-35 minut. po upieczeniu i wystudzeniu ciasto przekroic na dwa blaty.
 
wkładka czekoladowa:
 Białka ubić na sztywną pianę i, cały zcas ubijac dodawać kolejno:cukier, żołtka i mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i rodzynki. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem tortownicy  i upiec w tem. ok 170 stopni.

masa:
  W szklance mleka dokładnie rozprowadzić makę przenną i ziemiaczną oraz żółtka i kawę cappucino.
Drugą szklankę mleka zagotować i na gotujące, mieszając, wlać rozrobioną masę.
Ugotować i odstawić do wystudzenia.
Margaryne z cukrem utrzeć na puch i cały czas ucierając dodawać po łyżce zimnego, ugotowanego kremu.
Na pierwszy blat z makiem posmarować połową masy i przyktyć go czekoladową wkładką. Następnie wyłożyć pozostały krem, a na wierzch drugi blat z makiem.
Na koniec ciasto polać polewą czekoladową.

  



Wiosenna z szynką

Składniki

- 1 główka sałaty lodowej
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 ogórek sałatkowy
- 1 puszka kukurydzy (425ml)
- 3 łyżki octu winnego
- 2 łyżki musztardy
- pół łyżeczki cukru
- 6-8 łyżek oleju
- 4 plastry (po 5 dag każdy) wędzonej szynki
- sól , pieprz



Przygotowanie

Sałatę lodową oczyścić ,opłukać, osuszyć i pokroić w paseczki. Rzodkiewki i ogórek oczyścić, opłukać. Rzodkiewki pokroić na cząstki, ogórek w słupki. Kukurydzę odsączyć na sitku.Szynkę pokroić w kostkę. Natkę posiekać.

Sos winegret: olej, ocet winny wymieszać z musztardą

Wymieszać wszystkie składniki.

Paszteciki z mięsem i papryką

Składniki

ciasto:
50dag mąki
25dag margaryny
2 żółtka
2 łyżki śmietany


Nadzienie:
1 cebula
30 dag mięsa (indyczego,drobiowego,wieprzowego moze być mielone)
pół strąka papryki czerwonej
2łyżki oleju
2łyżki koncentratu pomidorowego
nać pietruszki,sól,pieprz





Przygotowanie

1.masło posiekać z mąką,dodac żółtka ,śmietanę i szczypte soli zarobić kruche ciasto i schłodzić.
 
2.Kawałki mięsa obsmażyć dodać pokrojoną paprykę ,cebulkę poddusić ,wymieszać z natką i koncentratem przysmażyć i przyprawić .
 

3 ciasto cieńko rozwałkować wyciąć z niego kółka ,położyć farsz ,przykryć drugim kółkiem ,zlepic brzegi piec w temp.175 st ok 15 min

 



S M A C Z N E G O !!!!

Dynia w przecierze żurawinowym

Składniki

1 kg dyni,
25 dag żurawin,
cukier do smaku



Przygotowanie

Dynię pokroić w równej wielkości słupki lub kostkę.
Wkładać na cedzaku do wrzącej wody, obgotować, aby nieco zmiękła, lecz nie rozpadła się. Obgotowaną ułożyć w słoikach.
Żurawiny (można ich dodać więcej) po umyciu zagotować z niewielką ilością wody, przetrzeć osłodzić do smaku. Gorącym przecierem napełnić słoje z dynią i pasteryzować.
Jest to doskonały dodatek do wielu potraw.

Tosto - grzanki z tuńczykiem

Składniki

chlebek tostowy lub bułki
puszka tuńczyka w oleju
ser żółty
majonez
2 - 3 ząbki czosnku ( jak kto lubi )

ketchup



zrobiłam zdjęcie przed włożeniem do piekarnika a potem już nie zdążyłam, tak szybko zniknęły  ;)



Przygotowanie

Odlewamy olej z tuńczyka, odsączonego tuńczyka łączymy z wyciśniętymi ząbkami czosnku, 2-3 łyżkami startego sera żółtego i 2 łyżkami majonezu. Wymieszać aby nie było zbyt dużych kawałków rybki i na chlebek...


5 min w piekarniku w termoobiegiem 200' stopni


Polać kechupem i gotowe...

Można również wydrążyć w niedużych bułkach środek i nafaszerować powstałą dziurkę takim tuńczkiem ... takie bułeczki również zapiekać 5 min w kuchence z termoobiegiem ( do zarumienienia ) i serwować polane kechupem :))

Kolorowa sałatka z tuńczykiem

Składniki

szklanka ryżu ugotowanego na sypko
puszka tuńczyka w sosie własnym
papryka konserwowa (najlepiej czerwona)
groszek konserwowy (dodać wg uznania)
żółty ser




Przygotowanie

Paprykę osączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Tuńczyka wymieszać z ryżem. Dodać paprykę, osączony groszek i żółty ser pokrojony w kostkę. Wymieszać

sobota, 15 października 2011

Cykoria w szynce

Składniki

8 szt. cykori (dla 4 osób)
8 plastrów szynki (duza)
sól,pieprz,odrobina cukru
sok z polowy cytryny,lub ocet balsamiczny
3/4 lub 1 cala szklanka mleka
10dkg sera żółtego
10dkg masła lub jak kto woli margaryny do samżenia



Przygotowanie

Cykorie oplukac i wyciąć trzpień,podzielic na pół(przekroic) posypac pieprzem i solą oraz odrobiną cukru.
Maslo roztopic i ulozyc cykorie,dusić do miękkości w miedzy czasie w rądlu roztoppic odrobine masła dodac mąke(1,5 lyżeczki od cherebaty) zasmażyć ,ale nie dopuscic do zbrązowienia, dodac mleko cały czas mieszając,dodac sol ,pieprzi troche soku z cytryny,doprowadzic do wrzenia.
Podduszoną cykorie zawinąć w szynke, ułożyć w naczyniu zaroodpornym i polac sosem,ser zetrzec na tarce i posypac ulozona cykorie i zapiekac w piekarniku nagrzanym  do 180 st. okolo 15-20 minut.
Podawac z czerwonym wytrawnym winem.
Smacznego

łatwy przepis na krewetki

Składniki


dowolna ilość niemrożonych krewetek (najlepiej królewskich)
1-2 łyzki oliwy z oliwek
przyprawy: sól, curry, słodka czerwona papryka, zioła prowansalskie
2 łyżki czerwonego wina
sok z cytryny




Przygotowanie

krewetkom usunąć łebki, pancerzyki i przewód pokarmowy, skropić sokiem z cytryny, odstawić do lodówki na parę h krewetki doprawić na teflonowej patelni rozprowadzić oliwę, wrzucić krewetki i chwilę podsmażyć z obu stron  następnie podlać winem i dusić jeszcze ok 2-3 minut

Można jeść "same" jako przekąskę lub jako dodatek  z ryżem, warzywami, w tortilli itp.

Zebra2

Składniki

1 szklanka białej oranżady 1 szklanka oliwy 2,5 szklanki mąki + 2 łyżki 1 szklanka cukru 5 jajek 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia (z czubkiem) 1 cukier waniliowy



Przygotowanie

Jajka utrzeć z cukrem (zrobić kogiel mogiel), potem dodawać na przemian mąkę (wymieszaną z proszkiem do pieczenia), oranżadę i oliwę - około 3-4 zmiany.
 
Po wymieszaniu podzielić masę na dwie równe części - do jednej części dodać 2 łyżki mąki, a do drugiej kakao. Masy wlewać na przemian (po około 3 łyżki) do tortownicy wysmarowanej uprzednio masłem i posypanej bułką tartą.
 
Piec około 1,5 godziny w temperaturze 150 stopni C.


pizza - bardzo dobra

Składniki

Ciasto:
4 szkl. mąki
1 szkl. letniej wody
1/18 kostki drożdży
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
1 żółtko

Sos:
1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
4 łyżki keczupu (może być ostry i łagodny lub sam pikantny)
oregano
bazylia
pieprz ziołowy
szczypta soli
papryka słodka i ostra

Ponadto:
ser żółty starty na tarce o grubych oczkach
1/2 kg pieczarek
2-3 cebule



Przygotowanie

Drożdże, sól, oliwe, żółtko i wodę rozmieszać w naczyniu do jednolitej konsystencji


Zawiesinę wlać do przesianej mąki

Dokładnie wyrobić,

przykryć ściereczką (najlepiej wilgotną, wówczas ciasto nie obeschnie) i odstawić na 5 min. w ciepłe miejsce.

W tym czasie przygotować sos. Wszystkie jego składniki dokładnie wymieszać i odstawić na bok.

Kiedy ciasto lekko podrośnie uformować 2 kule (ja robię jedną większą na blaszkę,a drugą nieco mniejszą na tortownicę średniej wielkości) i odstawić jeszcze na ok. 15-25 minut.

Po upływie określonego czasu wyłożyć ciasto na blaszki i równomiernie posmarować sosem a następnie posypać startym serem. Na ser wyłożyć usmażone pieczarki z cebulką.



Piec przez ok. 20-30 minut w zależności od rodzaju piekarnika.

Życzę smacznego

piątek, 14 października 2011

Tortilla

Składniki

ok. gotowych 5 placków tortilli

pierś z kurczaka (jedna podwójna)
przyprawy typu: gyros, do kurczaka, curry

ogórek
pomidor
sałata lodowa
sos koperkowo-ziołowy

sos czosnkowy: (ilość sosu wg naszych upodobań)
5 łyżek jogurtu naturalnego
3 łyżki majonezu
łyżka ketchupu lub przecieru
ząbek czosnku
sól





Przygotowanie

1). Mięso WCZEŚNIEJ doprawić przyprawami, następnie moczyć w jajku roztrzepanym z mlekiem i solą, a następnie w mące i bułce tartej (razem wymieszanej), powtórzyć jeszcze raz. Smażyć na głębokim oleju.
2). Sałatę porwać na większe kawałki, doprawić sosem rozrobionym z 3 łyżkami wody i oleju.
3). Warzywa pokroić w plastry lub kostkę (wg upodobań) lekko posolić.
4.) Majonez wymieszać z jogurtem, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, ketchup i odrobinę soli, wszystko wymieszać, np. firlokiem.

Placki podgrzać na patelni lub mikrofalii. Ułożyć ciepłe kawałki kurczaka, warzywa i wszystko polać sosem czosnkowym.Zwinąć w kieszonkę lub rulonik.

Taki ,,fastfoodzik" robiony w domu to czysty rarytasik, przynajmniej wiemy co jemy


czwartek, 13 października 2011

Truskawkowa pychotka

Składniki

250 g Kasi
700 g mąki
200 g cukru
2 jajka
2 budynie wiśniowe
1l mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
700 g truskawek 



Przygotowanie

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej na stolnicę. Dodaj Kasię, cukier i posiekaj z mąką. Dodaj jajka i wyrób ciasto. Ciasto podziel na dwie równe części. Owiń w folię i włóż na 15 minut do lodówki. Ugotuj budynie według przepisu na opakowaniu. Opłucz i odszypułkuj truskawki. Mniejsze przekrój na pół, większe na cztery części. Wyjmij ciasto z lodówki. Rozwałkuj na dwa placki. Dużą prostokątną formę posmaruj Kasią i wyłóż papierem do pieczenia. Pierwszy placek przenieś do formy. Na nim ułóż truskawki, a na truskawki wylej przestudzone budynie. Nakryj drugim plackiem. Wierzch placka nakłuj widelcem. Piecz ok. 30 min w piekarniku nagrzanym do 220st C. Po upieczeniu posyp cukrem pudrem. Truskawki można zastąpić innymi owocami.

środa, 12 października 2011

Szarlotka wyśmienitaRóżyczki

Składniki


ciasto
• 3 szklanki mąki
• 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 cukier waniliowy
• 1/2 szklanki cukru+ 3 łyżki do piany
• 1 łyżka ciemnego kakao
• 1 margaryna Kasia 250 g
• szczypta soli
• 5 jajek
Masa
• 6 jabłek
• 1 łyżeczka czubata cynamonu
• 1/2 litra mleka
• 1½ budyniu śmietankowego lub dowolny smak z cukrem
• 3 kostki czekolady
• 1 kisiel słodka chwilka smak dowolny(dałam malinowy)



Przygotowanie


Z mąki,żółtek,cukru,cukru waniliowego,proszku do pieczenia,margaryny zagniatamy ciasto.
Dzielimy na pół, do jednej połówki dodajemy kakao,jeszcze raz dobrze zagniatamy.Białe ciasto podmrażamy.
Ciemne ciasto,wykładamy na blaszkę o wymiarach 28x24(ciasto będzie wysokie w takiej blaszce)) wyłożoną papierem do pieczenia.
Obrane jabłka .pokrojone w większą kostkę,wykładamy na ciemne ciasto.
Posypujemy cynamonem,gotujemy budyń,wylewamy na ciasto,czekamy aż przestygnie.
Ubijamy pianę, z zimnych białek z odrobiną soli,na sztywno.
Pod koniec ubijania,dodać 3 łyżki cukru i kisiel słodką chwilkę.
Wyłożyć na przestudzony budyń,na to zetrzeć białe ciasto.
Pieczemy w 180ºC około 50-60 min.
Po upieczeniu, studzimy ciasto i posypujemy startą czekoladą.
Smacznego polecam.

Pizza na miesie mielonym

Składniki

1 kg miesa mielonego lub gotowy Mett
3 cebule
100g pieczarek swiezych
3 papryki roznego koloru swieze
1 kubek gestej kwasny mietany lub (creme fraiche)
1/2 sloika (okolo250 do 300g)   sosu mysliwskiego (Zigeuner sause) ten sos jest ostry z papryka ,cebula itp




Przygotowanie

Miesso mielone przyprawic sola ,pieprzem ,maga i wylozyc na dno zaroodpornego naczynia ,posypac pokrojona cebula,papryka,i pieczarkami i salac sosem ,piec okolo 45 minut w pikarniku na 190 stopni



SOS
gesta smietana wymieszac z sosem  jak jest za geste mozna dodac troche mleka lub slodkiej smietany



sosu potrzeba tyle aby bylo wszystko przykryte w zaleznosci od wielkosci formy

Jest to dobra przystawka do ryzu lub makaronu poniewaz mieso pusci sok i zrobi sie duzo sosu

wtorek, 11 października 2011

Syrop cukrowy

Składniki

1 kg cukru

1 litr wody



Przygotowanie

Syrop cukrowy jest składnikiem wielu drinków.

Przepis jest banalny. Wystarczy dokładnie rozpuścić cukier w gorącej wodzie i krótko ją zagotować. Na koniec dodać odrobinę kwasku cytrynowego (tak na wszelki wypadek, żeby cukier nam się czasem nie skrystalizował) i przelać wszystko do butelek.

Ja przechowuję syrop cukrowy w butelce po piwie Grolsh z korkiem.
Nie robię też syropu z całej porcji, ale z 1/4.

Schab w galarecie

Składniki

1 kg schabu,
2 marchewki,
2 liście laurowe,
4 ziela angielskie,
czosnek granulowany,
4 skrzydełka,
1 kostka rosołowa,
żelatyna 3 łyżki,
wegeta, pieprz,
olej,




Przygotowanie

Schab umyć, do naczynia żaroodpornego wlać odrobinę oleju, schab zrumienić z obydwu stron, dodać ziele angielskie, liście laurowe, zalać wodą, aby nakryła mięso, dodać wegetę i pieprz, czosnek granulowany, gotować schab do miękkości. Mięso wyjąć na tackę, gdy wystygnie, pokroić. Skrzydełka i obraną marchewkę zalać wodą, dodać kostkę rosołową i gotować do uzyskania rosołu, przecedzić przez drobne sitko mięso, dodać przyprawy i czosnek w proszku oraz wcześniej namoczoną żelatynę, wymieszać (rosołu ma być ok. 1 litr) . Schab ułożyć na półmisku udekorować marchewką zalać zimnym rosołem, odstawić do zastygnięcia.

SHOARMA z pieczarkami i papryką-pychota

Składniki

filet z piersi z kurczaka - podwójny
10-15 średnich pieczarek
1 duża papryka (2 małe)
1 duża cebulka
1 ząbek czosnku (jeśli lubicie)
15 dag sera żółtego
papryka słodka w proszku, sól, pieprz
przyprawa GYROS (lub SHAORMA jeśli znajdziecie:))
olej do smażenia



Przygotowanie

pomysł mojej koleżanki, więc na wstępie dziękuję:)
Mięso pokroić należy w paski lub kostkę (ja wolę paseczki, bo lepiej je widać potem we wszystkich składnikach), następnie wymieszać z przyprawą Gyros i słodką papryką (w zależności czy chcecie mocno czy słabo doprawione trzeba wtedy wiecej wsypać), wymieszać z odrobiną oleju i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Wszystkie składniki pokroić: pieczarki dość grubo, cebulę i paprykę w półtalarki.
Na oleju podsmażam najpierw cebulkę, potem pieczarki (solę je na koniec smażenia), paprykę smażę i delikatnie podduszam. Mięsko usmażyć.
Wszystkie składniki połączyć, doprawić do smaku, ja dodaję 1 ząbek czosnku, na koniec dodać ser żółty i delikatnie wszystko podsmażyć jeszcze raz.
(W drugiej opcji można ułożyć na spód mięso, na nim warzywa.)

Ja podaję takie mięsko z frytkami i sosem tzatziki,do tego jakaś surówka z białej kapustki, smakuje rewelacyjnie i szybciutko się robi!
Polecam.

Kuleczki ryżowe z zupą pomidorową

Składniki


15 dkg płatów ryżowych
400 ml wody
sól
posiekana natka z pietruszki lub koperek
1 łyżka masła
bułka tarta
olej do smażenia
zupa pomidorowa




Przygotowanie

Wstawić wodę, dodać sól i masło.
Do gotującej wody wsypać płatki, mieszając ugotować na gęsto.
Doprawić odrobiną ostrej papryki, dodać posiekaną natkę lub koperek.
Wszystko dokładnie wymieszać i przestudzić.
Formować kuleczki i panierować w bułce tartej.
Smażyć na oleju na lekko złoty kolor.

Podawać z zupą pomidorową.

Filet z pangi ze szpinakiem i frytkami

Składniki

2 filety z pangi
0,5 opakowania szpinaku rozdrobnionego
ząbek czosnku
garstka tartego sera zółtego
5 łyżek śmietany 12%
2 łyżki masła
bułka tarta
mąka
1 jajko
sól
pieprz
gałka musztatołowa
vegeta





Przygotowanie

Filety z pangi rozmrozić, poprzekrajać na pół, posolić, delikatnie popieprzyć, posypać gałką musztatołową.

Zamrożony szpinak potłuc np. tłuczkiem i pół opakowania wrzucić na patelnię. Podgrzać na małym ogniu i dodać 2 łyżki masła oraz pokrojony czosnek, gdy zacznie robić się papka. Po chwili posolić, popieprzyć, dodać vegety oraz gałki muszkatołowej. Gdy woda zacznie parować dodać 2 łyżki śmietany. Dusić do momentu, aż woda zupełnie wyparuje. Na koniec dodac starty ser.

Frytki wstawić do frytownicy/piekarnika/kombiwara, przyrzadzać wg instrukcji na opakowaniu.

W tym czasie przygotować 3 talerze:
1 talerz- mąka;
2 talerz- jajko rozbełtane z 3 łyżkami smietany 12%;
3 talerz- bułka tarta.

Na patelnię wylać oliwę i wstawić do grzania.

Filety obtaczać w mące, jajku i bułce tartej i kłaść na rozgrzanej patelni.

Usmażone filety wylożyć na talerze, wysmarować z wierzchu przygotowanym wcześniej szpinakiem, dodać frytki i wyłożyć grzybki marynowane.

Smacznego!

poniedziałek, 10 października 2011

Ciasto budyniowe z jabłkami Doroty

Składniki

1/2kg mąki
1 niepełna szkl.cukru
1kostka margaryny Kasi
2jajka
mały proszek do pieczenia
mały cukier waniliowy
1 1/2kg jabłek szara reneta
3budynie waniliowe
4szkl.mleka



Przygotowanie

Mąke,cukier,cukier waniliowy,margaryne.jajka,proszek do pieczenia połączyć ze sobą i zagnieść kruche ciasto.Podziel ciasto na dwie połowy i włóż na 30min.do lodówki.Blachę wysmarować masłem i posypać bułką tartą.Rozwałkować jedną połowę ciasta i ułożyć ją w brytfance na nim ułożyć pokrojone w cieniutkie plasterki jabłka.Budynie dokładnie rospuścić w 1szkl.mleka,reszte mleka zagotować.Ugotowany gorący budyń wylać na jabłka.Drugą połowę ciasta rozwałkuj i rozłóż na budyniu.Piec w temp.150 około 45-60min.Najlepiej po 45min.sprawdź patyczkiem czy jest już suche.Na koniec jak ciasto ostygnie posyp cukrem pudrem.
Smacznego.
Rada:Najlepszy jest budyń winiary z cukrem.

Deser szwajcarski

Składniki

1 litr mleka4 żóltka2 szklanki 30 % śmietankiszklanka cukru pudru25 dkg masła2 paczki biszkopcikówbrzoskwinie z kompotu ;lub pomarańczegalaretka owocowa




Przygotowanie

Zagotować mleko i wlać do niego śmietanę roztrzepaną z żóltkami.Po chwili ogrzewania na bardzo małym ogniu utworzy się twarożek.Odcedzić go na sicie wyłozonym podwójną warstwą gazy.Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę i ucierając dalej dodawać po łyzce wystudzonej masy twarożkowej.Dno i boki tortownicy wyłozyć biszkoptami ,przykryć kremem ,wyrównać powierzchnię łyzką.Na wierzchu ułozyc dekoracyjnie owoce i zalać krzepnąca galaretka.Wstawić do lodówki.Podawać pokrojony jak tort.

sobota, 8 października 2011

Chili con carne - pyszności

Składniki

Składniki dla 4 osób:


75 dag wołowiny,
25 dag pomidorów - ja używam pomidorów z puszki,
1-2 papryki,
1 cebula,
czosnek - tu wedle uznania bo ja daje bardzo dużo,
papryczka chili - jak ktoś lubi na bardzo ostro,
przyprawy - można kupić gotową przyprawe do chili con carne,
puszka czerwonej fasoli,
olej




Przygotowanie

Przyrządzanie:
cebule i czosnek obrać i posiekać, mięso opłukać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni, dodać cebulę, czosnek i dusić na małym ogniu aż cebula się zeszkli, przełożyć wszystko do rondla papryke oczyścić, pokroić w paseczki i wymieszać z mięsem, wrzucić papryczke chili, dodać nieco ciepłej wody i dusić pod przykryciem 1,5 h na małym ogniu, nstepnie wkroić do rondla odsączone pomidory z puszki i dusić jeszcze 15 minut, na koniec dodac fasolę z puszki, przyprawić wedle uznania. Podawać z ryżem lub pieczywem

Smacznego!!!

Knedle z ryzu

Składniki

200 g ryzu
1 litr mleka
2-3 lyzki cukru
5 jajek
maka
tarta bulka
olej
sliwki ( male )



Przygotowanie

Ryz ugotowac w oslodzonym mleku, odcedzic i ostudzic. Nastepnie zaciagnac ryz 3 zoltkami i piana ubita z bialek, dodac make i dobrze wymieszac. Z tak powstalego ciasta formowac knedle i do srodka kazdego wcisnac mala , wypestkowana sliwke. Knedle musza byc okragle, a sliwki zupelnie pokryte ciastem.  Pozostale jaja roztrzepac, obtaczac w nich knedle , a nastepnie w bulce tartej i smazyc na goracym oleju.

              SMACZNEGO !

Knedle mozna podawac polane smietana z cukrem.

Mus jabłkowy z cytryną

Składniki

  
3, 0 - 3, 5 kg jabłek
1, 0 - 1, 20 kg cukru
4 całe cytryny ( ewentualnie 2 cytryny i 2 limonki )
1 szklanka soku jabłkowego lub wody



Przygotowanie

 
 Jabłka obrać, pokroić na kawałki.
Na dno szerokiego naczynia wlać sok jabłkowy lub wodę, następnie jabłka i na wolnym ogniu często mieszając rozgotować. Jeszcze ciepłe jabłka zmiksowć blenderem na gładki mus, wsypać cukier i gotować na bardzo wolnym ogniu.
 Cytryny wyszorować szczoteczką, sparzyć i zetrzeć na tarce.
Starta skórkę i sok z cytryn dodać do musu i jeszcze chwilę pogotować.
W razie potrzeby dodać cukru w/g własnego smaku.
Gorący mus nałożyć do słoików, szczelnie zamknąć.
Pasteryzować ok. 10 min.

 Tak przygotowany mus można wykorzystać do ciast, naleśników ...
Doskonale spisuje się jako słodki dodatek do niedzielnego śniadania w duecie z kubkiem kakao lub gorącej czekolady...:)))
 

Polecam - nie znam nikogo, komu nie przypadłby do gustu...:)))

piątek, 7 października 2011

Zapiekanka cebulowa z mięsem

Składniki

- 600 g cebuli
- 4 łyżki oleju
- 300 g pomidorów
- 500 g mielonego mięsa
- 2 łyżki koncentratu pomidoroweg
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- sól, pieprz
- ok. 3 łyżki siekanego szczypiorku
- 40 g mąki
- 30 g masła
- 1/4 l mleka
- 60 g żółtego sera



Przygotowanie

1. Cebulę obrać, pokroić w palstry po czym dusić 3-4 minuty na rozgrzanym oleju. Zdjąć z patelni odsączając z oleju.
2. Pomidory sparzyć we wrzątku i obrać ze skórki a następnie drobno pokroić w kosteczkę.
3. Na oleju po smażeniu cebuli podsmażyć mięso na duzym ogniu. Dodać pomidory, koncentrat, parykę i szczypiorek.
4. Doprawić solą i pieprzem, dodać 2 łyżeczki mąki i trochę wody (ok. 4 łyżek). Wszystko dusić ok. 6-7 minut.
5. Mięso wymieszać z cebulą i przełożyć do natłuszczonego, żaroodpornego naczynia.
6. Masło roztopić na patelni, dodać resztę mąki i chwilę zasmażać. Następnie dodać mleko, sól, pieprz i gotować na małym ogniu ok. 10 minut. Po tym czasie dodać starty ser i dokłdanie wymieszać.
7. Sosem polać zapiekankę i piec 25-30 minut w 200 stopniach.

Przed podaniem posypać natką lub szczypiorkiem.

czwartek, 6 października 2011

bardzo smaczna sałatka z makaronem ryżowym

Składniki

opakowanie makaronu ryżowego,
podwójna pierś z kurczaka,
ogórek świeży,
papryka czerwona,
3-4 ząbki czosnku,
3 duze łyzki majonezu,
koperek świeży,
sól i pieprz





Przygotowanie

makaron ugotować w lekko osolonej wodzie.
pierś dokladnie oczyscic i pokroić w bardzo drobną kostkę. usmażyc na oleju z ulubionymi przyprawami( ja daje oregano, papryke ostrą, troche curry)
ogórek i papryke umyć i pokroic w kostke. koperek bardzo drobno posiekać.
gdy pierś z kurczaka ostygnie polączyć wszystkie składniki, dodać wycieśnięty czosnek, sól pieprz i wymieszac z majonezem.
najlepiej smakuje po ok 2 godzinach gdzy wszystkie smaki sie połączą.
idealna na poczęstunek dla gości.
smacznego!!

Ensalada de aguacate y espinaca

Składniki

1/2 kg szpinaku
1 obrana średnia cebula, pokrajana w plasterki
2 jaja na twardo posiekane
2 gruszki (w przepisie oryginalnym gruszki awokado)
sok z cytryny lub 2 łyżki octu (6 proc.) i 4 łyżki i wody
1/2 łyżeczki cukru



Przygotowanie

1. Szpinak przebrać, odciąć ogonki, wypłukać kilka razy w dużej ilości wody, dokładnie osączyć i osuszyć w czystej ściereczce.
2. Dokładnie rozdrobnić, ułożyć w salaterce.
3. Cebulę rozdzielić na pierścionki; dodać do szpinaku.
4. Obrać gruszki, usunąć gniazdka nasienne, pokrajać w plasterki.
5. Gruszki, jaja włożyć do salaterki, wszystko lekko wymieszać.
6. Do małego słoika (twist) wlać oliwę, dodać czosnek, sok lub ocet z wodą, doprawić solą, pieprzem i cukrem, mocno wstrząsać.
7. Sosem tym polać sałatkę, lekko wymieszać.
Proporcje dla 2-3 osób