czwartek, 27 października 2011

Kora orzechowa mniam

Składniki

Ciasto:

8 białek
3 żółtka
20dag cukru
10dag orzechów posiekanych nożem
10dag orzechów mielonych drobno na maszynce do orzechów
10dag kokosu
10dag rodzynek
1 łyżeczka mąki
1 łyzeczka proszku do pieczenia.

Krem:

puszka brzoskwiń
1,5 kostki masła
3 łyżki cukru
2 budynie śmietankowe (bez cukru)
3/4 szklanki wody
1 łyżeczka mąki
5 żółtek
ciastka "Delicje" ( 1 lub 2 paczki)
kawa parzona ze spirytusem lub rumem
2 paczki galaretki (brzoskwiniowej lub pomarańczowej)



Przygotowanie

Wykonanie ciasta:

Białka ubić dodając po troszcze cukru, następnie żółtka i dalej ubijać na koniec pozostałe składniki i delikatnie wymieszać. Z tego upieć 2 placki.

Wykonanie kremu:

1. Sok z brzoskwiń zagotować z 3 łyżkami cukru.
2. 2 budynie rozpuścić w 3/4 szklanki wody.
3. 1 łyżke mąki i 5 żółtek wymieszać i wlać do gotującego sie soku z brzoskwiń.
4, Ucierać masło dodając po trochu ugotowanego przestudzonego budyniu.

Wykończenie:

1. Na pierwszy placek dać 1/2 kremu.
2. Na krem położyć Delicje nasączone w kawie ze spirytisem.
3. Posmarować cieńko masą tak żeby starczyło masy na posmarowanie boków ciasta.
4. Przełożyc drugim plackiem, na nim ułożyć pokrojone brzoskwinie i tężejącą galaretkę.

                                              SMACZNEGO;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz