sobota, 15 października 2011

Cykoria w szynce

Składniki

8 szt. cykori (dla 4 osób)
8 plastrów szynki (duza)
sól,pieprz,odrobina cukru
sok z polowy cytryny,lub ocet balsamiczny
3/4 lub 1 cala szklanka mleka
10dkg sera żółtego
10dkg masła lub jak kto woli margaryny do samżenia



Przygotowanie

Cykorie oplukac i wyciąć trzpień,podzielic na pół(przekroic) posypac pieprzem i solą oraz odrobiną cukru.
Maslo roztopic i ulozyc cykorie,dusić do miękkości w miedzy czasie w rądlu roztoppic odrobine masła dodac mąke(1,5 lyżeczki od cherebaty) zasmażyć ,ale nie dopuscic do zbrązowienia, dodac mleko cały czas mieszając,dodac sol ,pieprzi troche soku z cytryny,doprowadzic do wrzenia.
Podduszoną cykorie zawinąć w szynke, ułożyć w naczyniu zaroodpornym i polac sosem,ser zetrzec na tarce i posypac ulozona cykorie i zapiekac w piekarniku nagrzanym  do 180 st. okolo 15-20 minut.
Podawac z czerwonym wytrawnym winem.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz