czwartek, 20 października 2011

Knedle z wiśniami

Składniki

400 g dojrzałych wiśni,
2 laski wanilii,
4 łyżki soku cytrynowego,
40 ml wiśniówki,
800 g ziemniaków,
1 łyżka margaryny,
50 g grysiku,
120 g mąki,
2 jaja,
sól,
1 łyżka cynamonu,
80 g cukru



Przygotowanie

Wiśnie opłukać i wydrylować. Laski wanilii przekroić, wyjąć rdzeń, wymieszać z wiśniówką i sokiem cytrynowym. Dodać wiśnie i odstawić na 10 minut. Ziemniaki wyszorować i gotować ok. 30 minut. Następnie odcedzić, obrać, przecisnąć przez praskę i wystudzić. Do puree ziemniaczanego dodać margarynę, grysik, mąkę, jaja i szczyptę soli, wyrobić ciasto. Na oproszonej mąką stolnicy z ciasta uformować gruby wałek i pokroić na 8 kawałków. Porcje ciasta rozgnieść na placuszki. Na każdy z nich nałożyć porcję wiśni, skleić i uformować knedle. Knedle włożyć do wrzącej wody i gotować ok. 12 minut. Kiedy wypłyną, wyjąć łyżką cedzakową. Knedle wyłożyć na talerze, oprószyć cukrem i cynamonem, można też przybrać melisą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz