poniedziałek, 10 października 2011

Deser szwajcarski

Składniki

1 litr mleka4 żóltka2 szklanki 30 % śmietankiszklanka cukru pudru25 dkg masła2 paczki biszkopcikówbrzoskwinie z kompotu ;lub pomarańczegalaretka owocowa




Przygotowanie

Zagotować mleko i wlać do niego śmietanę roztrzepaną z żóltkami.Po chwili ogrzewania na bardzo małym ogniu utworzy się twarożek.Odcedzić go na sicie wyłozonym podwójną warstwą gazy.Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę i ucierając dalej dodawać po łyzce wystudzonej masy twarożkowej.Dno i boki tortownicy wyłozyć biszkoptami ,przykryć kremem ,wyrównać powierzchnię łyzką.Na wierzchu ułozyc dekoracyjnie owoce i zalać krzepnąca galaretka.Wstawić do lodówki.Podawać pokrojony jak tort.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz