czwartek, 13 października 2011

Truskawkowa pychotka

Składniki

250 g Kasi
700 g mąki
200 g cukru
2 jajka
2 budynie wiśniowe
1l mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
700 g truskawek 



Przygotowanie

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej na stolnicę. Dodaj Kasię, cukier i posiekaj z mąką. Dodaj jajka i wyrób ciasto. Ciasto podziel na dwie równe części. Owiń w folię i włóż na 15 minut do lodówki. Ugotuj budynie według przepisu na opakowaniu. Opłucz i odszypułkuj truskawki. Mniejsze przekrój na pół, większe na cztery części. Wyjmij ciasto z lodówki. Rozwałkuj na dwa placki. Dużą prostokątną formę posmaruj Kasią i wyłóż papierem do pieczenia. Pierwszy placek przenieś do formy. Na nim ułóż truskawki, a na truskawki wylej przestudzone budynie. Nakryj drugim plackiem. Wierzch placka nakłuj widelcem. Piecz ok. 30 min w piekarniku nagrzanym do 220st C. Po upieczeniu posyp cukrem pudrem. Truskawki można zastąpić innymi owocami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz