niedziela, 23 października 2011

Zapiekana jajecznica ze szpinakiem

Składniki

8 jajek,
800 g świeżego szpinaku,
3 łyżki mleka,
troszkę świeżo utartej gałki muszkatołowej,
trochę posiekanej natki,
1/2 łyżeczki soli,
pieprz.



Przygotowanie

Szpinak opłukać i blanszować przez chwilę w gotującej wodzie, następnie osączyć na papierowym ręczniku, pokroić na kawałki. Piekarnik nagrzać do temperatury 250 stopni. Okrągłą teflonową blaszkę natłuścić i wstawić na 5 minut do rozgrzanego piekarnika. Jajka roztrzepać z mlekiem, szpinakiem, posiekaną natką i przyprawami. Wlać na blachę, włożyć do piekarnika i zapiekać około 10 minut. Podawać tuż po wyjęciu, najlepiej z sałatami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz