sobota, 8 października 2011

Mus jabłkowy z cytryną

Składniki

  
3, 0 - 3, 5 kg jabłek
1, 0 - 1, 20 kg cukru
4 całe cytryny ( ewentualnie 2 cytryny i 2 limonki )
1 szklanka soku jabłkowego lub wody



Przygotowanie

 
 Jabłka obrać, pokroić na kawałki.
Na dno szerokiego naczynia wlać sok jabłkowy lub wodę, następnie jabłka i na wolnym ogniu często mieszając rozgotować. Jeszcze ciepłe jabłka zmiksowć blenderem na gładki mus, wsypać cukier i gotować na bardzo wolnym ogniu.
 Cytryny wyszorować szczoteczką, sparzyć i zetrzeć na tarce.
Starta skórkę i sok z cytryn dodać do musu i jeszcze chwilę pogotować.
W razie potrzeby dodać cukru w/g własnego smaku.
Gorący mus nałożyć do słoików, szczelnie zamknąć.
Pasteryzować ok. 10 min.

 Tak przygotowany mus można wykorzystać do ciast, naleśników ...
Doskonale spisuje się jako słodki dodatek do niedzielnego śniadania w duecie z kubkiem kakao lub gorącej czekolady...:)))
 

Polecam - nie znam nikogo, komu nie przypadłby do gustu...:)))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz