niedziela, 16 października 2011

królewski Puszek

Składniki

    Ciasto:
 8 jajek
25 dag cukru kryształu
17 dag mąki
4 łyżeczki maku
łyżeczka proszku do pieczenia

    wkładka czekoladowa:
4 jajka
4 łyżki mąki
4 łyżki cukru
4 łyżki rodzynek
4 łyżeczki kakao
płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    masa:
6 żółtek
2 łyżki mąki przennej
2 łyżki mąki ziemiecznej
6 łyżek kawy cappucino
0.5 litra mleka
kostka margaryny
3/4 szklanki cukru pudru
oraz polewa czekoladowa



Przygotowanie

    ciasto I
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać, aż cukier sie rozpuści. Następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać. na koniec dodać mąką z proszkiem i mak. wszystko razem wymieszac na jednolite ciasto.
  Ciasto wylac na blachę wyłożoną pergaminem, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30-35 minut. po upieczeniu i wystudzeniu ciasto przekroic na dwa blaty.
 
wkładka czekoladowa:
 Białka ubić na sztywną pianę i, cały zcas ubijac dodawać kolejno:cukier, żołtka i mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i rodzynki. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem tortownicy  i upiec w tem. ok 170 stopni.

masa:
  W szklance mleka dokładnie rozprowadzić makę przenną i ziemiaczną oraz żółtka i kawę cappucino.
Drugą szklankę mleka zagotować i na gotujące, mieszając, wlać rozrobioną masę.
Ugotować i odstawić do wystudzenia.
Margaryne z cukrem utrzeć na puch i cały czas ucierając dodawać po łyżce zimnego, ugotowanego kremu.
Na pierwszy blat z makiem posmarować połową masy i przyktyć go czekoladową wkładką. Następnie wyłożyć pozostały krem, a na wierzch drugi blat z makiem.
Na koniec ciasto polać polewą czekoladową.

  



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz