piątek, 9 marca 2012

Zapiekane mięso z indyka

Składniki

300 - 400 g mięsa gulaszowego indyczego
1 średnia cebula
250 ml bulionu z kostki
przyprawa do gyrosa

SOS:
3 łyżki ketchupu łagodnego
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
1 łyżka musztardy kremskiej
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki



Przygotowanie

Mięso pokroić na nieduże kawałaki i lekko rozbić tłuczkiem, przyprawić obficie przyprawą do gyrosa, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na co najmniej godzinę.

Przygotować sos: w miseczce wymieszać wszystkie składniki, czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do sosu.

do naczynia żaroodpornego wlać bulion, ułożyć mięso, na mięso położyć cebule pokrojoną w półkrążki, posmarować z wierzchu sosem. Przykryć pokrywką.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180oC, na termoobieg, na 50 minut. Po około 40 minutach odkryć pokrywkę i poprzyciskać lekko mięso do dna, żeby sosik ketchupowy dobrze się wymieszał.

SMACZNEGO!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz