wtorek, 20 marca 2012

Penne z pomidorami, kaparami i oliwkami

Składniki

1 cebula  2 ząbki czosnku 4 filety sardeli (w oleju) 1 strączek czerwonej peperoni 30g kaparów 100g czarnych oliwek 40g sera pecorino 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki przecieru pomidorowego 1-2 łyżki octu 1 duża puszka pomidorów bez skórki 100ml wywaru warzywnego 400g makaronu penne sól, pieprz, trochę cukru.



Przygotowanie

Cebulę przekroić na pół, a potem na cienkie paski. Czosnek obrać i posiekać. Sardele osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić je w paski. Peperoni przekroić wzdłuż na pół, wyjąć pestki, umyć i pokroić w paski. Kapary i oliwki odsączyć. Pecorino zetrzeć.
W garnku rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę i czosnek. Dodać sardele, peperoni i podsmażyć. Dodać przecier pomidorowy i ocet. Dodać pomidory z puszki z sokiem i rozgnieść je widelcem. Dodać wywar warzywny i wszystko razem podgotować. Dodać przyprawy, a sos odparować przez 10 min. Zagotować w drugim garnku wodę na makaron. Domieszać do sosu oliwki i kapary, doprawić do smaku. Odcedzić na sitku makaron i zostawić w nim do osączenia. Makaron wrzucić do sosu pomidorowego i dokładnie wymieszać.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz