środa, 21 marca 2012

Łopatka z brokułami

Składniki

Czas przygotowania: ok. 50 minut,
1 porcja - 510 kcal,
4 porcje:



1 kg brokułów,
sól,
pieprz,
1/4 l mleka,
1 torebka piure z ziemniaków,
2 pęczki bazylii,
40 dag łopatki jagnięcej,
1 cebula,
2 łyżki oleju,
1/4 l czerwonego wina,
10 dag kremówki,
2 łyżki masła,
1 łyżka zasmażki blyskawicznej,
pół łyżki marynowanego zielonego pieprzu.




Przygotowanie

Brokuły gotować 8 min w osolonej wodzie.
Mleko wymieszać z 2 szkl. wrzątku, dodać piure.
Zmiksować 1/2  brokułów z 1/2 bazylii, wymieszać z piure, przyprawić.
Mięso podsmażyć na oleju, przyprawić.
Posiekaną cebulę połączyć z resztą bazylii, przełożyć na mięso.
Piec 10 min. w temp. 200 stopni C.
Wywar z mięsa połączyć z winem, śmietaną, zielonym pieprzem i zasmażką, przyprawić.
Resztę brokułów podsmażyć na maśle.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz