wtorek, 27 marca 2012

karkówka roladkowa

Składniki

przepis na 10 osób

karkówka bez kości 1kg/ pociąć na 10 kawałków

mięso mielone około 20-25 dkg

przyprawy pieprz sól do smaku

czosnek

1 papryka lub ogórek kiszony

1 ziemniak




Przygotowanie

pocięte kawałki karkówki rozbijam tak jak na kotlety schabowe / nie moga być bardzo cienkie!!/

każdy kawałek nacieram czosnkiem pieprzem solą - odstawiam  na 2 godz

mięso mielone przyprawiam tak jak na kotlety mielone/ nie dodaję bułki/ dodaję szczyptę cukru,aby nabrało odpowiedniego różowego koloru no i koniecznie starty ziemniak - mięso jest soczyste i staje się miękkie

po 2 godzinach na  każdy  kawałek karkówki nakładam przyrządzone mięso mielone

zawijam roladki / jak kto woli można dodać pasek ogórka- korniszona czy papryki-jeżeli nic nie mamy pod ręką i bez tego będą bardzo smaczne/

spinam wykałaczką
należy podsmażyc na rozgrzanym oleju aż się zarumienią
no i do garnka
dodaję kostkę rosołową na dno garnka kładę małą skórkę ze słoniny,aby uniknąć przypalenia


Duszę około 50 min na małym ogniu
robię sos pieczeniowy,albo koperkowy


to mój przepis od a do z a jeżeli ktoś już to próbował - przepraszam nie kopiowałam
Smacznego - pozdrawiam kamaxyz

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz