czwartek, 8 marca 2012

Tartaletki z serem i śliwkami

Składniki


CIASTO:
1 szkl. mąki pszennej
100 g masła
2 łyżki cukru trzcinowego Muscovado
szczypta soli
1 jajko
3 czubate łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich
MASA SEROWA:
25 dkg  sera/twarożku naturalnego półtłustego np.President
1 żółtko
3 łyżki cukru kryształu
1 op. cukru wanilinowego
2 płaskie łyżki budyniu waniliowego (w proszku)
1 łyżeczka soku z cytryny
PRZYBRANIE:
15 śliwek węgierek
6 orzechów laskowych, łuskanych
POLEWA:
0,5 szkl. wody
1 łyżeczka żelatyny
2 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny


 





Przygotowanie

CIASTO: Zamrożone masło ścieram na tarce jarzynowej, dodaję do mąki. Dosypuję cukier i sól, wbijam jajko, zagniatam, dodaję orzechy, zagniatam ponownie, wkładam do woreczka i chowam na ok. 1 godz. do zamrażalnika. Po tym czasie wyjmuję, kiedy nieco zmięknie wałkuję na posypanym mąką blacie na grubość ok. 3 mm i nakładam płat ciasta na stojące obok siebie foremki. Odcianam nadmiar i palcami dociskam ciasto dokładnie do ścianek foremek. W cieście jest sporo masła więc foremek nie trzeba smarować.

MASA: Żółtko ucieram z cukrem zw. i wanilinowym na puszystą masę, dodaję ser, sok z cytryny i proszek budyniowy, mieszam bardzo dokładnie. Gotową masę wykładam w równych częściach do naszykowanych foremek z surowym ciastem.
POLEWA: Wodę zagotowuję, dodaję cukier i sok z cytryny. Po zdjęciu z ognia dodaję żelatynę i mieszam aż dokładnie się rozpuści. Odstawiam do ostygnięcia.

Śliwki myję, osączam dokładnie, przecinam wzdłuż na dwie połówki, usuwam pestki. Na masie serowej, surowej, układam po 5 połówek śliwek - jak płatki kwiatka.
Tartaletki wstawiam do nagrzanego do 180st. C piekarnika i piekę ok. 30-35 min.. Upieczone odstawiam do przestygnięcia.

Dopiero chłodne wyjmuję delikatnie z foremek. Na środku każdej kładę po orzeszku laskowym. Przy pomocy pędzla smaruję powierzchnię tartaletek tężejącą polewą galaretkową i odstawiam je do schłodzenia na ok. 1 godzinę.
Podana ilość składników wystarczy na 6 tartaletek śr.11 cm

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz