środa, 14 marca 2012

Dynia marynowana na słodko

Składniki

1 kg dynii
1 litr wody
70 dag cukru
1 łyżka soli
100 ml octu (10%)
Przyprawy:
cynamon
goździki
skórka z cytryny



Przygotowanie

Dynię obrać ze skóry, wybrać miąższ z środka a następnie pokroić w kostki (kwadrat na około 1,5 - 2 cm). Pokrojoną dynię bardzo krótko obgotować  w syropie przygotowanym z wody, soli  i połowy cukru. Następnie dynię przełożyć do wyparzonych słoików. Do każdego słoika włożyć  kilka goździków, kawałek cynamonu i mały kawałek skórki od cytryny. Do syropu  w garnku wlać ocet, wsypać pozostały cukier i zagotować. Gorącą zalewą zalać słoiki, zamknąć i pasteryzować około 5 do 10 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz