piątek, 2 marca 2012

Ciasteczka dyniowe z lukrem

Składniki

Ciasto:

- 1/2 szklanki masla o temp. pokojowej
- 1 i 1/2 szklanki cukru (krysztal)
- 1 jajko
- 1 szklanka puree z dyni
- 1 lyzeczka aromatu waniliowego
- 2 i 1/2 szklanki maki
- 1 lyzeczka proszku do pieczenia
- 1 lyzeczka sody
- 1 lyzeczka mielonego cynamonu
- 1 lyzeczka mielonej galki muszkatolowej
- 1 lyzeczka mielonych gozdzikow
- 1/2 lyzeczki soli

Lukier:

- 1 szklanka cukru pudru
- 5 lyzek mleka
- 1 lyzka stopionego masla
- 1 lyzeczka aromatu waniliowego




Przygotowanie

Utrzec maslo mikserem, dodawac stopniowo cukier caly czas ucierajac (ok. 15 min), dodac jajko i aromat i dalej ucierac.
Oddzielnie wymieszac make z proszkiem do pieczenia, soda, przyprawami i sola. Dodac ta mieszanke do masla oraz dodac dynie i wymieszac mikserem na malych obrotach.
Ciasto nakladac lyzka na forme do pieczenia i lekko rozciagnac, aby nadac okragly ksztalt (ciasto wychodzi geste). Wstawic do piekarnika nagrzanego do 180st. C (350st. F). Piec ok. 10 min.
W miedzyczasie przygotowac lukier: utrzec wszystkie skladniki (gdyby byl za gesty, dodac wiecej mleka).
Upieczone ciasteczka wyciagnac z piekarnika i widelcem nalozyc lukier.

Z tej porcji wyszla mi miska ciastek:)

Przepis jest tlumaczeniem z anglojezycznej strony.

Polecam wszystkim te ciasteczka, wychodza pyszne: mieciutkie, pulchne, pachnace i wyjatkowo smaczne. Az trudno uwierzyc, ze ciastka upieczone w domu moga takie wyjsc. Poniewaz przypominaja pierniczki, idealnie pasuja do okresu swiatecznego.
Zachecam do wyprobowania i czekam na komentarze.
Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz