sobota, 3 marca 2012

Spaghetti barbecue - wegetariańskie szybkie

Składniki

1/2 paczki makaronu spaghetti
puszka pomidorów bez skórki
puszka kukurydzy
1-2 papryczki chili (świeże lub ze słoiczka)
puszka koncentratu pomidorowego
cebula
0.5-0,75 l bulionu warzywnego lub drobiowego z kostki
1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
1-2 łyżki margaryny

ilość: 6 porcji
czas: 30 minut



Przygotowanie

Cebulę obrać i posiekać, chili przekroić na pół, wyjąć gniazda nasienne i posiekać. Wrzucić razem do garnka i podsmażyć (aż cebula się zeszkli). Następnie dodać pomidory z puszki razem z zalewą i odsączoną kukurydzę. Mieszając zagotować. Wlać bulion i zagotować. Dodać koncentrat pomidorowy, dobrze wymieszać i zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z zimną wodą, aż do powstania jednolitego płynu. Dolać do sosu i zagotować mieszając. Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oleju. Odcedzić, nałożyć na talerz i polać sosem.
Jeśli wydaje wam się, że sos jest za mało gęsty można dodać więcej mąki, ale należy pamiętać, żeby nie przesadić, bo w ciągu nocy sos może jeszcze bardziej zgęstnieć i tzreba będzie go rozcięczyć odrobiną wody.
Osoby, które nie lubią ostrych potraw mogą dodać mniej chili, ale choć trochę musi jej być, bo nadaje silny aromat potrawie.

Smacznego :-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz