piątek, 16 marca 2012

Kurczak po włosku 2

Składniki

Czas przygotowania: 20 minut

1 kg piersi kurczaka, 1 jajko, 3/4 szklanki tartej bułki, zioła prowansalskie, sól, pieprz, 1/4 szklanki starego parmezanu, oliwa, 10 dag masła, 2 roztarte ząbki czosnku, 1 łyżka soku z cytryny, garść posiekanej natki



Przygotowanie

Mięso kurczaka kroimy na kawałki. Panierujemy je najpierw w jajku, potem w tartej bułce przyprawionej ziołami prowansalskimi, a na koniec w parmezanie ze szczyptą pieprzu. Smażymy porcjami w dość dużej ilości oliwy, wyjmujemy i osączamy z tłuszczu. Zabezpieczamy przed wystygnięciem. Na patelni topimy masło, wkładamy czosnek, podgrzewamy, aż się zeszkli. Wkładamy podsmażone kawałki kurczaka, skrapiamy je sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem. Krótko podgrzewamy, mieszając (kurczak powinien nabrać smaku czosnkowego masła). Posypujemy natką. Możemy podawać z makaronem, ryżem lub ziemniakami puree.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz