wtorek, 27 marca 2012

racuchy mojej babci

Składniki

skladniki

1 szklanka mleka
1/2 kg mąki pszennej
2 jajka
10 g drożdży swieżych
1/4 łyżeczki soli
1 łyżka masła

do smażenia: olej roślinny
do posypania: cukier puder, cukier waniliowy, powidła, bita śmietana lub co kto lubi



Przygotowanie

wykonanie

1/2 szklanki mleka i 250 g mąki wymieszać z pozostałymi składnikami ,mozna mikserem. Odstawić do podrośnięcia na ok. 15-30 minut.
Dodać pozostałą część mąki i mleka. Dokładnie połączyć.

Olej rozgrzać na dużej patelni, łyżką moczona w zimnej wodzie  nakładać placuszki. Smażyć z obu stron na złoty kolor ok. 2-3 minut czesto przewracajac.
Usmażone placuszki posypać cukrem pudrem i wanilią.

najlepsze na cieplo....ale zimne tez sa ok

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz