wtorek, 20 marca 2012

Ostra zupa cytrynowa polsko-chińska

Składniki

Bulion z 3 udek kurczaka i 2 łyżek suszu warzywnego lub odpowiednio 1,5 litra bulionu z kostek z 200g mięsa drobiowego
20 g świeżego imbiru
1 ostra papryczka chilli
1 łodyga trawy cytrynowej (może być suszona lub mrożona) można też użyć skórki z limety bądź z cytryny
2 listki limety
100 g dorsza lub małych krewetek
100 g makaronu ryżowego lub sojowego (ja używam z zupek chińskich)
20 g grzybów mun
20 ml ciemnego sosu sojowego
1 pęczek pietruszki (Chińczycy dodają kolendrę, ale ja nie lubię)
1 pęczek szczypioru




Przygotowanie

Zalewamy makaron wrzątkiem i odstawiamy, żeby napęczniał. Gotujemy bulion na udkach. Udka obieramy z mięsa i wrzucamy do wywaru. Dodajemy posiekany: imbir, papryczkę, listki limonki i trawę cytrynową.
Dodajemy pokrojonego w paski dorsza lub krewetki oraz grzyby mun.
Dodajemy sos sojowy, posiekane nacie pietruszki i szczypiorku.
Rozkładamy na talerze makaron i zalewamy gorącą zupą.

Kiedy korzystamy z kostek bulionowych (mniej zdrowe) przygotowanie zupy zajmuje nam góra 30min

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz