środa, 14 grudnia 2011

Tort dla dorosłych 2

Składniki

Ciasto:
1 tabliczka czekolady
200 g  orzechów włoskich
80 g margaryny
cukier waniliowy
6 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka rumu
1 łyżeczka brandy

Krem:
0,5 l śmietany kremówki
0,4 l jogurtu naturalnego
1 szkl. (200 ml) mocnego naparu kawowego
6 łyżeczek żelatyny lub 2 galaretki cytrynowe (dla tych, którym lekko cytrynowy posmak kawy nie przeszkadza).
6 łyżki cukru pudru (lub więcej, gdy lubimy bardziej słodkie), gdy korzystamy z żelatyny, jeżeli galaretki to bez dodatkowego cukru.

dekoracja:
0,5 l śmietany kremówki
2 usztywniacze do śmietany
3 łyżki cukru pudru
1 szkl adwokatu - musi być gęsty - gotowego lub wykonanego na spirytusie

Adwokata przygotowywałam z takiego przepisu: (ale może być każdy inny)
200 ml spirytusu
1 szkl. mleka skondensowanego nie słodzonego
6 żółtek
1 szkl cukru pudru
Żółtka ubić na parze razem z cukrem przez jakieś 10- 15 minut, wlać mleko ubijać jeszcze 10 minut. Wystudzić,  wlać spirytus, wymiesza. Odstawić na minimum 2 dni.
Adwokat z tego przepisu jest bardzo mocny i gęsty. Do normalnego picia należy go raczej rozcieńczyć - najlepiej mlekiem skondensowanym lub wodą do uzyskania odpowiedniej mocy i gęstości.






Przygotowanie

To inna wersja tego tortu http://www.wielkiezarcie.com/przepis7627.html

Czekoladę i  orzechy zmielić.
Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Powoli wsypywać cukier, następnie żółtka, dalej alkohol. Dodać margarynę, dalej ucierać, wsypać zmieloną czekoladę i orzechy. 
Piec w tortownicy w temp. 175 stopni przez 60 minut.
Ciasto wystudzić.

Przygotować krem - kremówkę ubić z ewentualnym cukrem. Gdy jest sztywna powoli dodawać jogurt, jeszcze chwilę ubijać.

Wcześniej przygotować żelatynę lub galaretki - rozpuścić  w gorącym naparze kawy. Wystudzić - ważne jest, aby pilnować studzenia (najlepiej w misce z zimną wodą, ciągle mieszając), bo z racji małej ilości płynu ściąga się nierówno i pozostawienie bez mieszania może doprowadzić do klusek żelatynowych. Wlać do masy jogurtowo- śmietanowej. Wymieszać.

Całość wylać na spod orzechowy, zostawić do zastygnięcia - w tortownicy.

Ubić kremówkę z cukrem pudrem i usztywniaczami. Posmarować boki i górę tortu. Udekorować podwójnym wieńcem (na wysokość, aby adwokat nie spłynął), wyciśniętym ze szprycy. Wlać adwokata. boki posypać wg uznania kawą lub wiórkami czekoladowymi.
 

Smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz