Składniki
10 nalesnikow
8 lyzek cukru pudru
250 ml slodkiej smietany
2 szklanki zmielonych orzechow (wloskie,laskowe)
wanilia
mozna dodac rodzynki i starta czekolade najlepiej gorzka
Przygotowanie
Na tortownicy posmarowanej wczesniej maslem ukladamy nalesnik posypujemy go startymi orzechami,cukrem pudrem wymieszanym z wanilia, i na to smietanka,jesli dodajemy rodzynki i czekolade to posypujemy kazdy nalesnik.
I powtarzamy czynnosc do skonczenia sie nalesnikow,pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez okolo 25 min.
Przygotowujemy sosik czekoladowy,rozpuszczamy 0.5 czekolady gorzkiej,w osobnym garnku dajemy 0.5 szkl mleka,0.5 szkl cukru gotowac okolo 5 min laczymy nasza mase z czekolada i ucieramy przez chwilke.Po upieczeniu torciku wyciagamy na talerz i polewamy ciepla czekoladowa masa.Moja mama takze miesza wodke z koniakiem i polewa dookola torciku pozniej zapala efekt wspanialy.Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz