czwartek, 15 grudnia 2011

Błyskawiczna sałatka z tuńczyka w 10 min

Składniki

Na 4 osoby:
sałata lodowa lub ładna, krucha zwykła
2 puszki tuńczyka w kawałkach w oleju
puszka kukurydzy
3 duże lub 6 małych pomidorów
4-5 ogórków konserwowych
sos vinegret lub gotowy czosnkowy

sos:
do słoika wlać troche oliwy (może być po tuńczyku), 2 zmiażdzone ząbki czosnku, trochę octu winnego, 2-3 krople magi, sól, pieprz, łyżeczke wody. Zakręcić, mocno wstrząsnąć. Wylać na gotową sałatkę.



Przygotowanie

Sałatę porwać na małe kawałki. Tuńczyka odsączyć, jesli chcemy w sosie vinegret, można troszkę oliwy zostawić do sosu.Dodać odsączoną kukurydzę i pomidorki pokrojone w kawałki. Ogórek kroimy w cienkie plasterki.

Całość smakuje przepysznie z chrupkim białym pieczywem, takim gorącym - prosto z piekarnika posmarowanym masłem czosnkowym

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz