czwartek, 8 grudnia 2011

Meksykańska zupa z pulpecikami

Składniki


2 l wody
3 wołowe kostki rosołowe
3 cebule
1 listek laurowy
1 czerwona papryka
3 ząbki czosnku
mała puszka czerwonej fasoli
mała puszka kukurydzy
po 1 łyżeczce: majeranku i ziół prowansalskich
3 łyżki koncentratu pomidorowego
bułka tarta
1/2 kg mielonego mięsa
sól, pieprz
1 łyżka oleju




Przygotowanie

Zagotowywujemy bulion z listkiem laurowym. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju. Ddoajemy do bulionu. Mięso solimy i pieprzymy, dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku i bułkę tartą, tak żeby masa się nie rozpadała [ja dałam więcej niż 1/2 szkl.]. Formujemy małe pulpeciki. Wrzucamy do bulionu i gotujemy 10 minut. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i gotujemy kolejne 10 minut. Dodajemy resztę składników.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz