sobota, 3 grudnia 2011

Sos pomidorowy - baza do potraw

Składniki

Sos ten może  być bazą do różnych potraw takich jak spaghetti, lasagne, sos do pizzy w zależności od pomysłu kucharza.

Składniki:
1 cebula,
3-4 ząbków czosnku,
olej lub oliwa,
0,5 kg bardzo świeżych, dojrzałych pomidorów lub puszka pomidorów w zalewie,
łyżka koncentratu pomidorowego,
1 mała mrchewka,
bazylia świeża ew. suszona,
ser typu włoskiego (parmigiano)



Przygotowanie

Cebulę i czosnek zeszklić na oliwie, dodać startą marchewkę poddusić kilka minut. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki wyjąć gniazda nasienne pokroić i dodać na patelnię. Dorzucić koncentrat dolać 0,5 szkl. wody, przykryć i dusić co najmniej 1 h na najmnietszym ogniu. Mieszać od czasu do czasu.
Ten sos mozna wzbogacić na wiele sposobów, np. dodając: śmietanę- spagheti rossa,
tuńczyk- al tono,
owoce morza- frutti di mare,
podsmażone mięso- spaghetii bolognese, lub sos mięsny do lasagne.itp.
Można także przygotować więcj sosu - bazy i przechowywać kilka dni w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz