czwartek, 22 grudnia 2011

libanska salatka fattoush

Składniki


10lisci romanskiej salaty, palcami porwanej na niewielkie czesci
4 pomidory-bez miazszu- w osemki
6 rzodkiewek- w cienkie plasterki
4 cebule -cienko pokrojone w plastry
½ czerwonej papryki bez pestek- pol plasterki
¼ ogorka bez pestek- polplastry
20g posiekanej miety
20g posiekanej kolendry
20g  posiekanej natki
2 lyzki sumac (opcjonalnie)
sol,pieprz
1 pitta
Dressing:
5 lyzek soku z cytryny
5 lyzek oliwy z oliwek



Przygotowanie

Nagrzac grill, kazdy kawalek pitty lekko posmarowac oliwa z oliwek. Ulozyc pitte na blaszce do pieczenia. Tostowac nasza pitte az bedzie brazowa i chrupiaca. Odlozyc na bok i pokruszyc nasza pitte na mniejsze kawalki-okolo 1-2 cm.
 

Reszte skladnikow wylozyc do miseczki . 

Przygotowac dressing- mieszajac skladniki a nastepnie polewajac nim nasza salatke -wszystko wymieszac.

Do salatki dodac kawalki naszej pitty -dodac wiecej soku z cytryny lub oliwy jezeli potrzeba.

Od razu serwowac

Jest to libanska, naprawde bardzo smakowita salatka- taka prosta a jaka inna

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz