Składniki
10lisci romanskiej salaty, palcami porwanej na niewielkie czesci
4 pomidory-bez miazszu- w osemki
6 rzodkiewek- w cienkie plasterki
4 cebule -cienko pokrojone w plastry
½ czerwonej papryki bez pestek- pol plasterki
¼ ogorka bez pestek- polplastry
20g posiekanej miety
20g posiekanej kolendry
20g posiekanej natki
2 lyzki sumac (opcjonalnie)
sol,pieprz
1 pitta
Dressing:
5 lyzek soku z cytryny
5 lyzek oliwy z oliwek
Przygotowanie
Nagrzac grill, kazdy kawalek pitty lekko posmarowac oliwa z oliwek. Ulozyc pitte na blaszce do pieczenia. Tostowac nasza pitte az bedzie brazowa i chrupiaca. Odlozyc na bok i pokruszyc nasza pitte na mniejsze kawalki-okolo 1-2 cm.
Reszte skladnikow wylozyc do miseczki .
Przygotowac dressing- mieszajac skladniki a nastepnie polewajac nim nasza salatke -wszystko wymieszac.
Do salatki dodac kawalki naszej pitty -dodac wiecej soku z cytryny lub oliwy jezeli potrzeba.
Od razu serwowac
Jest to libanska, naprawde bardzo smakowita salatka- taka prosta a jaka inna
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz