piątek, 9 grudnia 2011

pasta linguine z lososiem-LATWE

Składniki

-filet z lososia-2 niewielkie kawalki
-makaron linguine( dlugi jak spagetti, ale plaski)
-smietana 18%
-koperek-swiezy lub suszony
-czosnek
-sol,bialy pieprz,pieprz czosnkowy
-olej/oliwa z oliwek



Przygotowanie

1.Lososia przyprawiamy sola,pieprzem czosnkowym i smazymy na rozgrzanym tluszczu. Podczas smazenia rozdrabniamy na drobniejsze kawalki i dodajemy troszke drobno pociekanego czosnku(wedle uznania)

2.Smietane(lekko solimy przed uzyciem co powinno zapobiec zwazeniu sie) i dodajemy do usmazonego w kawaleczkach lososia.

3.Mieszajac wszystko co pare minut czekamy az smietana sie zagrzeje.Dodajemy posiekany koperek i zostawiamy na ogniu przez nastepnych pare minut, pozwalajac wszystkim skladnikom dobrze sie polaczyc.Jednoczescie doprawiamy do smaku bialym pieprzem, jesli wciaz potrzeba to takze sola.

4.Makaron gotujemy(nieco wczesniej i nie za miekko) i po odcedzeniu dodajemy na patelnie wprost do lososia w smietanie.Wszystko razem mieszamy i tak przygotowana paste wykladamy na talerze.Przyozdabiamy koperkiem i plasterkiem cytryny.


Czas przygotowania-ok.20min 

SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz