poniedziałek, 5 grudnia 2011

Śledzie z czosnkiem majerankiem i jałowcem

Składniki

Solone płaty śledziowe
majeranek
jałowiec
czosnek
olej

Składniki dodajemy wg smaku.Ja dodaję dość sporo czosnku, a majeranku ma być tyle, żeby zawiesina olejowa była wprost czarna.





Przygotowanie

Wymoczone(nie za mocno) śledzie pokroić w romby.
Układać warstwami w słoju przesypując je majerankiem(dość obficie).
Każdą warstwę posypywać lekko rozgniecionymi ziarnami jałowca.
Wkładać  lekko rozgniecione ząbki czosnku.
Można dodać  pokrojoną w piórka cebulkę- może być sparzona.
Zalać olejem.
Odstawić na 2-3 dni, żeby smaki się" przegryzły".
Z doświadczenia wiem, że raczej nie wytrzymają-ten zapach!))
Do dłuższego przechowywania nie dodawać cebulki. Lepiej podać ją na talerzu.
To oryginalne śledzie, których nauczył mnie kolega.Dzięki Włodku))
Są przebojem Wigilii i spotkań towarzyskich, choć całować się po nich nie polecam))

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz