poniedziałek, 12 grudnia 2011

Piernik świąteczny - pyszny

Składniki

Ciasto:

50 dag mąki pszennej

1 jajko

25 dag cukru

20 dag sztucznego miodu

1/2 kostki margaryny (12,5 dag)

1 cukier waniliowy (1,6 dag)

przyprawa do pierników

1 łyżka kawy mielonej

2 łyżki kakao

skórka otarta z 1 cytryny

1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1 łyżka zsiadłego mleka, śmietany lub kefiru



Do przełożenia:

25 dag powideł śliwkowych

10 dag rodzynek

10 dag łuskanych orzechów włoskich

2 łyżki skórki pomarańczowej smażonej w cukrze



Lukier:

25 dag cukru pudru

4 łyżki
kakao
1 łyżka masła



Przygotowanie

Piernik nie jest trudny, jest tylko czasochłonny;-) ale naprawdę wart tego czasu:-)

Margarynę utrzeć z cukrem, jajkiem i cukrem waniliowym na gęstą masę. Miód roztopić na parze, wlać do utartej margaryny i wymieszać. Stopniowo wsypywać mąkę, mieszając. Następnie dodać kawę, kakao, skórkę cytrynową przyprawę, sodę rozpuszczoną w 1 łyżce wody, proszek do pieczenia oraz zsiadłe mleko i wymieszać wszystko. Ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, dobrze wyrobić, podzielić na 2 części. Jedną cześć rozwałkować. Formę do pieczenia (25 x 45 cm) wysmarować margaryną, włożyć rozwałkowaną cześć ciasta i gęsto nakłuć widelcem.

Rodzynki umyć i osączyć. Ciasto w formie posmarować powidłami, posypać rodzynkami, orzechami i skórką pomarańczową (ja daję nieco więcej tych dodatków). Drugą cześć ciasta rozwałkować na pergaminie i przykryć nią ciasto w formie. Wierzchni placek również nakłuć widelcem. Piernik piec 40-60 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 185 C. Po 40 minutach sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.

Do składników lukru dodać 2 łyżki gorącej wody i utrzeć drewnianą kulką aż masa uzyska szklisty połysk. Jeśli lukier jest za gęsty, wlać trochę gorącej wody i wymieszać. Ciasto połać lukrem i pokroić na kawałki. Można ozdobić kawałkami orzechów.

Wychodzi przepyszny, ale najlepszy jest, jeśli zrobimy go kilka dni wcześniej. Zdjęcie dołożę przed świętami, jak go upiekę:-) SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz