sobota, 16 czerwca 2012

Pierożki serowe z jabłkami

Składniki

po 25 dkg mąki, margaryny i sera twarogowego,
75 dkg szrej renety,
cukier puder i cukier waniliowy







Przygotowanie

Ser zemleć, mąke posiekać z margaryną. Połączyć wszystko razem i wyrobić ciasto.
Rozwałkować je na placek o grubości ok. 0,5 cm.
Szklanką wykrawać krążki albo nożem kwadraty.
Jabłka obrać i pokroić na ósemki,usunać gniazda nasienne.
Na każdym krążku położyć kawałek jabłka i zlepić jak pierożek albo rogi i boki kwadrata zlepić razem u góry ze sobą tworząc piramidkę.
Pierożki umieścić na blasze posmarowanej tłuszczem i piec 30 min. w temp. 180 -190 stopni.
Gotowe pierożki obficie posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym

dodatkowe informacje
Pierożki będą smaczniejsze jeśli kawałki jabłek usmaży sie w gęstym syropie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz