Składniki
Ciasto-
2szkl.mąki przennej
1 szkl.cukru
250g margaryny
8 zóltek
4 bialka
1 op.cukru waniliowego 16 g
4 lyzki mleka
2 lyzki kakao
2 lyzeczki proszku do pieczenia
Polewa chalwowa-
150g chalwy
100g margaryny
4 lyzki cukru
2 lyzki mleka
Ponadto-
70g wiórków kokosowych
1 kg jablek
4 bialka
1 cytryna
Przygotowanie
Ciasto-
zóltka utrzec z cukrem cukrem waniliowym i margaryną na puszystą masę.
dodac mąkę wymieszaną z proszkiem i pianę z bialek. lekko wymieszac.
ciasto podzielić na dwie częsci do jednej dodac kakao i mleko.
Polewa chalwowa
Wszystkie skladniki zagotowac i wymieszac.
Jablecznik z chalwą-
ciemne ciasto wylozyc na spód wysmarowanej tluszczem i posypanej bulką tarta blaszki o wym. 28x35cm.
ubic pianę z bialek wylozyc na ciemnie ciasto i posypać wiórkami kokosowymi.
Piec 60 min w temp.180st
jasne ciasto przelozyc do blaszki i piec 60 min w temp.180st.
jablka utrzec
wycisnac sok z cytryny i dodać do owoców
Masę jablkową usmazyc wylozyc na ciemnie ciasto przykryc jasnym ciastem.
Goracą polewą chalwową polać ciasto
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz