środa, 6 czerwca 2012

jablecznik z chalwą

Składniki

Ciasto-

2szkl.mąki przennej
1 szkl.cukru
250g margaryny
 8 zóltek
4 bialka
1 op.cukru waniliowego 16 g
 4 lyzki mleka
 2 lyzki kakao
2 lyzeczki proszku do pieczenia

Polewa chalwowa-
 150g chalwy
100g margaryny
4 lyzki cukru
2 lyzki mleka
Ponadto-
 70g wiórków kokosowych
1 kg jablek
 4 bialka
1 cytryna



Przygotowanie

Ciasto-
zóltka utrzec z cukrem cukrem waniliowym i margaryną na puszystą masę.
dodac mąkę wymieszaną z proszkiem i pianę z bialek. lekko wymieszac.
 ciasto podzielić na dwie częsci do jednej dodac kakao i mleko.
Polewa chalwowa
 Wszystkie skladniki zagotowac i wymieszac.
Jablecznik z chalwą-

 ciemne ciasto wylozyc na  spód wysmarowanej tluszczem i posypanej bulką tarta blaszki o wym. 28x35cm.
 ubic pianę z bialek wylozyc na ciemnie ciasto i posypać wiórkami kokosowymi.
Piec 60 min w temp.180st

jasne ciasto przelozyc do blaszki i piec 60 min  w temp.180st.
 
jablka utrzec
 wycisnac sok z cytryny i dodać do owoców
Masę jablkową usmazyc wylozyc na ciemnie ciasto przykryc jasnym ciastem.
Goracą polewą chalwową polać ciasto

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz