sobota, 2 czerwca 2012

Kompot czerwcowy

Składniki

- 5 lodyg rabarbaru
- ok. 10 truskawek
- 3-4  brzoskwinie z puszki
- 1 cukier waniliowy
- 3 gozdziki
- 1 l wody
- cukier do smaku





Przygotowanie

Rabarbar obrac z wierzchniej warstwy wlokien i pokroic w 1,5 cm kostke. Truskawki oplukac i obrac z szypulek. Brzoskwinie pokroic w osemki.

Do garnka wlac zimna wode, dodac cukier waniliowy i gozdziki i wsypac owoce. Zagotowac i gotowac 5-10 minut. Wylaczyc gaz i dodac cukru do smaku. Zostawic pod przykryciem do ostyniecia.

Kompot ma wspanialy owocowy smak i aromat. Znakomicie orzezwia.

Przepis powstal dzisiaj 'na szybko': mialam resztke rabarbaru, swieze truskawki i pozostale po deserze brzoskwinie w syropie. Efekt polaczenia wyszedl bardzo dobry, wiec dziele sie przepisem.

Jako baze do przepisu wykorzyslalam przepis z tej strony: http://www.wielkiezarcie.com/przepis21976.html.
Mam nadzieje, ze autorka sie nie obrazi. Dla mnie po prostu jej przepis jest znakomity.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz