niedziela, 3 czerwca 2012

Śniadaniowe masło z bananów i orzechów

Składniki

50 g orzechów laskowych
50 g orzechów ziemnych niesolonych
50 g ziaren słonecznika
2 łyżki masła
1 łyżka masła orzechowego (nie czekoladowego), jeśli nie lubisz to nie dodawaj
2 dojrzałe banany
2 łyżki miodu
szczypta cynamonu
2 łyżeczki sezamu




Przygotowanie

1. Orzechy laskowe i ziemne wrzuć oddzielnie na patelnię bez tłuszczu i na średnim ogniu upraż aż staną się chrupiące, a z orzechów laskowych zacznie schodzić łupinka. Zdejmij z patelni i wystudź. Przełóż orzechy laskowe na czystą ściereczkę, zawiń ją i obetrzyj jak najwięcej łupinek. Orzechy laskowe możesz także uprażyć w kuchence mikrofalowej, nastawionej na 600W przez około 3-4 min., ziemne nieco krócej.
 
2.  Orzechy, słonecznik, masło, masło orzechowe, banany, cynamon i miód wrzuć do malaksera lub blendera i zmiksuj na gładką masę, raz lub dwa odgarniając ją od brzegów naczynia do miksowania.

 3. Przełóż do miseczki i posyp sezamem. Podawaj do grzanek, naleśników lub placuszków.

Przepiś od znajomego, tłumaczony z kanadyjskiej książki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz