piątek, 1 czerwca 2012

Nie - winna pierś z kurczaka

Składniki

- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1,5 szklanki soku z jabłek
- 4 ząbki czosnku, ostra papryka w proszku
- zioła do drobiu lub prowansalskie
- mąka
- maggi
- olej
- kilka gałązek natki pietruszki i szczypiorku



Przygotowanie

Piersi pokroić w paski, przyprawić ziołami, papryką, maggi. Odstawić na 30 minut do lodówki.Natkę, szczypior i czosnek posiekać. Piersi oprószyć mąką i obsmażyć na rumiano w głębokim naczyniu (na oleju), dodać czosnek. Gdy czosnek puści aromat, podlać połową soku (od czasu do czasu odwracać). Gdy ilość soku się zredukuje dodać natkę i szczypior. Podlać resztą soku i doprowadzić do wrzenia.

Podawać z ryżem lub ziemniaczkami, do tego ulubiona surówka.



     

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz