poniedziałek, 4 czerwca 2012

Boczek marynowany w miodzie

Składniki


1 kg surowego chudego boczku, bez kości,

Marynata:


1 łyżka miodu,
1 roztarty ząbek czosnku,
1/2 łyżeczki cynamonu,
1 zmielony goździk,
1 łyżka sosu sojowego,
lub 1 łyżeczka maggi,
1 płaska łyżeczka soli




Przygotowanie

Miód rozetrzeć z sosem sojowym i dwoma łyżkami wody,dodać czosnek, przyprawy korzenne, sól, całość starannie wymieszać.

Skórę boczku ponacinać tak, by powstała kratka. Natrzeć boczek marynatą, owinąć folią aluminiową, kilka godzin (najlepiej przez całą noc) trzymać w chłodzie w lodówce lub w zimnej spiżarni.

Następnie przełożyć do brytfanny (skórką do góry), podlać 2-3 łyżkami wody i piec 15 min w temperaturze 250 stopni C.

Zmniejszyć temperaturę do 180stopni C. i piec jeszcze 40-50 minut, 2-3 razy podlewając mięso odrobiną wody.

Upieczony i wystudzony boczek wstawić na kilka godzin do lodówki, żeby zastygł.
Przed podaniem pokroić w dość cienkie plastry.

Podawać z razowym pieczywem, chrzanem lub ćwikłą i piklami.

Aby boczek był smaczny i soczysty, warto najpierw zamarynować go w ziołach, piwie, miodzie, lub gotowej marynacie.
Dzięki czemu skruszeje i przesiąknie smakiem marynaty. Będzie wyjątkowo soczysty, jeśli upieczemy go w rękawie do pieczenia lub w osłonce z folii aluminiowej.
Jeśli jednak chcemy, by był rumiany i miał chrupiącą skórkę, pod koniec pieczenia odwińmy go z folii.
Piekąc boczek, przez pierwsze 15 - 20 minut ustawiamy temperaturę piekarnika na 220 - 240 stopni C. a potem dopiekamy go w temp 180 stopni C.

Czas pieczenia zależy od grubości boczku, a także od właściwości piekarnika, i waha się : od 50 minut do 1,5 godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz