wtorek, 12 czerwca 2012

Golonka w sosie piwnym

Składniki

Składniki:
*2 średnie golonki
*2 marchewki
*2 pietruszki
*1 seler
*0.5 l piwa jasnego
*1 kostka rosołowa
*4 ząbki czosnku
*przyprawy:majeranek, tymianek, pieprz, sól, papryka słodka i ostra





Przygotowanie

Przygotowanie:
Golonki dokładnie umyć. Natrzeć obficie solą i pieprzem, następnie przyprawami. Ząbki czosnku obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Powtykać w golonki. Zalać piwem i odstawić na najalepiej 2h.
Następnie golonki wraz z wywarem, w którym się moczyły przełożyć do garnka. Golonki powinny być przykryte prawie w całości, jeśli piwa jest za mało dodać wody.Gotować na wolniutkim ogniu przez około 2h, pod koniec dodać pokrojone w słupki warzywka.
Pod koniec wyciągnąć mięsko i podsmażyć na patelni, aby miały chrupiącą skórkę. Pozostały wywar gotować na większym ogniu aby wyparował i zgęstniał. Jeśli będzie za rzadki radzę zabielić go odrobiną mąki i ewentualnie śmietaną.
Golonki wyłożyć na talerz, polać sosem i podawać z ziemniaczkami puree.
Pyszne!!!
UWAGA!!!
Golonki naprawdę trzeba gotować 2h, inaczej mięsko nie będzie mięciutkie i trzeba pamiętać, aby gotowały sie na wolnym ogniu!!
Nie polecam podsmazania golonek na początku przed gotowaniem, ponieważ skóra kurczy się wtedy i całość nie wygląda apetycznie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz