niedziela, 3 czerwca 2012

Placek Janina

Składniki

CIASTO:
20 dkg margaryny
25 dkg cukru
2 cukry waniliowe
4 jajka
3 dkg kakao
25 dkg mąki pszennej
5 dkg mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  + biszkopty podłużne

KREM:
5 żłótek
1 szk. pudru
1/2 l. mleka
2 łyżki mąki
1 masło



Przygotowanie

CIASTO:
Mąkę utrzec z cukrem, dodac jajka, kakao, mąkę i proszek. Dobrze utarte ciasto, włożyc do średnio nagrzanego piekarnika i upiec. Po upieczeniu przekroic nz połowę.

KREM:
Żłótka utrzec z cukrem, dodac mąkę i dokładnie wymieszac. Mleko zagotowac i troszke przestudzic. Przestudzone mleko cienkim strumieniem wlewac do jajek. Całośc jeszcze raz postawic na ogień i cały czas ucierac do zagotowania. Wystudzic. Utrzec masło z cukrem waniliowym i dodawac wystudzony budyń.

PRZEŁOŻENIE:

Jedną część ciasta posmarować kremem, na to położyć biszkopty, znowu krem i przykryć plackiem.
Ja na wierzch placka zostawiam troszke masy i rozsmaryje ją i posypie mielonymi orzechami lub starta czekolada.
 
Ciasto jest naprawde pycha.     SMACZNEGO......

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz