niedziela, 3 czerwca 2012

Żurek na grzybowym wywarze

Składniki

2 litry wody
50 g suszonych podgrzybków
pęczek włoszczyzny
3 listki laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
200 g wędzonego boczku
300 g kiełbasy białej
2 cebule
500 ml zakwasu na żurek
3-4 ząbki czosnku
sól, pieprz, papryka i majeranek do smaku




Przygotowanie

Wodę wlać do garnka, dodać suszone grzyby(można wcześniej namoczyć w wodzie kilka godzin), oczyszczoną włoszczyznę, listki laurowe i ziele angielskie, gotować około 30 min. W tym czasie podsmażyć na patelni pokrojone w kostkę, boczek, kiełbasę i cebulę, dodać do wywaru. Następnie dodać zakwas, oraz przeciśnięty czosnek, doprawić solą, pieprzem i majerankiem, doprowadzić do wrzenia, gotować kilka minut. Podawać z gotowanym na twardo jajkiem i kromką żytniego chleba na zakwasie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz