poniedziałek, 18 czerwca 2012

Sałatka a'la Kacper

Składniki

250 g makaronu ryżowego, woda, sól, olej
4 jaja
5 ogórków  korniszonów
3 plastry papryki czerwonej, konserwowej
250 g polędwicy sopockiej
1 puszka kukurydzy konserwowej
5 łyżek majonezu
3 łyżki ketchupu
pieprz, czosnek granulowany do smaku


 





Przygotowanie

Ugotować makaron ryżowy: zagotować wodę, dodać sól i olej, makaron i gotować 10-15 min. Makaron przecedzić i przestudzić, wrzucić do miski. Jaja ugotować na twardo: zagotować osoloną wodę, dodać jaja i gotować 10 min. Jaja przestudzić, obrać i pokroić w drobną kostkę, wrzucić do miski. Ogórki, paprykę, polędwicę pokrajać w drobną kostkę, wrzucić do miski. Dodać kukurydzę, majonez, ketchup, pieprz i czosnek do smaku. Całość dobrze wymieszać i włożyć do lodówki na 1 godz.

                                      Smacznego!                   

niedziela, 17 czerwca 2012

pyszne sledzie i losos

Składniki

sledzie solone -swiezy losos - 1kg
cebula -1kg
oliwa
ocet
sol
pieprz



Przygotowanie

sledzie solone moczymy ok 24 h
kroimy w dzwonka
cebulke kroimy w kosteczke

ukladamy warstawami :
warstwa sledzi
cebula
skropiamy kazda warstwe octem i oliwa solimy ,pieprzymy
i tak do wyczerpania skadnikow

tak samo postepujemy z lososiam z tym ze odcinamy z calej ryby ukosnie kawalki lososia  nie powinny byc grube
odstawiamy do lodowki na 2-3 dni a potem z kazdym dniem beda smaczniejsze

przepis pochodzi od cioci z Gdanska

Pieczeń śródziemnomorska Kamisa

Składniki

1/2 kg mięsa mielonego (mieszanego)
1 cebula
10 dkg pieczarek
2 łyżki masła
1/2 papryki czerwonej
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 jajka
1 bułka (sucha)
13 dkg sera feta
20 oliwek bez pestek
2-3 łyzki oleju
1 łyzeczka soli
 
przyprawy Kamis:

1,5 łyzki przyprawy do mięsa mielonego
1 łyżka czosnku granulowanego
1 łyżeczka tymianku



Przygotowanie

Pieczarki pokroić i udusić na maśle.Cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę.Bułkę zalać wodą i namoczyć.Do mięsa dodać jajka i odciśniętą bułkę,koncentrat pomidorowy,ser feta,pieczarki,oliwki,warzywa i przyprawy.Bardzo dokładnie ze sobą wymieszać.Powstałą masę przełożyć do wysmarowanej olejem podłużnej formy i piec ok.1 godziny,w temp.200 stopni.Podawać z tłuczonymi ziemniakami

Czekoladówka według kasiaaa25

Składniki

Składniki;
1 litr mleka 3,2%
1 kg cukru
1 cukier waniliowy
100g kakao /u mnie dekomoreno/


1 litr spyrytusu



Przygotowanie

Przygotowanie;
Składniki wszystkie razem zagotować i ostudzić ,  do zimnego wlać spyrytus przelać do butelek , powinno leżakować ok.1 miesiąc

Feta sto grill

Składniki




200g sera Feta (firmy Kolios lub inny)




1 pomidor




1 czerwona cebula




1 zielona papryka




2 papryczki peperoni




Oliwa z oliwek exstra vergine „Theofilos” (lub inna oliwa z oliwek)




Oregano „Knossos” (lub inne)




Papryka słodka mielona







Przygotowanie

Ukroić podłużny plaster sera Feta o grubości ok. 1 cm.. ułożyć na foli aluminiowej skropionej oliwą. Na wierzch położyć plaster pomidora i krążek cebuli, krążek zielonej papryki i drobno pokrojoną papryczki peperoni. Posypać oregano i zawinąć. Położyć na grilla i poczekać aż spuchnie. Po upieczeniu serwujemy razem z folia na talerzu ostrożnie ją otwierając.

przepis pochodzi z BOMI

sobota, 16 czerwca 2012

Spaghetti z ziemniakami i fasolką

Składniki

50 g orzeszków piniowych,
2 pęczki bazylii,
2 ząbki czosnku,
sok z 1/2 cytryny,
po 40 g parmezanu i pecorino,
8 łyżek oliwy,
300 g ziemniaków,
300 g fasolki szparagowej,
200 g spaghetti,
pieprz i sól.




Przygotowanie

Orzeszki uprażyć na suchej patelni na ztocistobrązowo. Bazylię opłukać, osuszyć, listki oderwać od gałązek. Czosnek obrać. Listki bazylii zmiksować z czosnkiem, sokiem cytrynowym, pokruszonymi serami i 2/3 porcji orzeszków, dodać oliwę. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w ósemki. Gotować ok. 20 minut w 100 ml osolonej wody. Fasolkę oczyścić, umyć, przekroić na pół i gotować ok. 10 minut w osolonej wodzie. Dodać makaron i gotować 7 minut, dokładnie odcedzić. Fasolkę z makaronem i pastę ziołową włożyć do miski. Dodać ziemniaki razem z wodą i wymieszać, doprawić pieprzem. Potrawę wyłożyć na talerze i posypać resztą uprażonych orzeszków.

Pierożki serowe z jabłkami

Składniki

po 25 dkg mąki, margaryny i sera twarogowego,
75 dkg szrej renety,
cukier puder i cukier waniliowy







Przygotowanie

Ser zemleć, mąke posiekać z margaryną. Połączyć wszystko razem i wyrobić ciasto.
Rozwałkować je na placek o grubości ok. 0,5 cm.
Szklanką wykrawać krążki albo nożem kwadraty.
Jabłka obrać i pokroić na ósemki,usunać gniazda nasienne.
Na każdym krążku położyć kawałek jabłka i zlepić jak pierożek albo rogi i boki kwadrata zlepić razem u góry ze sobą tworząc piramidkę.
Pierożki umieścić na blasze posmarowanej tłuszczem i piec 30 min. w temp. 180 -190 stopni.
Gotowe pierożki obficie posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym

dodatkowe informacje
Pierożki będą smaczniejsze jeśli kawałki jabłek usmaży sie w gęstym syropie

Makaroniki z płatków owsianych

Składniki

25 dag płatków owsianych1/2 szklanki mleka1/2 szklanki cukrusok i otarta skórka z 1 cytryny3 białka




Przygotowanie

Płatki rozmoczyć w mleku i dokładnie utrzeć z cukrem.
Dodać sok i otartą skórkę ze sparzonej cytryny.
Wymieszać ze sztywno ubitą pianą.
Kłaść małe porcje łyżeczką na blachę wysmarowaną tłuszczem.
Piec w gorącym piekarniku,200-220 stopni,przez ok.10-15min:)

kilka słów-taniocha,pychota i prostota w jednym,czyli to,co Grzankos lubi najbardziej:D
Polecam:*

Salatka z kurczaka i fasoli

Składniki

3 porcje

1 piers z kurczaka
puszka czerwonej fasoli
puszka kukurydzy
5 jajek na twardo
majonez
sol, pieprz



Przygotowanie

1. Piers ugotowac w rosolku.

2. Wszystkie skladniki polaczyc, wymieszac z majonezem i doprawic do smaku.

piątek, 15 czerwca 2012

nalewka kawowa

Składniki

3 łyżki kawy rozpuszczalnej


0.5l wody 


puszka mleka skondensowanego(slodzonego)


100 ml czytego spirytusu






Przygotowanie

kawe zalac goraca woda ,(nie wrzatkiem).wlac wszystko do butelki kawe mleko spisytus wszystko wymieszaj i odstaw na godz

Bananowe placuszki z sosem kawowym

Składniki

Ciasto:


1,5 szklanki zsiadłego mleka
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
mąka
2-3 banany
cuker waniliowy
sok z cytryny


Sos kawowy:



4-5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
2 łyżki cukru
5-6 łyżek śmietany
1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej






Przygotowanie

Mleko zmiksować z jajkami i cukrem waniliowym. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Mąki dodajć tyle, by powstało gęste ciasto. Banany obrać pokroić na ok 1 cm kawałki. Skropić sokiem z cytryny. Na patelni rogrzać olej. Nbierać łyżką ciasto i kłaść na patelni. Lekko rozpłaszczyć. Na smażące się placuszki kłaść po 2 plasterki bananów. Zasmarować niewielką ilością ciasta i odwrócić. Smażyć na złoty kolor. Kawę zalać małą ilością gorącej wody, dodać cukier i wymieszać. Następnie dodać śmietanę i mąkę ziemniaczaną. Wszystko dokładnie wymieszać. Zagotować na małym ogniu lub mikrofalówce. Sos powinienien zgęstnieć. Zostawić do przestudzenia. Placuszki posmarować serkiem waniliowym i polać przestudzonym sosem kawowym przygotowanym z podanych składników.

czwartek, 14 czerwca 2012

Szybka i pyszna surówka z kapusty pekińskiej

Składniki

kapusta pekińska mała
1 mała cebula
0,5 pora (biała część)
1 mała marchewka
natka pietruszki
sos do słatek paprykowo-ziołowy





Przygotowanie

Kapuste poszatkować dodać pokrojone w drobną kostkę por i cebulę,marchewke zetrzeć na tarce o małych oczkach,dodać natkę,sos zrobić tak jak w przeisie i wszystko razem wymieszać.
 

środa, 13 czerwca 2012

Mus truskawkowy z cynamonem

Składniki

Dla 4 osób
opakowanie mrożonych truskawek
●1/2 l soku pomarańczowego
●1/2 l jogurtu waniliowego
● łyżeczka mielonego cynamonu
● szczypta gałki muszkatołowej
● gotowa bita śmietana
● płatki migdałowe i wiórki białej czekolady do dekoracji





Przygotowanie

Rozmrożone truskawki, sok, jogurt, cynamon i gałkę zmiksuj. Przelej do wysokich szklanych pucharków, udekoruj bitą śmietaną, płatkami migdałowymi i wiórkami białej czekolady.

wtorek, 12 czerwca 2012

Golonka w sosie piwnym

Składniki

Składniki:
*2 średnie golonki
*2 marchewki
*2 pietruszki
*1 seler
*0.5 l piwa jasnego
*1 kostka rosołowa
*4 ząbki czosnku
*przyprawy:majeranek, tymianek, pieprz, sól, papryka słodka i ostra





Przygotowanie

Przygotowanie:
Golonki dokładnie umyć. Natrzeć obficie solą i pieprzem, następnie przyprawami. Ząbki czosnku obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Powtykać w golonki. Zalać piwem i odstawić na najalepiej 2h.
Następnie golonki wraz z wywarem, w którym się moczyły przełożyć do garnka. Golonki powinny być przykryte prawie w całości, jeśli piwa jest za mało dodać wody.Gotować na wolniutkim ogniu przez około 2h, pod koniec dodać pokrojone w słupki warzywka.
Pod koniec wyciągnąć mięsko i podsmażyć na patelni, aby miały chrupiącą skórkę. Pozostały wywar gotować na większym ogniu aby wyparował i zgęstniał. Jeśli będzie za rzadki radzę zabielić go odrobiną mąki i ewentualnie śmietaną.
Golonki wyłożyć na talerz, polać sosem i podawać z ziemniaczkami puree.
Pyszne!!!
UWAGA!!!
Golonki naprawdę trzeba gotować 2h, inaczej mięsko nie będzie mięciutkie i trzeba pamiętać, aby gotowały sie na wolnym ogniu!!
Nie polecam podsmazania golonek na początku przed gotowaniem, ponieważ skóra kurczy się wtedy i całość nie wygląda apetycznie.

przekładaniec Kasi

Składniki

• karkówka (może być zarówno wieprzowa, jak i z dziczyzny)- ok. 1,5 kg. 
• pół cytryny

marynata do mięsa
• 8 ziaren jałowca
• 3 ziarna ziela angielskiego
• ½ łyżeczki bazylii
• ½ łyżeczki lubczyku
• ½ łyżeczki cząbru
• ½ łyżeczki papryki
• 1 łyżka ziarenek smaku lub wegety
• 1 łyżka majeranku
• 1 liść laurowy
• 4 łyżki oleju, 4 ząbki czosnku

- listek laurowy
- 2 łyżki masła
- 1 kostka wołowa
- 1 szklanka wody

Farsz
• 2 cebule
• por- odrobina białej części (3-4 cm)
• 2 średnie marchewki
• 3 kromki chleba pszennego
• 2 plasterki sera żółtego
• Sól, pieprz

             






Przygotowanie

Przygotowanie marynaty
Jałowiec, ziele angielskie, listek laurowy rozdrobnić, czosnek pokroić w plasterki dodać resztę składników i dokładnie wymieszać z olejem.

Mięso oczyścić z błon, umyć, wytrzeć papierowym ręcznikiem, a następnie natrzeć sokiem z cytryny. Na foli aluminiowej położyć mięso i dokładnie natrzeć marynatą z każdej strony. Mięso dokładnie zawinąć w folię i włożyć do lodówki na przynajmniej 2 doby.
Po tym czasie mięso wyjąć z folii i obsmażyć chwilę na maśle w celu zamknięcia porów. 

Mięso przełożyć do rondla, podlać wodą, dodać kostkę i listek laurowy, oraz tłuszcz pozostały od obsmażania mięsa, a następnie dusić na maleńkim ogniu ok. 50- 55 minut.

W tym czasie przygotować farsz:

Cebule pokroić w kostkę, posypać sola i pieprzem, zeszklić na łyżce oleju na maleńkim ogniu. Marchewkę i ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Chleb, bez skórki rozdrobnić. Kiedy cebula jest złocista dodajemy marchewkę i podlewamy 2 łyżkami wody. Chwilkę dusimy i dodajemy rozdrobniony, a wręcz utarty chleb. Wyłączamy palnik i dodajemy starty ser, całość dokładnie mieszamy

Po upływie 50 minut, wyjmujemy mięso, , czekamy, żeby chwilkę przestygło, a następnie nacinamy głęboko cienkie plastry. Robimy to tak, żeby od spodu mięso się trzymało. 

                

Farsz nakładamy w co drugie nacięcie pieczeni i przenosimy ponownie do rondla z sosem. Odlewamy niewielką ilość sosu, zagęszczamy czubatą łyżką mąki pszennej i dodajemy do mięsa. Nadal dusimy na maleńkim ogniu następne 50 minut uważając, by mięso się nie przypaliło- mięso ma być miękkie.
Dwa połączone plastry stanowią jedną porcję.

                   

                        Wszystkim życzę smacznego:-)

poniedziałek, 11 czerwca 2012

Drożdżówka bez wyrabiania

Składniki

2 szkl. cukru,10 dag drożdży,4 jajka,2 łyżki oleju,1 masło,2 szklanki letniego mleka, 1 kg maki tortowej.
truskawki, śliwki ,jabłka,wiśnie zależy od sezonu





Przygotowanie

Do miski wsypać 2 szkl. cukru, na to rozkruszyć 10 dag drożdży, 4 całe jajka wybić na to wszystko tak aby żółtka były rozlane,polać 2 łyżkami oleju,na to zetrzeć masło na tarce jarzynowej zalać wszystko letnim mlekiem i zostawić na noc.
Rano wsypać kilogram mąki dobrze wyrobić wyłożyć na wysmarowaną masłem brytfankę poczekać aż wyrośnie ułożyć obtoczone w mące kartoflanej truskawki i posypać kruszonką

Kruszonka:
3 łyżki masła ,3 łyżki cukru ,3 łyżki maki wyrobić i pokruszyć na ciasto
piec w tem 180 55 min.


Autor zdjęcia: Sealand1

niedziela, 10 czerwca 2012

marchewka z groszkiem na gęsto wg Olcii

Składniki

Paczka mrożonego groszku z marchewka
Śmietana 18% - pół kubka
2 łyżki mąki
Sól, pieprz, papryka słodka



Przygotowanie

Marchew z groszkiem zalać woda, około 2 cm nad poziom warzyw, ugotować do miękkości
Doprawić solą, pieprzem i papryką
W kubku rozmieszać śmietanę z mąką tak żeby nie było grudek i dolać  około 100 ml wywaru z groszku i marchewki, dokładnie wymieszać i wlać do warzyw. Chwile gotować często mieszając.
 
Podawać na ciepło. Ja najbardziej lubie do ziemniaczków i kotletów mielonych, albo nakładam do miseczki i wcinam bez niczego J polecam!!!

sobota, 9 czerwca 2012

Żurek wielkanocny

Składniki

2 l wywaru z mięsa i warzyw,
1 l żuru (zakwasu z żytniej mąki),
50 dag surowej białej kiełbasy,
35 dag kiełbasy polskiej surowej
4 jajka na twardo,
1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany,
1 średnia cebula,
7 ząbków czosnku,
4 liście laurowe,
2 łyżki suszonego majeranku,
10 kulek ziela angielskiego,
10 ziarenek czarnego pieprzu,
sól i świeżo mielony pieprz do smaku



Przygotowanie

Cebulę podpiec na patelni bez tłuszczu. Kiełbasę zalać gorącym wywarem, dodać cebulę, liść laurowy i ziarna pieprzu. Gotować 30 min. Wyjąć cebulę, wlać zakwas i gotować na wolnym ogniu przez 20 min. Wyjąć kiełbasę, zupę przecedzić. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, śmietanę i majeranek. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Kiełbasę pokroić w cienkie słupki. Dodać do żurku. Zagotować. Podawać z połówkami jajek, licząc po jednej na porcję.

Naleśniki a la Remy

Składniki

200 gr mąki
3 jajka
50 gr cukru
1/2 litra mleka



Przygotowanie

Mąkę, cukier i jajka rozmieszać na gładką masę (nie dodawać żadnego płynu nawet jeśli ciasto wydaje się tępe) dodawać stopniowo mleko.(teraz masa wydaje się zbyt wodnista ale zapewniam, że tak ma być!!!)  Smażyć na rozgrzanej patelni posmarowanej tłuszczem np olejem (nanosimy niewielką ilość na złożony ręcznik papierowy i smarujemy patelnie) Po usmażeniu składać na 4 (w trójkąciki) układać jeden na drugim w ten sposób nie tracą ciepła. Co do nadzienia pozostawiam to fantazji każdego z Was we Francji jedzą je z Nutellą ale nawet solo są wyśmienite.

piątek, 8 czerwca 2012

Śledź po żydowsku

Składniki

Filety sledziowe, 2 przeciery pomidorowe, 2 garstki rodzynek, cebula, szczypta papryki ostra i słodka, łyżeczka musztardy, cukier do smaku, sól, pieprz, olej



Przygotowanie

Śledzie moczyć w zimnej wodzie przez 4 godziny, dwukrotnie zmieniając wodę. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Dodać przecier pomidorowy i często mieszając dalej podgrzewać, aż wytworzy się jednolita masa. Jeśli masa jest za gęsta, dodać wodę. Do masy dodać rodzynki i przyprawy.

Barszcz Ukraiński Anieli

Składniki

0,6 kg łopatki wieprzowej (w orginale baranina- ja nie lubię)
około 2-3l. wody
włoszczyzna z kapustą
buraczek
łyżeczka koncentratu lub 2 pomodorki
kwaśna śmietana
kostka bulionowa
cebula
liść laurowy
ziele angielskie
sól
pieprz
trochę oleju
ugotowane ziemniaczki



Przygotowanie

Mięsko pokroić w kostkę, posolić, popieprzyć i zesmażyć porządnie z cebulą na odrobinie oleju. Wrzucić do garnka z gotująca wodą z liściem i zielem i kostką. Kawałek kapustki poszadkować. Marchew, pietruszkę, buraczek, selerek zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Całość podsmażyć na patelni po mięsku, aż poczujemy lekki swądek przysmażanych warzyw (nie przypalić za mocno). Jesli "smaczek" po mięsku już wyladował w garnku, należy podsmażyć na odrobinie oliwy. Wrzucić do gara niech się gotuje. Liście pietruszki, selera i por związać i też wrzucić. Po około pół godziny wyjąć zawiązane liście i wyrzucić. Kolej na pomidorki. Mogą być spażone, obrane ze skórki i pokrojone w kosteczkę, a może byc trochę koncentratu.
Całośc zabielić kwaśną śmietaną, dosmaczyć solą i pieprzem.
Najpyszniejsza jest z młodych warzywek i kapustki.
Ziemniaki do tego gotuję oddzielnie, gdyż ten barszczyk jako jedyna wg. mnie zupa jest im starsza tym smaczniejsza, a ziemniaki jak wiadomo "dębieją". Najlepsza na 3 dzień ( na 4 dzien ja już wylałabym, ale tak długo to i cały kocioł u mnie by się nie uchował).
Pyszne danie jednogarnkowe, polecam.

czwartek, 7 czerwca 2012

Pizza z kurczakiem i mozzarellą wg Różyczki

Składniki

Ciasto:
3 dkg drożdży
2 czubate szklanki mąki
2 łyżeczki cukru
sól
3/4 szklanki wody
1 żółtko
2 łyżki oliwy z oliwek
Dodatkowo:
1 mała puszka kukurydzy
15 dkg sera żółtego
ser mozzarella
1 pierś  z kurczaka
Odrobinka przyprawy do drobiu(może być gyros)
sól
pieprz
ketchup
oregano



Przygotowanie

Drożdże rozkruszyć, wymieszać z cukrem, dodać mąkę  i pozostałe składniki.
Zagnieść w misce ciasto (musi przy wyrabianiu rosnąć w rękach) odstawić do wyrośnięcia.
Do wyrośniętego ciasta dodać 2 łyżki oliwy z oliwek, wyrobić i wyłożyć na blaszkę, odstawić na 10 min.
Posmarować ketchupem, dodać pokrojoną  w kosteczkę i usmażoną pierś z kurczaka, doprawioną przyprawą do drobiu.
Piec 10 min w 190 - 200°C
Po tym czasie dodać starty żółty ser, pokrojony ser mozzarella.
Piec jeszcze około 10-15 min aż ser się roztopi.

Smacznego.

Pizza rozpływa się w ustach ,polecam:)
                           

ptasie mleczko

Składniki

-po 2 galaretki zólte,czerwone i zielone


puszka mleka skondensowanego nieslodzonego





Przygotowanie

1) W dwoch połlotrowych naczyniach z goraca woda rozpuszczamy osobno galaretki czerwone i zołte. Gdy troche ostygna, czerwone wylewamy ma prostokatna blache i wstawiamy do lodowki, aby stezaly.

2) Mleko wlewamy do wysokoego naczyna i miksujemy 2 minuty. Powoli dodajemy tezejaca zolta galaretke i miksujemy 3 miniuy. Mase wykladamy na blache z czerwona galaretka.

3) Zielana galaretke rozpuszczamy jak poprzednie i studzimy. Po godzinie wylewamy na blache. :)

Pyszne ciasto z rabarbarem (niskokaloryczne

Składniki

1 kg rabarbaru
15 dag cukru
1 cukier waniliowy
10 dag masła lub margaryny
25 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko



Przygotowanie

1. Rabarbar umyć, obrać i pociąć na plasterki. Przełożyć do rondelka, dodać 5 dag cukru i 5 łyżek wody, dusić 3 minuty na małym ogniu.

2. Masło wyrobić na gładką, jednolitą masę z mąką, proszkiem do pieczenia, jajkiem i resztą cukru.

3. Tortownicę dokładnie posmarować tłuszczem, a następnie przełożyć do niej 2/3 przygotowanego ciasta, brzegi podnieść na ok. 2 cm. Spód gęsto ponakłuwać widelcem. Rozsmarować na nim masę z rabarbaru (bez wody). Pozostałe ciasto pokruszyć na górę jak kruszonkę i następnie posypać cukrem waniliowym.

4. Wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika, piec 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wyjąć ciasto i odstawić do wystygnięcia, posypać cukrem pudrem.

środa, 6 czerwca 2012

Papryka i pomidory z piekarnika wg Różyczki

Składniki

2 torebki suchego ryżu
4 papryki
6 pomidorów
20 dkg żółtego sera
natka pietruszki
oregano
sól
pieprz
ostra papryka w proszku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka masła roslinnego



Przygotowanie

Ryż ugotować,przestudzić dodać 2 sparzone,obrane i pokrojone pomidory w kostkę,posiekaną natkę pietruszki,starty żółty ser, oliwę,paprykę w proszku,sól,pieprz ,oregano,dokładnie wymieszać.
Paprykę umyć,ściąć przy ogonku,wyjąć pestki,nadziać farszem ryżowym,przykryć ściętym kawałkiem.
Pomidory wydrążyć,faszerować ryżowym nadzieniem.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem roślinnym,ułożyć paprykę i pomidory,zapiekać w piekarniku nagrzanym w 200°C .
Pomidory 20 min,paprykę 35 min(w zależności od piekarnika)
Smacznego

Pyszna sałatka z pory

Składniki

2 duże pory
8 jajek
400 dkg twardego żółtego sera
1 puszka ananasów
1 puszka kukurydzy
1 puszka czerwonej fasoli
0,5 kg fileta drobiowego
1 kostka rosołowa
łyżeczki musztardy
sól
pieprz
1 łyżka oleju
4-5 łyżek majonezu



Przygotowanie

Porę pokroić w talarki, jajka ugotować na twardo i pokroić na części wielkości ok 1 cm, ananasy w średniej wielkości kosteczkę, ser w niedużą kostkę, podobnie fileta wcześniej ugotowanego w wywarze z kostki rosołowej. Kukurydzę i fasolę odsączyć. Następnie wszystko dokładnie wymieszać i polać olejem. Kiedy wszystkie składniki nabiorą wilgotności i połysku od oleju połączyć je z musztardą, doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać majonez i gotowe.
Pyszniutkie i łatwe w wykonaniu...Paluszki lizać

Sos chiński mamusi muminka

Składniki

50 dag piersi z kurczaka
1 cebula (ok.10 dag)
1 duża czerwona papryka
1 puszka ananasów
1/2 łyżeczki imbiru
1/8 litra wywaru z warzyw (może być z kostki, 1 kostka)
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki oleju (do smażenia)
1 łyżka miodu (prawdziwego)
1 łyżka octu winnego
vegeta
duży ząbek czosnku
mąka kartoflana do zaciągnięcia sosu (1-2)łyżeczki



Przygotowanie

Warzywa pokroić: paprykę w paski, cebulę i ananasa w kostkę.
Pokrojone w kostkę mięso smażyc ok.10 min na oleju.
Odstawić, wyjąć mięso i na tym samym oleju smażyć warzywa (papryka, cebula i i pokrojony drobno ząbek czosnku).
Pod koniec smażenia dodać ananasa (można dodać 4 łyżki soku z ananasa), sos sojowy, wywar z warzyw, imbir, vegeta dosmaku (jeśli mało słone).
Wszystko razem połączyć (mięso, warzywa,sos).
Na koniec gotowania zatrzepać mąką kartoflaną.
Podawać z ryżem. SMACZNEGO!!!

Uwaga: Trzeba uważać, żeby mięsa nie rozgotować. Co do zatrzepki to robię "na oko", żeby sos nie wyszedł za gęsty zaczynam od 1 łyżeczki mąki i odrobiną wody ok.1/4 szklanki. Albo zamiast wody zatrzepkę można zrobić na soku z ananasa.

jablecznik z chalwą

Składniki

Ciasto-

2szkl.mąki przennej
1 szkl.cukru
250g margaryny
 8 zóltek
4 bialka
1 op.cukru waniliowego 16 g
 4 lyzki mleka
 2 lyzki kakao
2 lyzeczki proszku do pieczenia

Polewa chalwowa-
 150g chalwy
100g margaryny
4 lyzki cukru
2 lyzki mleka
Ponadto-
 70g wiórków kokosowych
1 kg jablek
 4 bialka
1 cytryna



Przygotowanie

Ciasto-
zóltka utrzec z cukrem cukrem waniliowym i margaryną na puszystą masę.
dodac mąkę wymieszaną z proszkiem i pianę z bialek. lekko wymieszac.
 ciasto podzielić na dwie częsci do jednej dodac kakao i mleko.
Polewa chalwowa
 Wszystkie skladniki zagotowac i wymieszac.
Jablecznik z chalwą-

 ciemne ciasto wylozyc na  spód wysmarowanej tluszczem i posypanej bulką tarta blaszki o wym. 28x35cm.
 ubic pianę z bialek wylozyc na ciemnie ciasto i posypać wiórkami kokosowymi.
Piec 60 min w temp.180st

jasne ciasto przelozyc do blaszki i piec 60 min  w temp.180st.
 
jablka utrzec
 wycisnac sok z cytryny i dodać do owoców
Masę jablkową usmazyc wylozyc na ciemnie ciasto przykryc jasnym ciastem.
Goracą polewą chalwową polać ciasto

wtorek, 5 czerwca 2012

Łosoś w foli aluminiowej

Składniki

łosoś w kawałkach,
vegeta,
pietruszka
pieprz,
papryka




Przygotowanie

łososia posypać vegetą, popieprzyć trochę, paprykę pokrojona w paski ułożyć na mięsie, 5 gałazek pietruszki i zawinąć wszystko szczelnie w folię aluminiową pieć w piekarniku w 200stopniach 25 minut a na grillu ok 15. Gdy papryka miękka jadalne

poniedziałek, 4 czerwca 2012

Rolada wiśniowa

Składniki

Ciasto:
7 jaj,
7 łyżek cukru,
7 łyżek mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Masa:
1 galaretka wiśniowa,
1 szklanka śmietany 30%,
1 szklanka wiśni (mogą być ze słoika).



Przygotowanie

Białka ubić na sztywno, dosać cukier i żółtka. Połączyć wszystko delikatnie z mąką i proszkiem. Przełożyć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 20 min w 180oC.
Ciasto zsunąć z blachy razem z papierem, zwinąć w roladę i ostudzić.

Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody, ostudzić.
Śmietanę ubić na sztywno, dodać gęstniejącą galaretkę i wiśnie.

Roladę rozwinąć zdejmując papier z ciasta, posmarować masą i zwinąć. Pozostawić do zastygnięcia.

Barszcz biały zalewajka wg babci Różyczki

Składniki

♦ 5 kawałków białej kiełbasy (około 60 dag)
♦ 2 ząbki czosnku
♦ vegeta
♦ 1 liść laurowy
♦ 4 ziarenka ziela angielskiego
♦ 4 ziarenka pieprzu
♦ 1 barszcz biały winiary
♦ 1 kwasna śmietana 18% do zup
♦ 2 czubate łyżki chrzanu w occie ze słoiczka
♦ 2-2½ litra wody
Dodatkowo
♦ ziemniaki
♦ jajka ugotoane na twardo



Przygotowanie


Kiełbasę umyć i zalać wodą(ilość podana w składnikach)
Dodać listek, zieie pieprz, vegetę.
Gotować na małym ogniu pod przykryciem, około 20 min.
Po tym czasie dodać 2 czubate łyżki chrzanu(wywar ma być leciutko kwaskowy,pogotować jeszcze okolo 10 min.
Ugotowaną kiełbasę wyjąć na talerz.
Barszcz rozrobić w wodzie i wlać do wywaru, gotować następne 10 min.
Śmietanę wymieszać z gorącym barszczem,wlać do garnka(nie gotować)
Kiełbasę obrać ze skórki i pokroić, wrzucić do barszczu.
Ugotować ziemniaki osobno, włożyć na talerz, dodać jajka na twardo  i zalać barszczem.
Barszczyk nie jest gęsty, ma wyśmienity kwaskowy smak i pachnie czosnkiem.


Boczek marynowany w miodzie

Składniki


1 kg surowego chudego boczku, bez kości,

Marynata:


1 łyżka miodu,
1 roztarty ząbek czosnku,
1/2 łyżeczki cynamonu,
1 zmielony goździk,
1 łyżka sosu sojowego,
lub 1 łyżeczka maggi,
1 płaska łyżeczka soli




Przygotowanie

Miód rozetrzeć z sosem sojowym i dwoma łyżkami wody,dodać czosnek, przyprawy korzenne, sól, całość starannie wymieszać.

Skórę boczku ponacinać tak, by powstała kratka. Natrzeć boczek marynatą, owinąć folią aluminiową, kilka godzin (najlepiej przez całą noc) trzymać w chłodzie w lodówce lub w zimnej spiżarni.

Następnie przełożyć do brytfanny (skórką do góry), podlać 2-3 łyżkami wody i piec 15 min w temperaturze 250 stopni C.

Zmniejszyć temperaturę do 180stopni C. i piec jeszcze 40-50 minut, 2-3 razy podlewając mięso odrobiną wody.

Upieczony i wystudzony boczek wstawić na kilka godzin do lodówki, żeby zastygł.
Przed podaniem pokroić w dość cienkie plastry.

Podawać z razowym pieczywem, chrzanem lub ćwikłą i piklami.

Aby boczek był smaczny i soczysty, warto najpierw zamarynować go w ziołach, piwie, miodzie, lub gotowej marynacie.
Dzięki czemu skruszeje i przesiąknie smakiem marynaty. Będzie wyjątkowo soczysty, jeśli upieczemy go w rękawie do pieczenia lub w osłonce z folii aluminiowej.
Jeśli jednak chcemy, by był rumiany i miał chrupiącą skórkę, pod koniec pieczenia odwińmy go z folii.
Piekąc boczek, przez pierwsze 15 - 20 minut ustawiamy temperaturę piekarnika na 220 - 240 stopni C. a potem dopiekamy go w temp 180 stopni C.

Czas pieczenia zależy od grubości boczku, a także od właściwości piekarnika, i waha się : od 50 minut do 1,5 godziny.

Sałatka z szynką

Składniki

SKŁADNIKI:
1.   1 puszka anasów
2.   6 jajek
3.   2 dóże pory
4.   1 puszka kukurydzy
5.   1 słoik selera konserwowego
6.   30 dkg szynki
7.   20 dkg sera GOŁDA
8.   1 majonez KIELECKI




Przygotowanie

WYKONANIE:
Wszystkie składniki drobno pokroic, z selera odlać zalewe ,
wymieszac z majonezem i zajadac.
Życzę Smacznego!!

Roladki z salaty i lososia - dekoracyjne co nie co

Składniki

150g gestej smietany
skorka cytrynowa - otarta z polowy, niepryskanej cytryny
1 lyzka stolowa soku z cytryny
1 lyzka stolowa chrzanu ze sloiczka
sol
pieprz
koperek

Salata glowiasta

Losos wedzony - w plastrach

Wykalaczki




Przygotowanie

Ze smietany, soku cytrynowego i skorki cytrynowej, chrzanu -
przygotowac gesty sos. Przyprawic dobrze sola i pieprzem. Dodac koperek.

Salate umyc, ususzyc i zostawic cale liscie.

Na kazdy lisc salaty nalozyc troche smietany, rozsmarowac rownomiernie.

Na smietane nalozyc kawalek lososia, nastepnie zawinac salate, jak golabki.

Bardzo swieza salata, stawia lekki opor przy zwijaniu...
Aby tego uniknac, mozna nerw liscia salaty lekko ponacinac.

Gotowa, zwinieta roladke spiac wykalaczka.

Wspaniale na przyjecia bufetowe.

niedziela, 3 czerwca 2012

Placek Janina

Składniki

CIASTO:
20 dkg margaryny
25 dkg cukru
2 cukry waniliowe
4 jajka
3 dkg kakao
25 dkg mąki pszennej
5 dkg mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  + biszkopty podłużne

KREM:
5 żłótek
1 szk. pudru
1/2 l. mleka
2 łyżki mąki
1 masło



Przygotowanie

CIASTO:
Mąkę utrzec z cukrem, dodac jajka, kakao, mąkę i proszek. Dobrze utarte ciasto, włożyc do średnio nagrzanego piekarnika i upiec. Po upieczeniu przekroic nz połowę.

KREM:
Żłótka utrzec z cukrem, dodac mąkę i dokładnie wymieszac. Mleko zagotowac i troszke przestudzic. Przestudzone mleko cienkim strumieniem wlewac do jajek. Całośc jeszcze raz postawic na ogień i cały czas ucierac do zagotowania. Wystudzic. Utrzec masło z cukrem waniliowym i dodawac wystudzony budyń.

PRZEŁOŻENIE:

Jedną część ciasta posmarować kremem, na to położyć biszkopty, znowu krem i przykryć plackiem.
Ja na wierzch placka zostawiam troszke masy i rozsmaryje ją i posypie mielonymi orzechami lub starta czekolada.
 
Ciasto jest naprawde pycha.     SMACZNEGO......

Śniadaniowe masło z bananów i orzechów

Składniki

50 g orzechów laskowych
50 g orzechów ziemnych niesolonych
50 g ziaren słonecznika
2 łyżki masła
1 łyżka masła orzechowego (nie czekoladowego), jeśli nie lubisz to nie dodawaj
2 dojrzałe banany
2 łyżki miodu
szczypta cynamonu
2 łyżeczki sezamu




Przygotowanie

1. Orzechy laskowe i ziemne wrzuć oddzielnie na patelnię bez tłuszczu i na średnim ogniu upraż aż staną się chrupiące, a z orzechów laskowych zacznie schodzić łupinka. Zdejmij z patelni i wystudź. Przełóż orzechy laskowe na czystą ściereczkę, zawiń ją i obetrzyj jak najwięcej łupinek. Orzechy laskowe możesz także uprażyć w kuchence mikrofalowej, nastawionej na 600W przez około 3-4 min., ziemne nieco krócej.
 
2.  Orzechy, słonecznik, masło, masło orzechowe, banany, cynamon i miód wrzuć do malaksera lub blendera i zmiksuj na gładką masę, raz lub dwa odgarniając ją od brzegów naczynia do miksowania.

 3. Przełóż do miseczki i posyp sezamem. Podawaj do grzanek, naleśników lub placuszków.

Przepiś od znajomego, tłumaczony z kanadyjskiej książki.

kosmatki - ciastka

Składniki

Ciasto
45 dag mąki,1 szkl.cukru,25 dag masła,1 mały proszek do pieczenia,/2 łyżeczki/,2 jajka całe, 4 łyżki miodu , 1 szkl. mleka .
Polewa :
1 kostka masła ,20 dag. cukru, 1 cukier waniliowy,12 łyżek mleka, 4 łyżki kakao
- duża paczka wiorków kokosowych, 1 łyżka alkoholu. 



Przygotowanie

Jajka ubić z cukrem dodać rozpuszczone masło lub margarynę Kasię z miodem( musi być wystudzone)następnie mąkę przesianą z cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia - wymieszać ,wylać na brytfannę dużą wysmarowaną masłem .

Po upieczeniu ciasto wystudzić kroić na kwadraty i moczyć w polewie ,a następnie obtaczać w wiórkach kokosowych .

Polewa : masło,cukier ,cukier waniliowy, mleka. kakao zagotować .
wiórki wysypać na talerz dodać łyżkę alkoholu .

smacznego

Żurek na grzybowym wywarze

Składniki

2 litry wody
50 g suszonych podgrzybków
pęczek włoszczyzny
3 listki laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
200 g wędzonego boczku
300 g kiełbasy białej
2 cebule
500 ml zakwasu na żurek
3-4 ząbki czosnku
sól, pieprz, papryka i majeranek do smaku




Przygotowanie

Wodę wlać do garnka, dodać suszone grzyby(można wcześniej namoczyć w wodzie kilka godzin), oczyszczoną włoszczyznę, listki laurowe i ziele angielskie, gotować około 30 min. W tym czasie podsmażyć na patelni pokrojone w kostkę, boczek, kiełbasę i cebulę, dodać do wywaru. Następnie dodać zakwas, oraz przeciśnięty czosnek, doprawić solą, pieprzem i majerankiem, doprowadzić do wrzenia, gotować kilka minut. Podawać z gotowanym na twardo jajkiem i kromką żytniego chleba na zakwasie.

sobota, 2 czerwca 2012

Kompot czerwcowy

Składniki

- 5 lodyg rabarbaru
- ok. 10 truskawek
- 3-4  brzoskwinie z puszki
- 1 cukier waniliowy
- 3 gozdziki
- 1 l wody
- cukier do smaku





Przygotowanie

Rabarbar obrac z wierzchniej warstwy wlokien i pokroic w 1,5 cm kostke. Truskawki oplukac i obrac z szypulek. Brzoskwinie pokroic w osemki.

Do garnka wlac zimna wode, dodac cukier waniliowy i gozdziki i wsypac owoce. Zagotowac i gotowac 5-10 minut. Wylaczyc gaz i dodac cukru do smaku. Zostawic pod przykryciem do ostyniecia.

Kompot ma wspanialy owocowy smak i aromat. Znakomicie orzezwia.

Przepis powstal dzisiaj 'na szybko': mialam resztke rabarbaru, swieze truskawki i pozostale po deserze brzoskwinie w syropie. Efekt polaczenia wyszedl bardzo dobry, wiec dziele sie przepisem.

Jako baze do przepisu wykorzyslalam przepis z tej strony: http://www.wielkiezarcie.com/przepis21976.html.
Mam nadzieje, ze autorka sie nie obrazi. Dla mnie po prostu jej przepis jest znakomity.

piątek, 1 czerwca 2012

Nie - winna pierś z kurczaka

Składniki

- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1,5 szklanki soku z jabłek
- 4 ząbki czosnku, ostra papryka w proszku
- zioła do drobiu lub prowansalskie
- mąka
- maggi
- olej
- kilka gałązek natki pietruszki i szczypiorku



Przygotowanie

Piersi pokroić w paski, przyprawić ziołami, papryką, maggi. Odstawić na 30 minut do lodówki.Natkę, szczypior i czosnek posiekać. Piersi oprószyć mąką i obsmażyć na rumiano w głębokim naczyniu (na oleju), dodać czosnek. Gdy czosnek puści aromat, podlać połową soku (od czasu do czasu odwracać). Gdy ilość soku się zredukuje dodać natkę i szczypior. Podlać resztą soku i doprowadzić do wrzenia.

Podawać z ryżem lub ziemniaczkami, do tego ulubiona surówka.