sobota, 31 marca 2012

Biodrówka duszona ze śliwkami wg Różyczki

Składniki

1 kg biodrówki wieprzowej
1 łyżka masła roślinnego
2 cebule
15 śliwek kalifornijskich bez pestek
1 listek laurowy
1 łyżeczka majeranku
1 sos pieczeniowy ciemny knora
pieprz
ewentualnie sól



Przygotowanie

Biodrówkę umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem,pokroić w plastry,lekko posolić,posypać pieprzem,
Masło rozgrzać na patelni,obsmażyć mięsko na obydwie strony,na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę ,ułożyć mięsko zalać wodą,(wody ma być tyle żeby mięso przykryć)
Dodać majeranek,umyte pokrojone śliwki,dusić pod przykryciem na małym ogniu.
Gdy mięso jest miękkie ,sos pieczeniowy rozrobić w kilku łyżkach zimnej wody,dokładnie wymieszać,wlać do mięsa,dusić mieszając około 7 min.
Podawać z kaszą jaglaną lub ziemniakami.
Smacznego

Mięso jest bardzo smaczne,a śliwki dają super smaczek :) polecam.

gofrowanie

Składniki

45DKG MAKI WROCLAWSKIEJ0.5L.MLEKA75G.CUKRU PUDRU SZCZYPTA SOLI10DKG MASLA 2JAJKA15G PROSZKU DO PIECZNIA



Przygotowanie

WSZYSTKO ZMIKSOWAC!!!
SMAZYC W GOFROWNICY




PYCHA

piątek, 30 marca 2012

pieczarkowa palce lizać

Składniki

 jasna część grubego pora
30 dkg pieczarek
20 dkg wędlin wedzonych
4 ziemniaki
20 dkg serka topionego
2 łyżeczki mąki
sól,pieprz
koperek
2 litry bulionu
2 łyżki masła lub oleju



Przygotowanie




Pora pokroic w półplastry i poddusic na maśle,przełożyć do gara.
Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć,dodać do nich pokrojoną w kostke wędline i chwilke razem smażyć.
Przełozyć do gara z porem i zalac goracym bulionem.Dodac pokrojone w kostke ziemniaki.Przyprawic sola i pieprzem i gotowac do miękkosci ziemniaków.
Serki topione wymieszac z 1/3 szklanki wywaru z zupy i dokładnie wymieszac.
Dodac mąke i znów wymieszać.
Przelac do zupy i gotować kilka minut aż lekko zgęstnieje.


Polecam bo naprawde pyszna:) smacznego:)

Pórkólt wołowy (Marhapórkólt

Składniki

- 800g wołowiny
- 100g smalcu
- 200g cebuli
- papryka w proszku, kminek, majeranek, ząbek czosnku
- 2 strąki zielonej papryki
- 2 pomidory



Przygotowanie

Wołowinę-najlepiej z łopatki lub pręgi, ale może być również inna, byleby chuda-starannie umyć i pokrajać w 3-centymetrowe kostki. Pokrajaną drobno cebulę wrzucić na tłuszcz i doprowadzić do złocistego koloru, dodać posiekany czosnek, pokruszony kminek i majeranek oraz paprykę w proszku. Zamieszać i dodać nieco wody. Po chwili, gdy woda nieco odparuje, wrzucić mięso, posolić i zamieszać aby zrumieniła się każda kostka. Dusić na małym ogniu pod przykryciem. W czasie duszenia od czasu do czasu zamieszać i dolać trochę wody w momencie, gdy już odparowała, a mięso smaży się tylko na łuszczu. Gdy mięso zaczyna mięknąć, dodać pokrojoną w paski paprykę oraz pokrojone w ósemki pomidory(pozbawione skórki). Gdy potrawa jest już gotowa, dosypać dla aromatu i koloru paprykę w proszku oraz szczyptę pokruszonej czuszki.


W czasie gotowanie PÖRKÖLT-u należy cały czas zwracać uwagę, aby mięso dusiło się w krótkim i gęstym sosie.

UWAGA WAŻNE!!!
Tym, którzy o tym nie wiedzą przypominam, że papryki w proszku NIGDY nie dosypujemy na rozgrzany tłuszc. Zawarte w papryce substancje w połączeniu z wysoką temperaturą sprawią, że potrawa będzie gorzka. Chcąc dodać sproszkowaną paprykę do gorącego tłuszczu należy najpierw zdjąć naczynie z ognia, odczekać chwilę, aż temperatura spadnie i dopiero dodawać paprykę w proszku.

czwartek, 29 marca 2012

Bułeczki góralskie

Składniki

Ciasto:
50 dag mąki pszennej
5 dag drożdży
1 łyżka cukru
2 łyżki masła
szczypta soi
Farsz:
40 dag bryndzy
1 cebula
1 łyżka kminku
1 jajko
1-2 łyżki śmietany
1 łyżka masła
 



Przygotowanie

Drożdże rozetrzeć z cukrem i 1-2 łyżkami ciepłej wody. Połowę mąki zalać 2 szklankami ciepłej przegotowanej wody, połączyć z drożdżami, dokładnie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Cebulę obrać, pokroić, zeszklić na maśle. Bryndzę utrzeć ze śmietaną, jajkami i kminkiem. Wymieszać z cebulą, przestudzić. Pozostałą mąkę i sól dodać do zaczynu, wyrobić lśniące, gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Blachę natłuścić. Z ciasta formować niewielkie, grube placuszki. Ułożyć je na blasze, posmarować masłem. W placuszkach zrobić wgłębienia, wypełnić farszem. Piec 40 min w temp. 200° C.

Syrop z młodych pędów sosnowych

Składniki

młode odrosty (rosną do góry na gałęziach, są proste) z sosny zbieramy w maju, połowa maja
cukier
woda




Przygotowanie

młode końcówki dokładnie myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy 1,5 - 2 godziny, następnie odlewamy powstały wywar od końcówek. Wywar litramy wlewamy do garnka. Na kazdy litr wywaru 1 kg cukru. Wszystko gotujemy na małym ogniu  przez 2 - 2,5godziny.Następnie gorący przelewamy do szklanych buteleczek i zakręcamy.
Smakiem przypomina syrop pini. Dobry na przeziębienia, kaszel.
Można dodawać go do herbaty.

wtorek, 27 marca 2012

karkówka roladkowa

Składniki

przepis na 10 osób

karkówka bez kości 1kg/ pociąć na 10 kawałków

mięso mielone około 20-25 dkg

przyprawy pieprz sól do smaku

czosnek

1 papryka lub ogórek kiszony

1 ziemniak




Przygotowanie

pocięte kawałki karkówki rozbijam tak jak na kotlety schabowe / nie moga być bardzo cienkie!!/

każdy kawałek nacieram czosnkiem pieprzem solą - odstawiam  na 2 godz

mięso mielone przyprawiam tak jak na kotlety mielone/ nie dodaję bułki/ dodaję szczyptę cukru,aby nabrało odpowiedniego różowego koloru no i koniecznie starty ziemniak - mięso jest soczyste i staje się miękkie

po 2 godzinach na  każdy  kawałek karkówki nakładam przyrządzone mięso mielone

zawijam roladki / jak kto woli można dodać pasek ogórka- korniszona czy papryki-jeżeli nic nie mamy pod ręką i bez tego będą bardzo smaczne/

spinam wykałaczką
należy podsmażyc na rozgrzanym oleju aż się zarumienią
no i do garnka
dodaję kostkę rosołową na dno garnka kładę małą skórkę ze słoniny,aby uniknąć przypalenia


Duszę około 50 min na małym ogniu
robię sos pieczeniowy,albo koperkowy


to mój przepis od a do z a jeżeli ktoś już to próbował - przepraszam nie kopiowałam
Smacznego - pozdrawiam kamaxyz

śmietanowiec beti

Składniki

Biszkopt:
1 2/3 szklanki cukru
1 1/2 szklanki mąki tortowej
6 jajek
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
800 g śmietany (18%)
10 łyżek cukru pudru
3,5-4 łyżki żelatyny
3 galaretki (po 79g czerwona ,żółta,zielona)





Przygotowanie

Biszkopt:
Jajka ubić na pulchną masę.Oba rodzaje mąki i proszek przesiać przez sito,dodać do ubitych jajek.dokładnie wymieszać.Blachę o wymiarach 25χ40cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto.Piec w temp.180stopni około 35minut.
Masa:
Galaretki rozpuścić  (każdą osobno) w 200m gorącej wody ale nie gotować , i odstawić aż zastygną.Śmietanę zmiksować z cukrem.Zagotować 200ml wody i połączyć z żelatyną (nie gotować), wlać do śmietany,krótko ubijać.
Do śmietany włożyć pokrojone w kostki galaretki,delikatnie wymieszać.

Ostudzony biszkopt przekroić na pół,wzdłuż. Otrzymaną masę wylać na jeden płat ciasta,przykryć drugim, dowolnie udekorować.

Ciasto  jest naprawdę dobre .




Zapiekanka z mrozonki

Składniki

Opakowanie dowolnych mrozonych warzyw
Makaron swiderki
Szklanka slodkiej smietany
3 jajka
sporo startego, zoltego sera
sol, pieprz, ziola
dla wielbicieli miesa - cienko pokrojona szynka, kielbasa lub krewetki



Przygotowanie

Makaron ugotowac w lekko osolonej wodzie. Wsypac do zaroodpornego naczynia, dodac mrozone warzywa. Smietane rozmieszac z jajkami i przyprawami. Tak przygotowana "mikstura" zalac makaron i warzywa, wszystko delikatnie przemieszac. Na tym etapie mozna rowniez dodac wedline lub krewetki. Posypac obficie serem. Naczynie przykryc i zapiekac w temp. 180 stopni przez 20-25 minut.

racuchy mojej babci

Składniki

skladniki

1 szklanka mleka
1/2 kg mąki pszennej
2 jajka
10 g drożdży swieżych
1/4 łyżeczki soli
1 łyżka masła

do smażenia: olej roślinny
do posypania: cukier puder, cukier waniliowy, powidła, bita śmietana lub co kto lubi



Przygotowanie

wykonanie

1/2 szklanki mleka i 250 g mąki wymieszać z pozostałymi składnikami ,mozna mikserem. Odstawić do podrośnięcia na ok. 15-30 minut.
Dodać pozostałą część mąki i mleka. Dokładnie połączyć.

Olej rozgrzać na dużej patelni, łyżką moczona w zimnej wodzie  nakładać placuszki. Smażyć z obu stron na złoty kolor ok. 2-3 minut czesto przewracajac.
Usmażone placuszki posypać cukrem pudrem i wanilią.

najlepsze na cieplo....ale zimne tez sa ok

Tołpyga z foli wg Różyczki

Składniki

Ryba tołpyga filety
olej
przyprawa do ryb
sól
pieprz cytynowy
sok z cytryny
cebula
papryka



Przygotowanie

Tołpygę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem,skropić olejem,posypać przyprawą do ryb.
Ułożyć na wierzch po plastrze cebuli i kawałku papryki ,leciutko posolić po wierzchu.
Każdą porcję ryby zawinąć w folię aluminiową,piec w nagrzanym piekarniku w 200 st C około 35 min w zależności od piekarnika.
Przed  podaniem skropić sokiem z cytryny,i posypać pierpzem ziołowym.
Smacznego

Bardzo smaczna rybka ,polecam:)

sobota, 24 marca 2012

sernik SZYBKI I SMACZNY

Składniki

1,4 kg sera białego(najlepszy jest z wielunia mielony dostępny w wiaderku 1 kg oraz w opakowaniu 400 dkg)
1,5 szklanki cukru
kostka masła
5 żółtek
1,5 budyniu śmietankowego
mleka odrobine do rozpuszczenia budyniu
herbatniki zwykłe typu szkolne be-be do rozłożenia na dno blaszki i na górę( ja kupuje w plusie zwykłe herbatniki trzeba ich 6 opakowań)



Przygotowanie

ser, żółtka, cukier,masło dobrze rozmieszać w garnku i na małym ciągle mieszając gotować do zagotowanego dodać rozrobiony budyń i zagotowć. Można dodać bakalie, gorącą masę serową wylać na ciastka na górę rozłożyć resztę ciastek, polać ciasto polewą czekoladową ŻYCZĘ SMACZNEGO JEST TO PROSTY SERNIK DO WYKONANIA, W SMAKU DUŻO LEPSZY NIŻ PIECZONY MOJA CZWÓRKA DZIECI GO UWILBIA ASIA

Szaszłyczki na grilla

Składniki

- puszka ananasów
- 1 podwójna piers z kurczaka
- 6 srednich cebulek
- 300 g boczku wędzonego 
- 300 g słoiczek pieczarek marynowanych lub maslaczki (z domowej spiżarni np.)
- patyczki do szaszłyków
- przyprawa "grill pikantny", kebab-gyros lub inne swoje ulubione,raczej pikantne
- około  pół szklanki piwa jasnego (polecam Żubra-jako rodowita białostoczanka)
- odrobina ketchupu






Gotowe szaszłyczki do grillowania.
Niestety upieczonych szaszłyczków nie mam zdjęcia, bo zostały zjedzone w tempie kosmicznym.
Wykonanie jest łatwe, tylko nakłuwanie jest dosć żmudne i czasochłonne, lecz ten trud opłaca się. Polecam i życze smacznego



Przygotowanie

Cebulę obieramy i kroimy na pół i jeszcze na pół.
Grzybki odsączamy z zalewy, kroimy na pół.
Ananasy odsączamy, kroimy na małe kawałeczki.
Boczek kroimy na podłużne pasy, szerokosci około 0,5 cm, obsypujemy przyprawami i polewamy kilkoma łyżkami piwa. Po krótkim zamarynowaniu, pokroić plastry na mniejsze  kawałki, żeby można była nakłuwać na patyczek.


Piers myjemy i oczyszczamy. Kroimy na kwadraciki i obsypujemy w przyprawach. Polewamy kilkoma łyżkami piwa wymieszanymi z ketchupem-zazwyczaj dodaję 1 łyżkę ostrego, jak łagodny to 2 łyżki stołowe.



Układamy kolejno na patyczkach :
-cebulę
-boczek
-grzybek
-piers z kurczaka
-ananas








Gotowe szaszłyczki układać w foremce,np takiej do ciasta blaszanej ( zdjęcie po prawej -srodkowe ). Po skończeniu nakłuwania patyczków i układania, polać szaszłyczki sosikiem pozostałym z boczku i piersi kurczaka, polewająć odrobiną piwa i posypująć przyprawą do grilla. Odstawić na godzinkę w chlodne miejsce. Raz czy dwa można łyżką zebrać sosik z dna blaszki i polać nim szaszłyczki.

Mam dosć długie patyczki i nieraz wkładam nawet 3 takie zestawy. Lecz 2 zestawy są najlepsze, gdyż wszystko się wypiecze i łatwiej zdjąć z patyczka.
Piec oczywiscie na grillu do czasu zrumienienia, około 10-15 minut. Ja piekę bez tacek, bo mam dosć gestą kratkę. U nas najlepiej samkuje z ogórkami i pomidorami.

Takie szaszłyczki można komponować według swoich upodobań. Dodać można paprykę, krojoną w kwadraciki lub odjąć ananas czy grzybki.

Świeżonka

Składniki


około 2 kilogramy mięsa wieprzowego (najlepiej prosto z uboju, dobrze aby mięso miało troszkę tłuszczyku))
3 duze cebule
liść laurowy
pieprz
sól



Przygotowanie

mięso pokroić w kostkę dodac pokrojona w półplastry cebulę i liść laurowy
dusic pod przykryciem aż do miękkości w razie konieczności podlac wodą
pod koniec doprawic do smaku solą i pieprzem
podawać z pieczywkiem

świezonke według tego przepisu robiła moja babcia

mięsko ze świeżonki można rozdrobnic i odstawic w zimne miejsce a zrobi się z niego przepyszny smalczyk

piątek, 23 marca 2012

Sos Vinegret - Przyjaciel Kazdej Salaty

Składniki

1/4 szklanki octu (ja uzywam bialego 5%)
                                                      lub 2 lyzki octu 10%
1 zabek czosnku
2 lyzki posiekanego koperku
1 lyzka miodu
1/2 szklanki oliwy z oliwek
1 lyzeczka przyprawy do salatek (ja uzywam Prymat)
Sol i pieprz do smaku





Przygotowanie

Wszystkie skladniki dobrze roztrzepac trzepaczka i sos gotowy!!!
Sos jest pyszny i aromatyczny. Kazda salatka ktora zawiera zielona salate lub inne zielenizny i warzywa jest godna tego sosu!!!
Sprawdzcie sami!!!
Przepis zauwazylam w magazynie ale go udoskonalilam. Moje dzieci za nim przepadaja mowiac ze kazda salata z tym sosem ma pyszny smak. Polecam!!!     

Surówka z selera- zdrowa

Składniki


1 średni seler
2-3 łyżki majonezu
sok z cytryny
cukier 3- 4 łyżeczki
sól, pieprz.




Przygotowanie

Selera obrać i zetrzeć na małych oczkach. Włożyć do miski posolić, wymieszać, skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniał. Na wierzch posypać cukrem (nie mieszczać) odstawić by seler zmiękł. Po ½ godzinie wymieszać i dodać 2-3 łyżki majonezu oprószyć pieprzem.

Zalecenia Surówka jest lepsza im wcześniej jest przygotowana. ( Najlepiej poprzedniego dnia) Można dodać startą świeżą marchewkę. Surówka dobra do pieczonych mięs na zimno, na kanapki, lub do mięs duszonych w sosie.

Polecam tym,którzy lubią zapach i smak selera.

furorka - żółta sałatka

Składniki

1 niepelna szklanka ryzu
1 puszka kukurydzy
1/2 puszki ananasow
2 lyzeczki curry
1 lyzka oleju
SOS:
6 lyzek majonezu
sok z 1/2 cytryny
4 lyzki soku z ananasow
3 zabki czosnku (drobniutko posiekane)
sol, pieprz



Przygotowanie

Skladniki sosu starannie wymieszac.

Ryz ugotowac, goracy wymieszac z olejem i curry, odstawic do wystygniecia.

Do zimnego ryzu dodac kukurydze i drobno pokrojonego ananasa.

Sos polaczyc z pozostalymi skladnikami.


Salatka jest dosc ostra i bardzo wyrazista w smaku - cos dla wilbicieli czosnku.

czwartek, 22 marca 2012

Cannelloni z farszem mięsnym

Składniki

350 g mieszanego mięsa mielonego,
2 łyżki oleju.
1 cebula,
1 ząbek czosnku.
1/2 pęczka oregano,
200 g pokrojonych pomidorów (z puszki),
1 łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu, czarny pieprz,
16 rurek cannelloni
250 g sera ricotta,
375 ml mleka.
4 łyżki startego parmezanu.





Przygotowanie

Mięso mocno podsmażyć na rozgrzanym oleju. Cebulę i czosnek oczyścić, pokroić w kostkę, dodać do mięsa i przesmażyć. Oregano opłukać i osuszyć, listki poodrywać od gałązek i dodać do mięsa. Następnie dodać 4 łyżki pomidorów i zielony pieprz, smażyć ok. 5 minut na wolnym ogniu, stale mieszając. Mięso doprawić solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzać do 200°C. Cannelloni napełnić farszem mięsnym i ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Ser wymieszać z mlekiem, doprawić solą i pieprzem. Resztę pomidorów ułożyć wokół cannelloni, na makaron wyłożyć ser z mlekiem, posypać parmezanem. Cannelloni piec ok. 30 minut,

Chałwa Agusi

Składniki

3 łyżki kakao
1 kostka margaryny
1/2 szklanki wody
1 szklanka cukru
1 olejek cytrynowy
1 cukier waniliowy
3 szklanki mleka w proszku (tego niebieskiego)
bakalie
8 paczuszek herbatników petit berry



Przygotowanie

Kakao ,margarynę , wodę ,cukier zagotować dodać olejek , cukier waniliowy ,mleko , bakalie i pokruszone herbatniki.Wymieszać wszystko ,przełożyć do miseczki i czekać aż stężeje.


SMACZNEGO ! ! !

Zrazy z nadzieniem warzywno-orzechowym

Składniki

4 spore plastry wołowiny na zrazy (1 cm grubości)
1 mała marchewka
1 mała cebula
3 pieczarki
2 łyżki musztardy gruboziarnistej
50 g orzechów laskowych
3 gałązki natki pietruszki (listki)
sól, pieprz
2 łyżeczki zielonego marynowanego pieprzu (opcjonalnie)
100 ml czerwonego wytrawnego wina
3 łyżki oliwy
1 szklanka wywaru lub bulionu z kostki
100 ml śmietany kwaśnej
pół łyżeczki mąki pszennej




Przygotowanie

1. Plastry mięsa rozbij tłuczkiem dość cienko, przykładając do mięsa folię i rozbijając przez nią. Każdą porcję rozbitego mięsa posmaruj musztardą gruboziarnistą, posyp solą i pieprzem.

2. Orzechy laskowe posiekaj. Marchewkę pokrój w cieniutką zapałkę. Natkę posiekaj, cebulę pokrój w drobna kostkę, pieczarki w cienkie plasterki. Na 1 łyżkę oliwy wrzuć cebulę i zeszklij ją, dodaj marchewkę, orzechy i pieczarki, smaż 5-7 min. zestaw z ognia, nieco przestudź i dodaj natkę, przypraw solą i wymieszaj. 

3. Na każdą porcję mięsa wyłóż ¼ porcji farszu formując kopczyk przy brzegu mięsa. Zaginając do środka dwa pozostałe brzegi (aby farsz się nie wydostał) zawiń mięso jak roladę, zwiąż nitką. Lekko posól wszystkie roladki.

4. Rozgrzej pozostałe 2 łyżki oliwy i obsmaż zrazy ze wszystkich stron na rumiano. Przełóż do małej brytfanki lub naczynia do zapiekania, podlej wywarem (bulionem) i winem, zakryj naczynie i wstaw do piekarnika na 30 -40 min. Podczas pieczenia możesz zdjąć na chwilę pokrywkę i polać mięso wytwarzającym się sosem. Gdyby sos zanadto wyparował możesz dolać nieco bulionu lub wina. Sprawdź, czy mięso jest miękkie i wyjmij je z piekarnika.

5. Zlej sos z brytfanki do małego garnuszka (powinno być ¾ szklanki, w razie potrzeby dolej nieco wina lub odparuj, jeśli sosu jest za dużo), dodaj marynowany pieprz i zagotuj. Śmietanę wymieszaj z mąką i zahartuj kilkoma łyżkami sosu, wlej do reszty sosu i mocno podgrzej. Dopraw solą, pieprzem i cukrem.

Zrazy podaj z makaronem wstążki, najlepiej jajecznym.

środa, 21 marca 2012

Rafaello marzenie

Składniki

masa maślana

1 kostka masła
1 łyżka margaryny
15 dkg cukru pudru
20 dkg mleka w proszku
1 szklanka likieru kokosowego lub wódki

masa białkowa

3 białka
20 dkg kokosu
1 paczka płatków migdałowych

biszkopt

4 jajka
2 łyżeczki octu
3/4 szkłanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia



Przygotowanie

masa maślana : masło margaryna i cukier utrzeć dodać mleko i likier ( wolno wlewać )
masa białkowa :wymieszać

Obie masy połączyć.

Biszkopt wymieszać mikserem i piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 0 C.

Po upieczeniu biszkopt wystudzić , nasączyć ,przełożyć kremem , wierzch posmarować cienką warstwą kremu i posypać kokosem .


SMACZNEGO

Łopatka z brokułami

Składniki

Czas przygotowania: ok. 50 minut,
1 porcja - 510 kcal,
4 porcje:



1 kg brokułów,
sól,
pieprz,
1/4 l mleka,
1 torebka piure z ziemniaków,
2 pęczki bazylii,
40 dag łopatki jagnięcej,
1 cebula,
2 łyżki oleju,
1/4 l czerwonego wina,
10 dag kremówki,
2 łyżki masła,
1 łyżka zasmażki blyskawicznej,
pół łyżki marynowanego zielonego pieprzu.




Przygotowanie

Brokuły gotować 8 min w osolonej wodzie.
Mleko wymieszać z 2 szkl. wrzątku, dodać piure.
Zmiksować 1/2  brokułów z 1/2 bazylii, wymieszać z piure, przyprawić.
Mięso podsmażyć na oleju, przyprawić.
Posiekaną cebulę połączyć z resztą bazylii, przełożyć na mięso.
Piec 10 min. w temp. 200 stopni C.
Wywar z mięsa połączyć z winem, śmietaną, zielonym pieprzem i zasmażką, przyprawić.
Resztę brokułów podsmażyć na maśle.

Jesienna Fitella.

Składniki



0,5 szklanki kaszki kukurydzianej
2 szklanki mleka
1 płaska łyżeczka cukru
6 łyżek serka waniliowego
6 łyżek jogurtu naturalnego bez cukru
1 mała gruszka
1/2 nektarynki
1 duża ciemna śliwka
jasne i ciemne winogrono (kilka kulek)
3 łyżki soku malinowo-jeżynowego
6 czubatych łyżek Fitelli-Musli chrupkie bananowe z kawałkami czekolady.





Przygotowanie

Zagotować 0,5 l mleka z łyżeczką cukru, wsypywać powoli kaszkę kukurydzianą i gotować ok. 3 minuty co pewien czas mieszając. Wlać kaszkę do salaterek, utworzyć na środku mały kopczyk. Przestudzić.
Serek waniliowy wymieszać z jogurtem naturalnym i polać deser dookoła, tak by środek kaszki był widoczny.
Owoce umyć,gruszkę, śliwkę i nektarynkę pokroić ze skórką w półplastry i dekoracyjnie powciskać w kaszkę. Dookoła rozłożyć winogrona. Całość polać sokiem malinowo-jeżynowym i posypać musli bananowym z czekoladą Fitella.
Śniadanie jeszcze nigdy tak szybko nie zostało zjedzone, jak dziś. Polecam!



Mloda cukinia na cieplo

Składniki

2 mlode cukinie
maslo
woda
swiezo zmielony czarny pieprz



Przygotowanie

Cukinie zetrzec na tarce.
Na dno miseczki  wlac troche wody, na to polozyc starta cukinie i polozyc troszke masla, zmielic nad miseczka pieprz.
wlozyc do mikrofalowki na 1-2 minuty.
Podawac na cieplo.

Krab Monte Christo

Składniki



8 kromek białego chleba
2 szklanki mięsa z kraba
1 łyżka cebuli drobno pokrojonej
1 łyżka pokrojonego selera
1/2 szklanki majonezu
papryka, pieprz i sól do smaku


4 plastry sera szwajcarskiego
2 jaja
1/3 szklanki mleka


3 łyżki masła






Przygotowanie

Okroić chleb ze skórki. wymieszać mięso kraba z cebulą, selerem, majonezem i przyprawami. Nałożyć jednakowe porcje nadzienia na 4 kromki chleba, na wierzchu położyć po 1 plastrze sera i przykryć drugą kromką. Rozmącić jaja z mlekiem. Rozgrzać masło na dużej patelni. Zanurzyć kanapki w rozmąconym jaju. Smażyć na maśle, aż się przyrumienią. Podawać od razu

wtorek, 20 marca 2012

Protal - babeczki mięsne nadziewane

Składniki


           dla 2 -ch osób / 6 sztuk babeczek / :


 * 35 dkg mięsa drobiowego mielonego
 * 1 jajo / uwaga, jeśli mięso jest "lejące " dodać 0,5 jaja ! /
 * 2 łyżeczki otrąb
 * 6 łyżeczek ugotowanego szpinaku
 * 1 plaster chudego białego sera grubości 1 cm
             
 * 1 ząbek czosnku
 * 1 łyżeczka szczypiorku
 * pieprz cytrynowy / jest kwaśniejszy /, sól

  dodatkowo : forma silikonowa, ew. kilka kropelek parafiny



Przygotowanie

Babeczki przygotowujemy piekąc bez dodatku tłuszczu, można ewentualnie posmarować foremki kropelką parafiny.

 * mięso łączymy z jajem, otrębami i ulubionymi przyprawami / nie przesadzamy z solą  /
                     

 * do foremek nakładamy mięso do 2/3 ich wysokości / wykładamy część mięsa, resztę zostawiamy do przykrycia /

 * małą łyżeczką robimy wgłębienie, przesuwając mięso bliżej ścianek / taki dołek / i nakładamy do niego farsz
                   
                    

 * farsz : szpinak , rozdrobniony ser, pieprz , sól i zmiażdżony czosnek mieszamy w miseczce
                      
                      

 * po wyłożeniu farszu wykładamy do foremek resztę mięsa i wstawiamy do nagrzanego do 200 st C piekarnika

 * pieczemy ok. 40 min.
        Babeczki z bliska ...
                     
     ..i przekrojone...                 
                    
                   


  Podajemy oczywiście bez ziemniaczków.
                    
  Nie wiem dlaczego, ale na zdjęciach wszystkie potrawy wychodzą mi, jakby były spalone...

                    Smacznego chudnięcia !

Udka z kurczaka w maśle

Składniki

4 udka z kurczaka
1 kostka masła
0,5 l wody
sól
czosnek granulowany 1 opakowanie



Przygotowanie

udka umyć, opruszyć soła i czosnkiem. Na patelni rozgrzać masło i smażyć udka z obu stron na złoto. Jak już zrumienimy udka dodać wode i dusić pod przykryciem na małym ogniu ok 40 minut. Najlepiej smakują z ziemniaczkami z wody.  Sos można po uduszeniu zageścić mąka i polać tak już przygotowanie udka.Smacznego

Napoleonka Eli

Składniki

5jaj
1szklanka cukru
1szklanka mąki krupczatki
1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA
2całe jajka
1/2 kostki masła lub margaryny
1szklanka mleka
2 cukry waniliowe
2łyżkicukru
2łyżki mąki zwykłej



Przygotowanie

upiec biszkopt z podanych składników.Piec około30 minut.Ostudzić i podzielić na pół.

mleko zagotować i wlać roztrzepane jajka z mąką,cukrem i cukrem waniliowym.Ugotować budyń i ostudzić.Masło utrzeć na puch,dodając po łyżce zimnego budyniu.Przełożyć biszkopt,wierzch posypać cukrem pudrem

Deser malinowy z budyniem

Składniki

Maliny - w ilości dowolnej
budyń waniliowy - w ilości zależnej od osób biesiadujących



Przygotowanie

Dziś zabawiam się w Rachel Ray...czyli korzystam z gotowego budyniu i robię deser błyskawiczny :)  Nieprzesadnie słodki, pachnący, no kurczę, jeszcze letni.

Przygotować budyń zgodnie z zaleceniem na opakowaniu.  Wystudzić, ciągle mieszając. Do pucharków rozkładać warstwami - maliny, budyń, maliny, budyń.  Udekorować listkiem mięty.

Uwagi:
W zasadzie tych warstw nie widać - takie nakładanie gwarantuje umieszczenie malin w środku budyniu bez rozciapywania ich przy mieszaniu.
Jeśli budyń nieco bardziej zastygnie, będzie gęściejszy -  warstwy będą bardziej widoczne - to dla tych, którzy chcieliby popróbować pasiaków malinowo-waniliowych.
Budyń  można posłodzić nieco bardziej - świeże maliny nie zawsze są bardzo słodkie, zwłaszcza te kupione w sklepie.

Ostra zupa cytrynowa polsko-chińska

Składniki

Bulion z 3 udek kurczaka i 2 łyżek suszu warzywnego lub odpowiednio 1,5 litra bulionu z kostek z 200g mięsa drobiowego
20 g świeżego imbiru
1 ostra papryczka chilli
1 łodyga trawy cytrynowej (może być suszona lub mrożona) można też użyć skórki z limety bądź z cytryny
2 listki limety
100 g dorsza lub małych krewetek
100 g makaronu ryżowego lub sojowego (ja używam z zupek chińskich)
20 g grzybów mun
20 ml ciemnego sosu sojowego
1 pęczek pietruszki (Chińczycy dodają kolendrę, ale ja nie lubię)
1 pęczek szczypioru




Przygotowanie

Zalewamy makaron wrzątkiem i odstawiamy, żeby napęczniał. Gotujemy bulion na udkach. Udka obieramy z mięsa i wrzucamy do wywaru. Dodajemy posiekany: imbir, papryczkę, listki limonki i trawę cytrynową.
Dodajemy pokrojonego w paski dorsza lub krewetki oraz grzyby mun.
Dodajemy sos sojowy, posiekane nacie pietruszki i szczypiorku.
Rozkładamy na talerze makaron i zalewamy gorącą zupą.

Kiedy korzystamy z kostek bulionowych (mniej zdrowe) przygotowanie zupy zajmuje nam góra 30min

Penne z pomidorami, kaparami i oliwkami

Składniki

1 cebula  2 ząbki czosnku 4 filety sardeli (w oleju) 1 strączek czerwonej peperoni 30g kaparów 100g czarnych oliwek 40g sera pecorino 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki przecieru pomidorowego 1-2 łyżki octu 1 duża puszka pomidorów bez skórki 100ml wywaru warzywnego 400g makaronu penne sól, pieprz, trochę cukru.



Przygotowanie

Cebulę przekroić na pół, a potem na cienkie paski. Czosnek obrać i posiekać. Sardele osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić je w paski. Peperoni przekroić wzdłuż na pół, wyjąć pestki, umyć i pokroić w paski. Kapary i oliwki odsączyć. Pecorino zetrzeć.
W garnku rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę i czosnek. Dodać sardele, peperoni i podsmażyć. Dodać przecier pomidorowy i ocet. Dodać pomidory z puszki z sokiem i rozgnieść je widelcem. Dodać wywar warzywny i wszystko razem podgotować. Dodać przyprawy, a sos odparować przez 10 min. Zagotować w drugim garnku wodę na makaron. Domieszać do sosu oliwki i kapary, doprawić do smaku. Odcedzić na sitku makaron i zostawić w nim do osączenia. Makaron wrzucić do sosu pomidorowego i dokładnie wymieszać.
Smacznego!

Szpinak Salata

Składniki

Szpinak
Pieczarki pokrojone w plasterki
Jablko pokrojone w kostke
Migdaly zeszredowane
Ser feta

SOS:
Ocet jablkowy lyzka
Olej 1/4 szklanki
Cukier brazowy 1/4 lyzeczki
Zabek czosnku przepuszczony przez praske



Przygotowanie

Skladniki na salate wymieszac i polac sosem.

Smacznego.


poniedziałek, 19 marca 2012

Pasta - jajka z majonezem

Składniki

4-5 jajek 3 łyżki majonezu masło chleb lub bułki :) 



Przygotowanie

Jajka włożyć do wrzącej wody i ugotować na twardo (10-15 min). W czasie gdy jajka się gotują, posmarować masłem tyle kromek chleba lub bułek ile sie zje :) . Gdy jajka się ugotują, obrać ze skorópki. Wziąć półmisek i przez sitko przegnieść ugotowane jajka(chodzi mi o takie większe sitko), jeśli ktoś nie ma sitka może pokroić w drobniutką kostkę :) . Następnie dodać 3 łyżki majonezu i dokładnie wymieszać.. teraz przełożyć to na kanapki i gotowe :)

Napoj Pina colada

Składniki

- 1 czesc smietanki kokosowej
- 2 czesci soku z ananasa
- 1,5 czesci rumu




Przygotowanie

Wszystkie skladniki bardzo dobrze schodzic. Nastepnie polaczyc, dobrze wymieszac i podawac.

Napoj wspaniale orzezwia ananasem, pachnie kokosem, a rum dodaje mu mocy.

Polecam!

Przepis od znajomych.

Prosta sałatka z makaronu ryżowego

Składniki

Paczka makaronu ryżowego
3 ogórki zielone
3 zabki czosnku
1 majonez
przyprawy sól ,pieprz



Przygotowanie

Makaron ugotowac ostudzić .Ogórki pokroic w słupki.Wymieszać makaron z ogórkiem i majonezem.Doprawić zmiażdzonym czosnkiem i przyprawami sól pieprz.Można dodać jakiejś zieleninki i wcinać

niedziela, 18 marca 2012

Gulasz z wieprzowiny w ziołowym sosie

Składniki

1 kg łopatki lub szynki wieprzowej
4 łyżki oleju
3 cebule
1 łyżka ziół prowanslskich
15 listków szałwi
1 szklanka białego wytrawnego wina
4 łyżki kaparów
sól, pieprz
 



Przygotowanie

Wieprzowinę umyć. pokroić w kostka, oprószyć solą i pieprzem. Cebule obrać i drobno posiekać. W rondlu rozgrzać olej, zrumienić mięso. Potem dołożyć cebulę, całość posypać łyżką ziół prowansalskich. Wlać wino. dusić 45-50 minut. Pod koniec duszenia włożyć szałwię, a tuż przed podaniem kapary.

Placki z wędliną

Składniki

1 kg.ziemniaków
25 dag.wędliny
pół cebuli
3-4 łyżki mąki
1-2 jajka
sól
pieprz
olej
plastry sera żółtego
keczup







Przygotowanie

Ziemniaki obrać ze skórki,zetrzeć na tarce,wędlinę pokroić a kostkę,cebulę zetrzeć lub bardzo drobno pokroić. Wszystko to wymieszać i dodać mąkę,jajka,sól,pieprz,dobrze wymieszać. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju,potem lekko zmniejszamy płomień,pieczemy na złoty kolor,przekładamy na 2 strone i na środek tej upieczonej już strony dajemy ser (nie za duże żeby ser nie wypłynął poza pacek),jak ser się rozpuści to placek gotowy. Górę polać keczupem.

sobota, 17 marca 2012

Zapiekanka makaronowa z kielbasa

Składniki

50dkg makaronu swiderki,40dkg kielbasy zwyczajnej,2 jajka,0,5 szkl smietany lub jogurtu naturalnego,2 lyzki koncentratu pomidorowego,sol ,pieprz,papryka w proszku ,ser zolty starty 10 dkg





Przygotowanie

Makaron ugotowac,kielbase pokroic i kostke i podsmazyc,Polaczyc makaron ,kielbase,surowe jajka i doprawic.Przelozyc do wysmarowanego olejem i posypanego bulka tarta naczynia zaroodpornego Polac smietana wymieszana z koncentratem i posypac wszystko serem zoltym Zapiekac w 190 st do lekkiego zrumienienia zapiekanki Podawac z surowka z kapusty pekinskiej lub z mlodej kapusty.SMACZNEGO

Sos porowy

Składniki

Por umyć i drobno posiekać. W rondlu rozgrzać 1 łyżkę oleju, i dodać posiekany por. Smażyć. Gdy por się zeszkli, zalać 150 ml słodkiej śmietany wymieszanej z 1 łyżką mąki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia. (ok. 2.min. ). Gdyby sos był za gęsty dodać trochę wody.



Przygotowanie

50 ml śmietany można zastąpić 50 ml białego wytrawnego wina.

Słoneczna sałatka

Składniki

20 dag żółtego sera
puszka kukurydzy
puszka ananasa
20 dag szynki
majonez
sól, pieprz



Przygotowanie

Ser żóty, szynkę i ananasa pokroić w kostkę.
Połączyć z kukurydzą i majonezem.
Doprawić do smaku.


.

piątek, 16 marca 2012

sałatka ziemniaczano-ananasowa-pycha

Składniki

      - 70 dkg ziemniaków (ugotowanych w mundurkach)
      - puszka ananasów
      - 6 ząbków czosnku
      - majonez
      -sól i pieprz  




Przygotowanie

 Obrane ziemniaki pokroić w kostkę, ananasy również w kosteczkę, następnie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę do tego majonez; wymieszać wszystko razem , doprawić solą i pieprzem.    PYCHA!!!!!!

Kurczak po włosku 2

Składniki

Czas przygotowania: 20 minut

1 kg piersi kurczaka, 1 jajko, 3/4 szklanki tartej bułki, zioła prowansalskie, sól, pieprz, 1/4 szklanki starego parmezanu, oliwa, 10 dag masła, 2 roztarte ząbki czosnku, 1 łyżka soku z cytryny, garść posiekanej natki



Przygotowanie

Mięso kurczaka kroimy na kawałki. Panierujemy je najpierw w jajku, potem w tartej bułce przyprawionej ziołami prowansalskimi, a na koniec w parmezanie ze szczyptą pieprzu. Smażymy porcjami w dość dużej ilości oliwy, wyjmujemy i osączamy z tłuszczu. Zabezpieczamy przed wystygnięciem. Na patelni topimy masło, wkładamy czosnek, podgrzewamy, aż się zeszkli. Wkładamy podsmażone kawałki kurczaka, skrapiamy je sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem. Krótko podgrzewamy, mieszając (kurczak powinien nabrać smaku czosnkowego masła). Posypujemy natką. Możemy podawać z makaronem, ryżem lub ziemniakami puree.

Mus z łososia

Składniki

30 dkg surowego łososia,1 białko.1 łyżka śmietany,1 łyżka pokrojonej w kostkę świeżej papryki,2 łyżki białego wina,1 łyżka masła, sól, biały pieprz.
SOS: 3 świeże pomidory (ewentualnie z puszki),mała cebula,łyżka masla,2 łyżki śmietany,1 łyżka rozmarynu,ziele prowansalskie,natka pietruszki,sól, pieprz.1/2 l wywaru rybnego(ewentualnie bulionu warzywnego).



Przygotowanie

Zdjąc z łososia skórę i zmiksować go,dodac białko, śmietanę,pokrojoną paprykę ,sół ,pieprz,wino i wyrobic na kleistą masę.Kilka małych (lub jedną większa) foremek wysmarowac masłem,wypełnic masą,ustawić na blaszce do pieczenia z wodą.Piec 20 min,150 st. Sos:Na maśle podsmażyć pokrojoną cebulke z przyprawami,dodać pomidory,wywar i dusić do miękkości.Zmiksowac,dodać śmietanę,zagotować.Mus wyłożyć na talerz  (większy pokroic w plastry),zalać sosem ,udekorowac jarzynami.

czwartek, 15 marca 2012

Brokuly z sosem czosnkowym

Składniki

 Skladniki:


brokuły 1/2 kg

bulion 3 łyżki
śmietana 1 szklanka
cebula dymka 1 szt
sos sojowy 1-2 łyżki
czosnek 3 ząbki
pieprz czarny 1 do smaku
sól 1 do smaku




Przygotowanie

Sposób przyrzadzenia: 

Ugotuj brokuły. Wymieszaj składniki sosu. Polej sosem ugotowane brokuły. Podawaj jako dodatek do dań.

Dodam ze do tego dania pasuje tylko kwasna smietana lub jogurt naturalny. Przepis na 3 osoby :)

Pieczeń wieprzowa z cebulę

Składniki

1 kg schabu (bez kości)
sól, pieprz
2 łyżki oleju
1 szklanka bulionu
5 cebul
3 marchewki
2 łyżki masła
1-2 łyżeczki octu
2 łyżeczki rozmarynu
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżka zasmażki



Przygotowanie

Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Olej rozgrzać w rondlu, obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Wstawić do piekarnika, piec przez 75 min w temp. 180°C. Po 50 min podlać bulionem i zwiększyć temp. do 200°C. Cebule obrać, pokroić. Marchewki obrać, opłukać, przekroić na pół. Masło rozgrzać w rondelku, wrzucić cebulę i marchewkę, dusić przez 15 min. Wlać ocet, przyprawić solą i pieprzem. Rozmaryn i cukier puder dodać do warzyw, dusić jeszcze przez 5 min. Pieczeń zostawić w otwartym piekarniku na 5 min. Wyjąć, pokroić w plastry. Zasmażkę dodać do sosu z pieczeni, zagotować, przyprawić. Mięso i jarzyny podawać na półmisku, sos w sosjerce.  

Mazurek waflowy ze śliwkami suszonymi

Składniki

4 albo 2 grube tortowe wafle (wtedy do środka dajemy grubszą warstwę masy)
50 dkg suszonych śliwek
20 dag masła
5 jajek
1 szklanka cukru
2 łyżki kakao
4 paczki herbatników po 50 gr np.petitków
2 szklanki posiekanych orzechow wloskich
5 dkg rodzynek
5 dkg pokrojonych migdałów
owoce z nalewki np.wisnie



Przygotowanie

Śliwki sparzyć wrzacą wodą,odcedzic, drobno pokroić( jeśli ktoś lubi zalać kilkoma łyzkami spirytusu lub innego alkoholu).
Jajka ubić z cukrem na parze,schłodzić.
Masło utrzeć, dodawać po trochu masę jajeczną, dodać kakao, wmieszać śliwki, orzechy, rodzynki, migdaly i rozkruszone na drobno herbatniki.
Powstałą masą przekładać wafle.Przycisnąć obciążyć.
Można polać czekoladową polewą.
                            


U mnie cała porcja masy między 2 waflami.

środa, 14 marca 2012

Jabłecznik Babuni

Składniki

-kostka margaryny
-2 lyzki smietany
-4 jaja
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-6 jabłek
-cynamon
-1/2 szkl cukru
-4 szkl mąki
-cukier puder




Przygotowanie

Ciasto:
Margarynę posiekać nożem,dodać do niej 4 żółtka,proszek do pieczenia,cukier,smietane,make-zagnieść ciasto.Podzielić na dwie częsci.
Nadzienie:
Jabłka zetrzec na tarce o dużych oczkach.Dodać 1 łyżeczkę cynamonu,zagotowac.

Białka ubić na pianą dodając łyżkę cukru pudru.

Jedą częścią ciasta wyłożyć spód blachy,położyć na nią jabłka,wyłożyć na jabłka pianę ubita z białek.Drugą częśc ciasta ułożyć na pianie(należy odrywać  i układac na cieście tak żeby były niewielkie przerwy miedzy kawałkami.

Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 st.c a następnie zmniejszyć do 150 st.C.

Piec aż się zarumieni.

Po ostudzeniu obsypać cukrem pudrem.

KOMBIWAR - pomoc w gotowaniu

Składniki





Przygotowanie

Kombiwar przydaje sie w przygotowaniu potraw :) lub ich składników

ostatnio robiłam packi naleśnikowe - do ciasta na naleśniki pulchne dodałam podsmażoną cebulkę, kiełbaskę i kostki serka żółtego:
- kiełbaskę pokrojona w kosteczkę położyłam na foli aluminiowej z wywinietym brzegiem i wstawiłam na wysoki ruszt bez dodatkowego okręgu na 210`C i 10 minutek - EFEKT - idealnie podpieczona kiełbaska, wytopiony tłuszczyk wystarczył do podsmażenia cebulki - juz tradycyjnie na patelni :) )



pieczona kiełbaska na kanapki lub do pochrupania
- skosne, nie za cienkie plastry kielbaski układamy na wysokiem ruszcie i pieczemy bez dodatkowego okręgu 10-20 minutek w temp 200-230`C (zależnie od tego jak bardzo spieczona kiełbaske chcemy miec)

Torcik Zosieńki

Składniki

1 budyń waniliowy lub śmietankowy
2 łyżki masła
5-6 łyżek żelatyny
4-5 łyżek cukru pudru
1\2 l.mleka
50 dag. kwaśnych Jabłek
bita śmietana do ozdoby



Przygotowanie

Żelatynę zalać kilkoma łyżkami wody przegotowanej. Zagotować mleko , rozpuścić napęczniałą żelatynę , dodać 2 łyżki masła i ugotować budyń. Gdy ostygnie ubić go mikserem z cukrem i rozpuszczoną żelatyną , dodac partiami przetarte odsączone jabłka . Masę przełożyć do tortownicy  i ochłodzić gdy stężeje , przełożyć na talerz i ozdobic bitą śmietaną.
                                     SMACZNEGO!!

Dynia marynowana na słodko

Składniki

1 kg dynii
1 litr wody
70 dag cukru
1 łyżka soli
100 ml octu (10%)
Przyprawy:
cynamon
goździki
skórka z cytryny



Przygotowanie

Dynię obrać ze skóry, wybrać miąższ z środka a następnie pokroić w kostki (kwadrat na około 1,5 - 2 cm). Pokrojoną dynię bardzo krótko obgotować  w syropie przygotowanym z wody, soli  i połowy cukru. Następnie dynię przełożyć do wyparzonych słoików. Do każdego słoika włożyć  kilka goździków, kawałek cynamonu i mały kawałek skórki od cytryny. Do syropu  w garnku wlać ocet, wsypać pozostały cukier i zagotować. Gorącą zalewą zalać słoiki, zamknąć i pasteryzować około 5 do 10 minut.

wtorek, 13 marca 2012

Zupa z czerwonych fasoli w 5min

Składniki

Zupa dla 4 osób:



2 Puszki czerwonej fasoli
woda
1,5 kostki rosołowej z kurczaka
mąka pszenna
mleko
ketchup - najlepiej czosnkowy
masło




Przygotowanie

Bierzemy średniej wielkości garnek, dodajemy do niego fasole z puszki, wypłukujemy wodą puszki i tą wodę wlewamy do zupy (w zależności ile chcemy otrzymać zupy tyle dajemy wody) i wrzucamy kostki rosołowe. Zagotowujemy.W tym czasie do szklanki dajemy tak 1/4 wody i dodajemy łyżeczkę mąki (nie kopiastą) mieszamy i wlewamy do zupy, ponownie trzeba zagotować. Do tej samej szklanki wlewamy do połowy mleka i tak ok. 2-3 łyżki ketchupu, mieszamy i wlewamy do zupy. Na sam koniec nie zapomnijmy dodać łyżki masła.

Zupa najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem posmarowanym masłem.

Smacznego!

 

 

 

Moje Muffins

Składniki

POTRZEBA:

1 i 1/2 szkl.maki (troszke mniej)

1/3 szkl.cukru

1 1/2 plaskiej lyzeczki proszku do pieczenia

1/4 plaskiej lyzeczki sody (troszke mniej)

110-120 g margaryny

3/4 szkl. gestej smietany

1 jajo

1 lyzeczka aromatu waniliowego

szczypta soli

rodzynki,suszone morele,sliwki,jagody itp.(namoczone wczesniej i odcisniete),orzechy,kawalki czekolady- ilosc i rodzaj skladnika wedlu upodobania (ja mieszam rozne owoce z orzechami i



Przygotowanie



PRZYGOTOWANIE

Piekarnik rozgrzewac do 200-205 st.C (400st.F),przygotowac blaszke lub foremki do muffinow.

1.Margaryne rozpuscic i ostudzic

2.W misce wymieszac: make+cukier+proszek do pieczenia+sode+sol

3.W drugiej misce zmieszac razem :rozpuszczona margaryne+smietane+jajko+aromat waniliowy

4.plynne skladniki przelac do miski z maka itp.,wszystko dobrze wymieszac i dodac owoce,czekolade lub orzechy.

5.przelozyc wszystko do foremek (do 2/3 wys.foremki)

6.Piec ok.20-23 min.

poniedziałek, 12 marca 2012

Najlepsza pomidorówka

Składniki

-2 l wody
-porcja rosołowa
-włoszczyzna
-2 łyż masła
-1 kg pomidorów
-3/4 szkl śmietany do zupy
-płaska łyż mąki
- lane ciasto lub drobny makaron



Przygotowanie

Z wody , porcji rosołowej oraz włoszczyzny przygotować rosołek.Masło roztopić w rondlu i dodać pokrojone w kostkę pomidory i smażyć do rozgotowania. Gdy pomidory będą gotowe przetrzeć je przez sito do rosołku ( wyjąć porcję rosołową ), jeśli dodajemy lane ciasto to należy je wlać powoli do wywaru a jeśli makaron to trzeba ugotować go wcześniej w osolonej wodzie.Do śmietany dodać 2 chochelki wywaru i mąkę, rozbić trzepaczką i wlać do gotującej się zupy. Zagotować , przed podaniem posypać zieloną pietruszką .


                                                     Smacznego !

Łatwa szarlotka

Składniki

4 jaja
1szkl cukru
2szkl mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
masło roślinne
1kg jabłek
cynamon



Przygotowanie

Jabłka obieramy i dusimy z cukrem i cynamonem.
Jajka utrzeć z cukrem dodać pozostałe składniki i rozpuszczone masło wymieszać i wylać połowę ciasta i upiec ok 25 min w 180C, następnie uduszone gorące jabłka i drugą połowę ciasta i ponownie do piekarnika na 35 min.

niedziela, 11 marca 2012

Owoce w syropie z karmelowym smaczkiem

Składniki

2 kg jabłek (twardych, nie rozgotowujących się)
0,5 kg gruszek
1 kg brzoskwiń
cukier biały
cukier brązowy, ciemny muscavado (melasowy)
gorąca woda



Przygotowanie

1. Jabłka, gruszki, brzoskwinie obrac, pokroić w kostkę.
2. Jabłka wrzucić do saleterki, zasypać ciemnym cukrem z odrobiną cukru białego (pół szklanki cukru białego i szklanka cukru brązowego), zostawić na kilka godzin mieszając od czasu do czasu.
3. Brzoskwinie i gruszki wrzucić do drugiej salaterki, zasypać pół szkl cukru białego i 2 łyżkami cukru brązowego, zostawić, mieszać od czasu do czasu.
4. Po kilku godzinach jabłka wraz z sokiem które puściły wrzucić do garnka lub na patelnie z nieprzywierającą powłoką, smażyć na małym ogniu aż sok sie zmieni w ciemny, gęsty syrop a jabłka wyzłocą, dorzucić zawartośc drugiej salaterki, smażyc przez jakiś czas, mieszając żeby nie przywarło, można dolać trochę wody (szklankę). Odstawić do przestygnięcia, po godzinie znowu podsmażyć, spróbować - jesli wydają się mało słodkie można dosłodzić koniecznie wtedy dolewając troche wody.
5. Odstawić do dnia następnego, podsmażyć również dolewając trochę wody.
6. Gorące przekładać do słoików, zakręcić, pasteryzować w garnku z woda około 20 minut.
7. Podawać do naleśników, placków, podgrzane - do lodów, ciast lub jako nadzienie do ciastek.



Owoce są dość słodkie, nierozgotowane - widac wyraźnie kawałki owoców w ciemnym, gęstym karmelowym syropie. Mimo iż nie lubię słodkich przetworów ten wytwór moich kuchennych działań bardzo mi smakuje. SMACZNEGO.

Swojskie talarki z ziemniaków

Składniki

Proporcje dobierać w zależności od potrzeb:
-ziemniaki
-cebula
-czosnek
-sól,pieprz
-olej do smażenia



Przygotowanie

Ziemniaki obrać i pokroić na cienkie plasterki.
Cebulę pokroić na półplasterki.
Czosnek zmiażdżyć lub bardzo drobno posiekać.
Na rozgrzany olej wrzucić plasterki ziemniaków. Chwilę podsmażyć, dodać cebulę i czosnek. Wymieszać, przykryć pokrywką i dusić aż ziemniaki zrobią się miękkie, mieszając od czasu do czasu.

Niepozorne, ale pyszne :) Zwłaszcza gdy popijemy je kefirem lub jogurtem.

Smacznego!!!

sobota, 10 marca 2012

Pyszny i tani wegetarjaŃski hamburger

Składniki

1.BUŁKA Z SEZAMEM
2.PLASTEREK OGÓRKA (ZIELONEGO)
3.MUSZTARDA SAREPSKA
4.KETCHUP
5.DWA PLASTERKI SERA
6.PIEPRZ CZARNY I ZIOŁOWY
7.MAJONEZ
8.MASŁO
9.CEBULA



Przygotowanie

SMARUJEMY BUŁKE MASŁEM NASTĘPNIE KŁADZIEMY PLASTER SERA , NA ŚRODEK  KŁADZIEMY POSIEKANY PLASTEREK OGÓRKA , DOOKOŁA DAJEMY CEBULE  , CEBULE SMARUJEMY MAJONEZEM , DODAJEMY PIEPRZU CZARNEGO I ZIOŁOWEGO, NASTĘPNIE SMARUJEMY KETCHUPEM , KETCHUP SMARUJEMY MUSZTARDĄ NA MUSZTARDĘ ,KŁADZIEMY PLASTEREK SERA IPRZYKRYWAMY GÓRĄ BUŁKI . WSADZAMY NA CHWILE HAMBURGERA DO MIKROFALÓWKI . 

                                                     ŻYCZE SMACZNEGO!!!

piątek, 9 marca 2012

Wieprzowe pieczyste chudo tłuste

Składniki

10 plastrów pieczeni wieprzowej
12 plastrów boczku
12 plastrów cebuli
czosnek
przyrawa do wieprzowiny
majonez
oliwa



Przygotowanie

wieprzowine płuczemy rozbijamy i nacieramy przyprawami i majonezem. odstawiamy na 15 min.
do podłużnej bryfanki układamy naprzemian pionowo boczek cebulke i mięso, tak aby kazdy kawałek miesa miał obok siebie boczek i cebulkę.

pieczemy w piekarniku około 45 min w temp 180C

Wieprzowina jest miesem średnio twardym ale wytapiający sie podczas pieczenia boczek bedzie oddawac aromaty i tłuszczk miesu, smak jest zaskakująco dobry

Placki z cukini

Składniki

  1 cukinia
  2 łyżki śmietany
  2 jaja 
  4 – 5 łyżek mąki
  2 ząbki czosnku
  sól



Przygotowanie

Cukinie obrać, wydrążyć środek z pestkami i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, następnie wycisnąć ją jak się da najlepiej. Do tak przygotowanej cukini dodać jaja, mąkę, śmietanę, czosnek i sól. Ciasto dokładnie wymieszać ( jeśli jest za luźne trzeba dodać jeszcze mąki). Smażyć na złoto – brązowy kolor.

Zapiekane mięso z indyka

Składniki

300 - 400 g mięsa gulaszowego indyczego
1 średnia cebula
250 ml bulionu z kostki
przyprawa do gyrosa

SOS:
3 łyżki ketchupu łagodnego
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
1 łyżka musztardy kremskiej
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki



Przygotowanie

Mięso pokroić na nieduże kawałaki i lekko rozbić tłuczkiem, przyprawić obficie przyprawą do gyrosa, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na co najmniej godzinę.

Przygotować sos: w miseczce wymieszać wszystkie składniki, czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do sosu.

do naczynia żaroodpornego wlać bulion, ułożyć mięso, na mięso położyć cebule pokrojoną w półkrążki, posmarować z wierzchu sosem. Przykryć pokrywką.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180oC, na termoobieg, na 50 minut. Po około 40 minutach odkryć pokrywkę i poprzyciskać lekko mięso do dna, żeby sosik ketchupowy dobrze się wymieszał.

SMACZNEGO!!!!

czwartek, 8 marca 2012

Tartaletki z serem i śliwkami

Składniki


CIASTO:
1 szkl. mąki pszennej
100 g masła
2 łyżki cukru trzcinowego Muscovado
szczypta soli
1 jajko
3 czubate łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich
MASA SEROWA:
25 dkg  sera/twarożku naturalnego półtłustego np.President
1 żółtko
3 łyżki cukru kryształu
1 op. cukru wanilinowego
2 płaskie łyżki budyniu waniliowego (w proszku)
1 łyżeczka soku z cytryny
PRZYBRANIE:
15 śliwek węgierek
6 orzechów laskowych, łuskanych
POLEWA:
0,5 szkl. wody
1 łyżeczka żelatyny
2 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny


 





Przygotowanie

CIASTO: Zamrożone masło ścieram na tarce jarzynowej, dodaję do mąki. Dosypuję cukier i sól, wbijam jajko, zagniatam, dodaję orzechy, zagniatam ponownie, wkładam do woreczka i chowam na ok. 1 godz. do zamrażalnika. Po tym czasie wyjmuję, kiedy nieco zmięknie wałkuję na posypanym mąką blacie na grubość ok. 3 mm i nakładam płat ciasta na stojące obok siebie foremki. Odcianam nadmiar i palcami dociskam ciasto dokładnie do ścianek foremek. W cieście jest sporo masła więc foremek nie trzeba smarować.

MASA: Żółtko ucieram z cukrem zw. i wanilinowym na puszystą masę, dodaję ser, sok z cytryny i proszek budyniowy, mieszam bardzo dokładnie. Gotową masę wykładam w równych częściach do naszykowanych foremek z surowym ciastem.
POLEWA: Wodę zagotowuję, dodaję cukier i sok z cytryny. Po zdjęciu z ognia dodaję żelatynę i mieszam aż dokładnie się rozpuści. Odstawiam do ostygnięcia.

Śliwki myję, osączam dokładnie, przecinam wzdłuż na dwie połówki, usuwam pestki. Na masie serowej, surowej, układam po 5 połówek śliwek - jak płatki kwiatka.
Tartaletki wstawiam do nagrzanego do 180st. C piekarnika i piekę ok. 30-35 min.. Upieczone odstawiam do przestygnięcia.

Dopiero chłodne wyjmuję delikatnie z foremek. Na środku każdej kładę po orzeszku laskowym. Przy pomocy pędzla smaruję powierzchnię tartaletek tężejącą polewą galaretkową i odstawiam je do schłodzenia na ok. 1 godzinę.
Podana ilość składników wystarczy na 6 tartaletek śr.11 cm

środa, 7 marca 2012

Tort Zygzak

Składniki

BISZKOPT:

10 jajek
1 szkl cukru
2 szkl mąki
1 budyń waniliowy

KREM BUDYNIOWY:

1 litr mleka
6 żółtek
10 łyżek cukru
cukier waniliowy
8 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 kostki masła
pół kostki margaryny
sok z cytryny



Przygotowanie

BISZKOPT:

Oddzielić żółtka od białek,białka ubić na sztywną pianę,dodać cukier i dalej ubijać.
Następnie stopniowo dodawać żółtka.
Dodać przesianą mąkę i proszek budyniowy,delikatnie wymieszać (nie mikserem).
Dno formy wyłożyć pergaminem i wylać biszkopt.
(ja użyłam formy 30x40)
Upiec w temp 180C

KREM BUDYNIOWY:

Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym,dodać mąki i połączyć z żółtkami.
Do masy dodaj półtorej szklanki zimnego mleka i wymieszać.
Resztę mleka zagotować i na gotujące się mleko wylać masę jajeczną-ugotować budyń.
Gotowy budyń przykryć folią spożywczą aby nie utworzył się korzuch i wystudzić.
Połączyć mikserem margarynę i masło i dodawać stopniowo wystudzony budyń.
Na koniec wlać sok z cytryny.

SPOSÓB WYKONANIA:

Biszkopt przekroić na połowę w poprzek dłuższego boku,każdą część przekroić na dwa blaty.                                           

Trzy blaty pozostawić w całości na podstawę auta,a jeden podzielić na części(najlepiej blat z dna)
Z czwartego blatu odkroić cienki pasek na spoiler ok 2-3 cm
z pozostałej części podzielić na dwa prostokąty większy i mniejszy,z resztek pozostawić też dwa prostokąciki na nadkola.

 Autko poskładać w całość,pościnać rogi i zaokrąglić tam gdzie trzeba.Pomiędzy drugą a trzecią warstwę włożyć biszkopciki na nadkola.
Wszystkie warstwy przełożyć kremem,spoiler przymocować za pomocą patyczków od szaszłyków,cały tort pokryć cienką warstwą kremu.Wykałaczką narysować wszystkie elementy,Brązowym lub czarnym kremem zrobić kontury i wypełniać kremem o odpowiednim kolorze okrągłą końcówką dekoratorską.Na wypełnienie elementów potrzeba nie więcej niż dwie, trzy łyżki kremu w każdym kolorze.



Na końcu wypełnić wszystko czerwonym kremem używając końcówki gwiazdki.

Na zdjęciach jest ciemny biszkopt ale lepiej użyć jasnego ponieważ mniej się kruszy.

Ciasteczka orzechowe szybkie

Składniki

3 bialka
15 dkg cukre
30 dkg mielonych orzechow + 10 dkg orzechow wloskich/laskowych
szczypta soli



Przygotowanie

Bialka ubic z polowa cukru dodac zmielone orzechy i reszte cukru wszystko wymieszac delikatnie.Wlozycz do szprycy i na natluszczone blache wyciskac nie wielkie ciasteczka ulozyc po orzeszku piec okolo 12 min/180 C

wtorek, 6 marca 2012

SNIKERS - jeszcze jeden przepis

Składniki

Ciasto:  3 szklanki mąki margaryna 2 jajka łyżeczka sodki 3 łyżki miodu ½ szklanki cukru trochę kakao śmietana jeśli ciasto za gęste

Krem:  3 szklanki mleka margaryna 6 łyżek mąki 4 łyżki cukru


Toffi:  1 puszka słodzonego mleka kondensowanego

Orzechy:  25-30 dag łuskanych orzechów włoskich 1 łyżka miodu 1 łyżka masła 1 łyżka cukru



Przygotowanie

Ciasto:
Wszystkie składniki zagnieść na stolnicy, podzielić na 3 części i upiec trzy placki. (Po ok.  10-15 min w ok. 180oC)

Krem:
Odlać ok. 1 szklanki mleka, resztę zagotować z margaryną, do odlanej szklanki mleka dodać mąkę i cukier i wymieszać,  wszystko ugotować jak budyń. Gotowy budyń zmiksować i gorącą masą przełożyć placki ciasta.

Toffi:

Puszkę mleka gotować w wodzie przez ok. 3 godziny. Wyłożyć na wierzch ciasta

Orzechy:
Orzechy lekko przesmażyć na maśle z cukrem i miodem, wyłożyć na toffi.

niedziela, 4 marca 2012

Tyle ile - placek z owocami

Składniki

 * 6 jajek, które należy zważyc w całości.

 * tyle mąki pszennej, ile ważą jajka,

 * tyle samo cukru,

 * i tyle samo masła lub margaryny lub pół na pół każdego z tłuszczów,

 * 1 cytryna,
 * szczypta soli 

 * 50 dag owoców ( ja pierwszy raz użyłam samych czereśni, a teraz miksu czereśni, malin i jagód )
 



Przygotowanie

Jajka rozbic i oddzielic żółtka od białek.
Cytrynę umyc, sparzyc i osuszyc.
Masło, żółtka i cukier zmiksowac, dodac skórkę otartą z cytryny oraz sok wyciśnięty z całego owocu.
Teraz powoli wsypywac mąkę - ciasto ma byc gęste- i mieszac, aby powstało gładkie ciasto.
Białka ubic, dosypac sól i po trochu dodawac do ciasta, mieszając mikserem.
Na końcu wsypac odpowiednie owoce, wcześniej umyte i wypestkowne, wymieszac ciasto, ale już tylko łyżką.
Przygotowac blaszkę do pieczenia ( moja ma rozmiar 37 x 27 cm, a jajka użyte do tego placka miały wagę 407 g , wysokośc mojego ciasto to 3 cm ), wyłożyc papierem i wylac ciasto. Łyżką wyrównac powierzchnię i wstawic do nagrzanego piekarnika. Piec około 1 godziny w temperaturze 150 stopni przy włączonym termoobiegu. 
Ciasto z wierzchu ma lekko zbrązowiec. 
Można posypac wierzch cukrem pudrem.

Przepis pochodzi z zeszytu mojej mamy, ale podobny przepis widziałam też w miesięczniku Kuchnia.

Tort ponczowo-morelowy z czekoladą

Składniki

Biszkopt:
4 jajka
150 g mąki
200 g cukru  
1 łyżeczka proszku do pieczenia
tłuszcz do formy

Krem:
500 ml śmietany kremówki
2 opakowania cukru waniliowego
2 łyżki cukru pudru
sok z cytryny

Poncz i dekoracja:
1/2 szklanki mocnej herbaty
sok z 1 /2 cytryny
2 łyżeczki cukru
1/2 kieliszka rumu
1/2 słoika dżemu morelowego
1 opakowanie gotowej polewy czekoladowej
kilka kandyzowanych wiśni
50 g wiórków kokosowych



Przygotowanie

Jajka, mąkę, cukier i proszek do pieczenia wyrobić mikserem. Ciasto włożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Piec 20-30 min w temp.200°C. Wyjąć, ostudzić, przekroić na 3 krążki. Śmietanę ubić, pod koniec dodać cukier puder, cukier waniliowy i sok z cytryny.
Przygotować poncz: gorąca herbatę wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny, wystudzić, wlać rum. Krążki nasączyć ponczem. Jeden posmarować 1/2 kremu, drugi dżemem, złożyć. Wstawić na 1 godz. Do lodówki. Przygotować polewę, polać nią tort. Udekorować rozetkami z kremu, wiórkami, wisniami..

Murzynek-salceson

Składniki

6 jaj
1 szkl. oleju
1 szkl. cukru
2 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyzeczka sody
1 łyżka cynamonu
1 łyżka kakao
2-3 jabłka



Przygotowanie

 Białka ubić z cukrem,dodać żółtka, mąkę,proszek,sodę, cynamon, kakao i wszystko wymieszać a następnie wlać olej i delikatnie mieszając dodać  pokrojone w kostkę jabłka. Gotowe ciasto wylać na posmarowaną tłuszczem blachę i piec ok 45-50minut.

sobota, 3 marca 2012

beef stew

Składniki

seler naciowy  , małe marchewki  ,cebula  ,ziemniaki  pokroić w kostkę ) ,wołowina , sos beef stew (seasoning mix )



Przygotowanie

składniki zagotowac w  wodzie .wołowinę dusić na patelni do miękkosci połączyć z warzywami na końcu dodać beef stew   doprawić do  smaku..i poczekać aż się zagotuje..polecam

Spaghetti barbecue - wegetariańskie szybkie

Składniki

1/2 paczki makaronu spaghetti
puszka pomidorów bez skórki
puszka kukurydzy
1-2 papryczki chili (świeże lub ze słoiczka)
puszka koncentratu pomidorowego
cebula
0.5-0,75 l bulionu warzywnego lub drobiowego z kostki
1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
1-2 łyżki margaryny

ilość: 6 porcji
czas: 30 minut



Przygotowanie

Cebulę obrać i posiekać, chili przekroić na pół, wyjąć gniazda nasienne i posiekać. Wrzucić razem do garnka i podsmażyć (aż cebula się zeszkli). Następnie dodać pomidory z puszki razem z zalewą i odsączoną kukurydzę. Mieszając zagotować. Wlać bulion i zagotować. Dodać koncentrat pomidorowy, dobrze wymieszać i zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z zimną wodą, aż do powstania jednolitego płynu. Dolać do sosu i zagotować mieszając. Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oleju. Odcedzić, nałożyć na talerz i polać sosem.
Jeśli wydaje wam się, że sos jest za mało gęsty można dodać więcej mąki, ale należy pamiętać, żeby nie przesadić, bo w ciągu nocy sos może jeszcze bardziej zgęstnieć i tzreba będzie go rozcięczyć odrobiną wody.
Osoby, które nie lubią ostrych potraw mogą dodać mniej chili, ale choć trochę musi jej być, bo nadaje silny aromat potrawie.

Smacznego :-)


chleb wg pynia65

Składniki

1)
4 szkl ciepłej wody
1 łyżka soli
1 łyżka cukru
1 kostka drożdży 10 dkg

2)
1 kg mąki pszennej
1 szkl otręb
1 szkl nasion (różne), np. słonecznik, siemie lniane itp



Przygotowanie

ad 1
składniki połączyć i odstawić na 10 minut

ad 2
do składników w/w dodać z punktu 2, wymieszać i odstawić na 5 minut


Ciasto przełożyć do 2 foremek wysmarowanych masłem i posypanych bułką tartą, piec 1 godz.


piątek, 2 marca 2012

pasta z parówek

Składniki

5 cienkich parówek
4 jajka
serek topiony z ziołami(bloczek)
2 łyżeczki musztardy
szczypiorek
majonez(ile kto chce dodac)




Przygotowanie

jajka gotujemy na twardo,przekręcamy z parówkami przez maszynkę,dodajemy serek,musztarde,szczypiorek i majonez-wszystko razem mieszamy.najlepsza jest po ok.2-3 godzinach trzymania w lodówce.

Ciasteczka dyniowe z lukrem

Składniki

Ciasto:

- 1/2 szklanki masla o temp. pokojowej
- 1 i 1/2 szklanki cukru (krysztal)
- 1 jajko
- 1 szklanka puree z dyni
- 1 lyzeczka aromatu waniliowego
- 2 i 1/2 szklanki maki
- 1 lyzeczka proszku do pieczenia
- 1 lyzeczka sody
- 1 lyzeczka mielonego cynamonu
- 1 lyzeczka mielonej galki muszkatolowej
- 1 lyzeczka mielonych gozdzikow
- 1/2 lyzeczki soli

Lukier:

- 1 szklanka cukru pudru
- 5 lyzek mleka
- 1 lyzka stopionego masla
- 1 lyzeczka aromatu waniliowego




Przygotowanie

Utrzec maslo mikserem, dodawac stopniowo cukier caly czas ucierajac (ok. 15 min), dodac jajko i aromat i dalej ucierac.
Oddzielnie wymieszac make z proszkiem do pieczenia, soda, przyprawami i sola. Dodac ta mieszanke do masla oraz dodac dynie i wymieszac mikserem na malych obrotach.
Ciasto nakladac lyzka na forme do pieczenia i lekko rozciagnac, aby nadac okragly ksztalt (ciasto wychodzi geste). Wstawic do piekarnika nagrzanego do 180st. C (350st. F). Piec ok. 10 min.
W miedzyczasie przygotowac lukier: utrzec wszystkie skladniki (gdyby byl za gesty, dodac wiecej mleka).
Upieczone ciasteczka wyciagnac z piekarnika i widelcem nalozyc lukier.

Z tej porcji wyszla mi miska ciastek:)

Przepis jest tlumaczeniem z anglojezycznej strony.

Polecam wszystkim te ciasteczka, wychodza pyszne: mieciutkie, pulchne, pachnace i wyjatkowo smaczne. Az trudno uwierzyc, ze ciastka upieczone w domu moga takie wyjsc. Poniewaz przypominaja pierniczki, idealnie pasuja do okresu swiatecznego.
Zachecam do wyprobowania i czekam na komentarze.
Smacznego!!!

czwartek, 1 marca 2012

Austriackie kartacze

Składniki

60 dag mielonej jagnięciny lub chudej wieprzowiny, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1 jajko, 30 dag pieczarek (jak najmniejszych), sól, pieprz, oregano, tarta bułka,



Przygotowanie

Pieczarki dokładnie umyć, odciąć ogonki. Drobno posiekaną cebulę przesmażyć z drobno posiekanymi ogonkami pieczarek i zmiażdżonym ząbkiem czosnku, poddusić do miękkości na najmniejszym ogniu (ok. 15 min), wystudzić, wymieszać dokładnie z mięsem. Dodać jajko, przyprawić solą, pieprzem i oregano. Masa musi mieć postać dość gęstego ciasta, jeśli jest za miękka - zagęścić tartą bułeczką.
Wziąć pieczarkę, z masy mięsnej uformować placuszek o grubości ok. 10 mm i średnicy dwa razy większej od średnicy kapelusza pieczarki. Położyć pieczarkę na placuszku i opakować ją dookoła masą mięsną, formując kartacz w kształcie spłaszczonej kulki. W ten sposób postąpić ze wszystkimi pieczarkami. Kartacze można usmażyć na rumiano na oleju, ugotować we wrzącym rosole z kostki (ok. 15 min) lub (zalecane) upiec na blasze w piekarniku rozgrzanym do 200 st.C do wyraźnego zrumienienia. Podawać posypane siekanym szczypiorkiem (można polać stopionym masłem lub dowolnym ciemnym sosem - grzybowy, pieczeniowy)) ziemniakami z wody, pieczywem lub kaszą perłową.

Wafel z masą śliwkową

Składniki

-2 wafle
-1 kg suszonych śliwek
-0,5 szklanki wody
-1 szklanka cukru
-1 cytryna
-10 dag orzechów



Przygotowanie

Śliwki najpierw płuczemy, a następnie osączamy, zalewamy zimną wodą i czekamy chwilę aż zmiękną. Wówczas musimy je wydrylować i pokroić w paseczki. Całą tą procedurę można sobie ułatwić, kupując śliwki bez pestek. Wówczas przepis czytamy od słów "(...)pokroić w paseczki" :)
Wodę z cukrem zagotowujemy, wrzucamy do niej śliwki i trzymamy całość na małym ogniu aż śliwki rozpadną się i będą przypominać powidła. Nie zapomionamy, że śliwki trzeba od czasu do czasu zamieszać!
Do masy śliwkowej dodajemy sok i skórkę otartą z cytryny oraz drobno posiekane orzechy. Masę wykładamy na pierwszy wafel, przykrywamy drugim. Obciążamy całość czymś ciężkim i odstawiamy na kilka godzin (2 to absolutne minimum).

Wafel jest naprawdę nieprzyzwoicie dobry, dlatego naprawdę namawiam do spróbowania :) Wierzch można udekorować polewą czekoladową.

Meduzy - nie tylko na karnawal

Składniki

* 35 dag maki pszennej
* 3 jajka
* 2 czubate łyżki cukru
* 2,5 dag masła
* 3 łyżki słodkiej śmietany
* szczypta soli
* 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia (niekoniecznie)
* cukier puder
* owocowa herbatka rozpuszczalna (leśna, truskawkowa, malinowa)
* olej do smażenia





Przygotowanie

Masło roztopić i wystudzić.
Jajka ubić z cukrem. Do masy jajecznej mieszając dodać rozpuszczone masło, śmietanę, oraz stopniowo dosypywać przesianą mąkę z solą (i proszkiem do pieczenia). Ciasto wyjąć z miski i dokładnie wyrobić podsypując odrobiną mąki.
Zawinąć w folię i zostawić na godzinę w chłodnym miejscu.
Następnie ciasto porcjami rozwałkowywać na cienkie placki, podsypując przy tym mąką, gdyż ciasto jest dość miękkie, wykrawać kółka. Wykrojone kółka nieco jeszcze rozciągnąć dłońmi.
Rozgrzać olej w garnku i smażyć po kilka kółek na raz jak faworki z jednej i drugiej strony na złoty kolor.
Usmażone placuszki wykładać na ręcznik papierowy w celu odsączenia nadmiaru oleju.
Wystudzone układać w misce, posypując cukrem pudrem i rozkruszoną herbatką przesiewaną przez sitko.