środa, 29 lutego 2012

Jabłecznik z orzechami

Składniki

Ciasto kruche:
2 niepełne szklanki mąki pszennej,1/2 szklanki cukru pudru,200 g margaryny,3 żółtka,1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.Masa jabłkowa:
1 1/2 kg jabłek,2 szklanki cukru,2 cytryny.Masa orzechowa:
1 szklanka mleka,300 g masła,250 g zmielonych orzechów,1 szklanka cukru pudru.





Przygotowanie

Sposób przyrządzania:
Ciasto kruche:
Z podanych składników wyrobić ciasto. Podzielić je na dwie części.
Upiec dwa placki.

Masa jabłkowa:
Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę, skropić sokiem z cytryn. Dusić chwilkę pod przykryciem. Wsypać cukier i smażyć (już bez przykrycia).

Masa orzechowa:
Zmielone orzechy zalać wrzącym mlekiem. Masło utrzeć z cukrem na pulchną masę. Ucierając, dodawać po łyżce orzechów.

Jabłecznik z orzechami:
Ostudzone płaty ciasta połączyć galaretką jabłkową. Na wierzch wyłożyć masę orzechową. Dowolnie udekorować.

Przepis pochodzi z miesięcznika "Ciasta domowe". Spotkałam się z nim już wcześniej pod nazwą "Jabłecznik królewski".
Piekłam go już kilkakrotnie, jednak ostatnio troszkę go zmieniłam. Nie lubię ciast z dużą ilością tłuszczu, dlatego kupiłam gotową masę tortową o smaku śmietankowym i do niej dodałam zmielone i sparzone orzechy (wcześniej oczywiście wystudzone). Aby masa ładnie się "trzymała", dodałam łyżkę żelatyny (rozpuszczonej w mleku).
Do masy jabłkowej pod koniec smażenia wsypałam cytrynową galaretkę i dobrze wymieszalam, dzięki czemu galaretka jabłkowa była bardziej zwarta.
Jeszcze jedna rada. Jeśli jabłka nie są zbyt kwaśne, proponuję zmniejszyć ilość cukru (chyba, że lubicie bardzo słodkie ciasta).

Zupa z czerwonej soczewicy

Składniki

30 dag schabu bez kości
20 dag czerwonej soczewicy
1 duża cebula
2 marchewki
3 średnie ziemniaki
2 łodygi selera naciowego
mała pietruszka
jasna część pora
mała puszeczka koncentratu pomidorowego
liść laurowy
kilka ziarek pieprzu
2 ziarenka ziela angielskiego
pieprz, sól
płaska łyżeczka słodkiej sproszkowanej papryki
szczypta ostrej papryki
szczypta tymianku
2 łyżki oliwy albo oleju
1 litr wody
ew. przyprawa typu "warzywko" do smaku



Przygotowanie

Soczewicę (najlepiej kupić taką, której nie trzeba wczęsniej moczyć) przełożyć do garnuszka, zalać gorącą wodą, dodać liść laurowy, pieprz ziele angielskie oraz 1/3 łyżeczki soli, przykryć i dusić.
W tym czasie schab pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na łyżce oliwy, soląc pod koniec smażenia. Dołożyć do soczewicy. Cebulę pokroić w kostkę, zrumienić na pozostałym tłuszczu, dołożyć do mięsa. Wrzucić tam też pietruszkę, marchew pokrojoną w kostkę i plasterki selera naciowego oraz pora.
Gotować na małym ogniu około 20 minut. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować do miękkości. Na koniec wyjąć pietruszkę i liść laurowy.
Przyprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i tymiankiem, wymieszać zupę z koncentratem pomidorowym i podawać gorącą z kromką białego, świeżego pieczywa.
Zupa jest gęsta i sycąca. Konsystencją przypomina grochówkę.
Można też do niej dodać kilka plastrów pokrojonego i zrumienionego na patelni wędzonego boczku.

wtorek, 28 lutego 2012

Torcik orzechowy Anusi/ podobny do szwedzkiego

Składniki

Ciasto:


6 jajek
200g cukru
250g orzechów laskowych lub włoskich
40g bułki tartej
sok z 1 cytryny

Masa:


250g orzechów włoskich
200ml mleka
200g cukru
200g masła
3 krople aromatu migdałowego(niekoniecznie)
25ml spirytusu




Przygotowanie

ciasto:
orzechy mielimy ubijamy białka dodać cukier ciągle ubijając już na najniższych obrotach (aby uniknąć "chrupania" cukier można zmielić- wyjdzie cukier puder) dodać sok z cytryny i żółtka dodać zmielone orzechy, bułkę tartą i wymieszać
piec ok. 40 minut w temp. 190'C

po ostudzeniu przektoić ,a pół i przełożyć masą


Masa:
zmielić cukier i odstawić na chwilę zmielić orzechy i wlać do nich mleko o  temp. 90'C i ucierać wyłożyć do ostygnięcia do cukru dodać masło o temp. pokojowej i ucierać na pulchną masę. do masy z cukru i masła ciągle mieszając dodajemy stopniowo masę orzechową i alkohol. Gotowa masą przekładamy ciasto.

Na górę można dać jeszcze prażone orzeczy z cukrem i miodem.

Klops wiosenny całkiem spory

Składniki


1 kg mięsa mielonego (dowolnego, np. wieprzowego lub wieprzowo-wołowego)
dwa ogórki konserwowe
jajko surowe
1 cebula drobno posiekana
2 łyżki serka wiejskiego, granulowanego
2 ząbki posiekanego drobno czosnku
łyżka keczupu
3 łyżki otrąb pszennych lub owsianych
łyżka kaszki manny suchej
przyprawy (sól, pieprz, majeranek, papryka, cząber)

dodatkowo:


6 ugotowanych na twardo jajek
dwie podgotowane marchewki
kilka ogórków konserwowych








Przygotowanie

Do miski z mięsem mielonym włożyć drobniutko pokrojone ogórki, surowe jajko, cebulkę, serek, czosnek, keczup, otręby, kaszkę i przyprawy, po czym dokładnie wymieszać.  Na dużej blasze piekarnikowej rozłożyć papier do pieczenia (ewentualnie przygotować dwie małe keksówki). Rozłożyć pas z połowy masy mięsnej na środku papieru, mniej więcej 8x35 cm. Na nim ułożyć wzdłuż ugotowane jajka, przeciętą wdłuż na cztery marchewkę i podobnie pokrojone ogórki, lekko wcisnąć. Na górze rozłożyć resztę mięsnej masy, oblepiając dokładnie także boki jajek i warzyw. Gdy powstanie zgrabna rolada, zawinąć ją w papier, na którym jest ułożona i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około godziny. Klops jest świetny na obiad, na zimno do kanapek - rewelacyjny!

Chałka

Składniki

40g drożdży
550g mąki pszennej
pół szklanki mleka
duże jajo
2 łyżki masła
4 łyżki wody (lub trochę więcej)
2-3 łyżki cukru
żółtko lub całe jajo
mak lub sezam





Przygotowanie

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, zalać ciepłym mlekiem i rozmieszać z trzema łyżkami mąki. Zostawić aż rozczyn urośnie.
Do miski wsypać mąkę, zrobić w niej dołek, wlać wyrośnięty rozczyn z drożdży, rozkłocone z pozostałą ilością cukru jajo, rozpuszczone ciepłe masło, wodę i zagnieść miękkie ciasto aż zaczną pokazywać się pęcherzyki powietrza. Zostawić do wyrośnięcia aż podwoi swą objętość.
Ponownie zagnieść ciasto i podzielić na trzy części. Za każdej uformować wałki równej długości i zapleść z nich warkocz, końce połaczyć i podwinąć pod spód. Przełożyć chałkę na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną sreberkiem do pieczenia blachę i zostawić do wyrośnięcia na 20-30 minut. Posmarować wierzch żółtkiem i posypać makiem, sezamem albo kruszonką. Piec około 25-30 minut w 200 stopniach.
Chałka jest doskonała na ciepło lub na zimno z dżemem z masłem.

Ponieważ z podanych proporcji wychodzą dwie chałki, można z połowy ciasta upiec rogale z marmoladą.

Ciasteczka słoneczka

Składniki

2 szklanki mąki
1 kostka margaryny
3 żółtka
5 dag cukru pudru
3 łyżki kwaśnej śmietany
szczypta proszku do pieczenia
Lukier:
1 białko
10 dag cukru pudru
sok z ½ cytryny

dowolna masa
marmolada z różą lub dżem
ok. 15 dag kokosu



Przygotowanie

Składniki ciasta posiekać. Kiedy się połączą, szybko zarobić ciasto. Schłodzić pół godziny. Białko, cukier puder i sok z cytryny ucierać mikserem, aż powstanie się gęsty lukier (ok. 10 min). Schłodzone ciasto wałkować na grubość 5 mm i wykrawać dużym kieliszkiem (albo literatką) ciasteczka. Wierzch każdego posmarować lukrem. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 180 stopni C ok. 20 min, to znaczy do chwili, kiedy lukier zróżowieje. Należy uważać, by mocno nie przypiekać, bo będą gorzkie.
Po wystudzeniu sklejać po dwa marmoladą. Brzegi ciasteczek smarować masą i otaczać w wiórkach kokosowych.

Zalecam pieczenie z dwóch porcji od razu. Doskonały jest do słoneczek „Najlepszy krem czekoladowy” Sweetyi http://www.wielkiezarcie.com/przepis13300.html . Jest z tymi ciasteczkami trochę pracy, ale efekt murowany: rozpływają się w ustach. Wykrawam je małym kieliszkiem, a sklejać i smarować pomaga cała rodzina.

poniedziałek, 27 lutego 2012

Marchewka duszona szybka i smaczna wg Różyczki

Składniki


♥ 1 kg marchewki
♥ 1 łyżka masła
♥ 1 płaska łyżka cukru
♥ 1 czubata łyżeczka vegety
♥ 1 listek laurowy
♥ 1 łyżka mąki ziemniaczanej (jak ktoś nie lubi,można dać pszenną)
♥ 3 ziarenka ziela angielskiego
♥ ¾ szklanki wody.



Przygotowanie

Marchewkę obrać ,umyć,zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
Dodać,listek ,ziele angielskie,vegetę,masło,cukier,zalać ¾ szklanki wody,dusić 10 min na małym ogniu(starą marchewę,dusić dłużej)
Łyżkę mąki ziemnaczanej,(lub pszennej)rozrobić z odrobinką zimnej wody,wlać do marchewki,ciągle mieszając dusić około 2 minut.
Marchewka jest ,bardzo szybka i smaczna,Polecam do ziemniaków,
ryżu i mięsa.
Smacznego

niedziela, 26 lutego 2012

Sałatka wiosenna

Składniki

50 dkg ziemniaków
pęczek rzodkiewek
pęczek szczypiorku
2 jajka
5 dkg sera żółtego ( moż być wędzony )
1 łyżka musztardy
4 łyżki oleju
sól, pieprz

Dekoracja
liście zielonej sałaty
szczypiorek
rzodkiewka



Przygotowanie

Jajka ugotować, obrać i grubo posiekać.
Ziemniaki ugotować, ostudzić, obrać z łupinek i pokroić w kostkę.
Rzodkiewki umyć i  pokroić w krążki.
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Szczypiorek drobno posiekać.
Do salaterki włożyć pokrojone ziemniaki, rzodkiewki,szczypiorek oraz starty ser, przyprawić do smaku solą i pieprzem.Olej wymieszać z musztardą i dodać do sałatki, delikatnie wymieszać. Sałatkę rozłożyć na liściach sałaty , posypać posiekanymi jajkami, udekorować krążkami rzodkiewki i szczypiorkiem.
Sałatkę przed podaniem można schłodzić w lodówce, aby się przegryzła.


                                 Smacznego.

tradycyjna zupa ogórkowa

Składniki

składniki potrzebne do przygotowania zupy:
dwie nogi z kurczaka bez skóry (skórę zdjąć przed gotowaniem) lub dwie piersi z kurczaka
włoszczyzna bez kapusty (tzn. 1/4 selera w kawałku, jedna pietruszka, 3 marchewki, pół pora)
dwa ziarenka ziela angielskiego
listek laurowy
kostka rosołowa (polecam drobiową "Bulionetkę" lub kostki z obniżoną zawartością soli i tłuszczu)
łyżka przyprawy typu Vegeta (np. "Ziarenka smaku")
łyżeczka soli
1/6 łyżeczki pieprzu
1 marchewka starta na średnich oczkach tarki
1/2 kilograma ziemniaków pokrojonych w kosteczkę
2-3 łyżeczki mąki pszennej wymieszanej w 1/3 kubka letniej wody z dodatkiem szczypty soli
ogórki kiszone:

a) wersja trudniejsza
- kupić ogórki kiszone w foliowej torebce wraz z wodą (najlepiej wybrać średniej wielkości ogórki - małe będzie ciężko trzeć a duże mają często w sobie mnóstwo pestek i są mniej smaczne)
- ogórki kiszone odsączyć (wodę z kiszenia zachować)
- ogórki zetrzeć na średnich oczkach tarki razem ze skórką, przełożyć do płaskiego garnka
- dusić ogórki na małym ogniu ok. 20 minut z dodatkiem dwóch łyżeczek masła dobrej jakośki
- pod koniec duszenia włać wodę z kiszenia i całkość wymieszać

b) wersja łatwiejsza
- kupić ogórki starte w foliowej torebce (dodać je do zupy razem z wodą)


czas przygotowania:

ok. 2 godziny
potrzebne do przygotowania zupy:



duży garnek
łyżka
chochla
kubeczke
łyżeczka
ostry nóż
tarka




Przygotowanie

przepis na TRADYCYJNĄ ZUPĘ OGÓRKOWĄ kurczaka (nogi kurczaka bez skóry lub piersi z kurczaka) włożyć do garnka, dodać obraną i umytą włoszczyznę zalać wodą (ok. 3-4 litry) i doprowadzić do wrzenia a następnie odszumować (zdjąć szarą pianę z góry), dodać kostkę rosołową, przyprawę typu Vegeta, sól, pieprz, ziele angielskie i listek laurowy - gotować całość godzinę na małym ogniu po godzinie warzywa, kurczaka, listek laurowy i ziele angielskie wyciągnąć na talerzyk a powstały wywar zagotować i dodać pokrojone w kosteczkę ziemniaki i startą marchewkę - gotować 10 minut aż ziemniaki będą miękkie na końcu dodać ogórki kiszone i całość zabielić mąką wymieszaną z wodą (przed dodaniem mąki do zupy należy ją zahartować dodają do niej trochę gorącego płynu) po dodaniu mąki całość gotować jeszcze 3-5 minut i wyłączyć ogień można podawać z kromką chleba (najlepiej razowego)


 

rady dotyczące przepisu:

a) zaproponowany przeze mnie przepis to odchudzona wersja tradycyjnej zupy ogórkowej - oczywiście można ugotować ją także na kościach pozostałych po wykrojeniu schabu, ale lepiej wybrać chudszego kurczaka lub kawałek wołowiny i nie zabielać zupy śmietaną, ale dodać odrobię mąki - oszczędzimy sporo kalorii
b) do zupy można dodać również przecier ogórkowy, który jest drobniejszy niż starte ogórki, ale moim zdaniem zupa ogórkowa jest smaczniejsza, gdy użyjemy ogórków startych przez siebie lub kupionych w sklepie
c) do zupy razem z marchewką i ziemniakami można dodać także startego selera, pietruszkę i drobniutko okrojonego pora (im więcej świeżych warzyw tym zupa będzie smaczniejsza, pożywniejsza i przede wszystkim zdrowsza)
d) do zupy można dodać także przeciśnięty ząbek czosnku (zupa będzie wtedy doskonale rozgrzewać)
e) ważne jest, aby ogórki dodać do zupy po tym, jak ziemniaki będą miękkie - jeśli dodamy je wcześniej kwas sprawi, że ziemniaki pozostaną twardawe
f) ugotowane mięso można pokroić w kostkę i dodać do zupy - powstanie wówczas sycące danie
g) dla wegetarian polecam zrobienie tej zupy bez dodatku mięsa a jedynie na samej włoszczyźnie i dodanie kostki warzywnej

sobota, 25 lutego 2012

Drobiowe gyroski

Składniki

piersi z kurczaka
przyprawa gyros
jajko
bułka tarta
cebula
margaryna



Przygotowanie

Piersi z kurczaka zmielić i posypać przyprawą gyros, odstawić do lodówki najlepiej na noc. Natepnie dodać jajko, posiekaną cebulę i formułować wilgotnymi rękami niewielkie kotleciki, obtaczać je w bułce tartej i smażyć na margarynie z obu stron aż do zarumienia.
Pować z frytkami i surówką.

piątek, 24 lutego 2012

Ananasowa sałatka

Składniki

1 puszka ananasa
1 puszka kukurydzy
5 jajek
1 mała cebula
1 średni ogórek kiszony
40 dkg sera salami lub innego twardego

sos: 1 łyżka oleju,2 łyżki śmietany (jogurtu), 2-3 łyżki majonezu babuni, 1 duży ząbek czosnku zgneciony przez praskę
pieprz, sól, natka pietruszki



Przygotowanie

Ananas, jajka i ogórek pokroić w kostkę, cebulę w bardzo drobną kostkę.Ser zetrzeć na tarle o dużych otworach. Wszystkie składniki wymieszać z sosem, schłodzić przed podaniem.

 ... a tak wygląda...
                           

Skrzydełka - Palce Lizac

Składniki

12 duzych skrzydelek z kurczaka
Gotowy ulubiony sos do grilla





Przygotowanie

> Skrzydelka umyc i przekroic na pol i ulozyc w naczyniu do gotowania na parze. Przykryc i parowac 10 minut
>  Na blaszke do pieczenia polozyc kratke z opiekacza tak by nie dotykala dna blaszki
> Na kratce ulozyc  pojedynczo uparowane skrzydelka i wlozyc do lodowki na 1 godzine
> Piekarnik nagrzac do 215 st C
> Piec skrzydelka 20 minut po czym wyjac i przekrecic na druga strone. Piec nastepne 20 minut na zloty kolor
> Po upieczeniu, skrzydelka przelozyc  do miski i polac sosem
tak aby kazde skrzydelko bylo pokryte sosem.
Skrzydelka sa chrupiace z zewnatrz, mieciutke w srodku, jednym slowem przepyszne!!! Palce lizac!!!
Zycze smacznego!!!

Babka ekspresowa

Składniki

3 jajka
1szkl cukru
1 szkl mąki
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
1 margaryna
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki kakao



Przygotowanie

Jajka ubić z cukrem, margarynę rozpuścic. Do ubitych jajek dodaćobydwie mąki z proszkiem ,do tego dodać rozpuszczoną , przestudzoną margarynę,wymieszać. Wlać do wysmarowanej i wysypanej bułka tartą formy do babek ,zostawiając 3-5 łyżek ciasta , do tego ciasta zostawionego dodać kakao i wymieszać. Następnie polać po wierzchu. Piec 45 min . Polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.Oto babka upieczona w formie róża:

czwartek, 23 lutego 2012

Dobra zapiekanka ziemniaczana

Składniki

1 kg ziemniaków,
1/2 kg kiełbasy zwyczajnej,
seler,
ser żółty,
pomidory
przyprawy




Przygotowanie

Ziemniaki pokroic w plastry, obtoczyc w przyprawie do ziemniaków i frytek, położyc w wysmarowanym tłuszczu naczyniu. Na ziemniaki położyc pokrojoną w plastry kiełbasę, na nia seler również w plastrach, wszystko posypac sola, pieprzem, tymiankiem i oregano, potem pomodory posypane obficie bazylią i chili.  Na wierzch ułozyc ser zółty pokrojony w cińkie platerki. Zapiekac ok 45 min.
Aby przyspieszyc czas pieczenia można ziemniaki podgotowac, potem pokroić, seler lekko podsmażyc.

Cisto z owocami

Składniki

Biszkopt: 6 jajek 1 szkl. cukru 1 szkl. mąki 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: 2 puszki brzoskwiń 6 owoców kiwi 6 jabłek 2 budynie śmietankowe 5 łyżek cukru 4 szkl. wody Krokant kokosowy: 1 margaryna 1 szkl. cukru 200 g wiórek kokosowych 2 jajka



Przygotowanie

Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, dodawać powoli cukier, następnie żółtka - zmiksować. Dodać przesianą mąke z proszkiem do pieczenia i delikatnie wszystko wymieszać - najlepiej pałką. Piec w 180 st. C okolo 20-30 minut Polecam gorąco - zawsze sie udaje. Nadzienie: Jabłka kroimy w plastry i blanszujemy w wodzie z cukrem ( 4 szkl. wody i 5 łyżek cukru) następnie wykładamy nimi upieczony i lekko wystudzony biszkopt. Na jabłka kładziemy brzoskwinie mogą być połowki badz również plastry, na brzoskwinie pokrojone w plasterki owoce kiwi. Gotujemy 2 budynie na wodzie z jabłek po czym zalewamy owoce. Krokant kokosowy: Roztapiamy kostkę margaryny ze szklanką cukru, dodajemy wiórki kokosowe imieszamy chwilkę na małym ogniu. Po przestudzeniu dodajemy 2 jajka i dokładnie wszystko razem miksujemy. Krokant wylewamy na budyń. Pieczemy 30 - 40 minut. Cisto podajemy mocno schłodzone. Pozdrawiam i życze smacznego :)

Wieprzowina w winie

Składniki

4 kotletu schabowe z kością. 3 Łyżki oliwy z oliwek. 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej . 3 posiekane ząbki czosnku, sól i pieprz, kilka ziaren kopru włoskiego, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 150 ml czerwonego wytrawnego wina, 150 ml rosołu z kostki rosołowej, wewntualnie cukier.



Przygotowanie

Kotlety delikatnie rozbić tłuczkiem ( ja rozgniatam je ręką jeśli ma się wystarczająco siły) by uległy spłaszczenia lecz nie można doprowadzić do rozbicia ich struktury lecz by się spłaszczyły i były miękkie. Na patelni rozgrzać oliwę i przyrumienić kotlety po obu stronach przez około 1 minutę. Przyprawić sola i pieprzem zmniejsz ogień i dusic pod przykryciem przez 8-10 minutdo całkowitego przymażenia, przewracając co pewien czas. W czasie przygotowywania kotletów wymieszać mąke ziemniaczana z 2 łyżkami wody, by uzyskać papke. Odstawic. Kotlety po usmażeniu odłożyć na rozgrzany półmisek. Na patelnię wrzucić czosnek i ziarna kopru włoskiego.Smażyć na średnim ogniu do chwili uzyskania złocistego koloru stale mieszając. Dodać pietruszkę, wino, rosół zwiększając temperaturę.Gotować do czasu gdy wywar zmniejszy objętośc o połowę. Dodac papke z mąki ziemniaczaneji gotowac do zgęstnienia. Jeśli potrzeba dodaj cukier. Polać sosem kotlety. Podawać z pieczonymi ziemniakami lub frytkami. Najlepiej smakuje gdy poda się wcześniej zupe z marchwi i ziemniaków mojego przepisu.

Karpatka ap

Składniki

·        ciasto:


·        1 szkl wody


·        1 szkl mąki
·        1 łyżka proszku do pieczenia


·        1/2 margaryny
·        4 jaja


·        krem:


·        mąka


·        mąka ziemniaczana


·        2 szkl mleka


·        250 g masła





Przygotowanie

Ciasto: zagotować wodę z margaryną, dodać szkl mąki i dalej gotować, rozcierając masę. Po wystudzeniu masy wbijać kolejno jajka i ucierać mikserem ok. 10 min. Ciasto podzielić na dwie części i rozprowadzić cienką warstwą na wysmarowanej tłuszczem blasze. Piec kolejno w nagrzanym piekarniku ok. 30 min w 220˚C.
Krem: mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną w szkl zimnego mleka i wlać do gotującej się szkl mleka. Chwilę gotować i mieszać, aby masa była gładka. Po wystudzeniu zmiksować masę z 250 g miękkiego masła. Krem ten można stosować także do przekładania ciast biszkoptowych, eklerów, napełniania rurek waflowych i jako bazę do innych kremów

Szpinak palce lizać wg Blondii

Składniki

1/2 kg. szpinaku
3 jajka
kostka bulionu warzywnego
200 g pieczarek
papryka ostra i słodka
bazylia i oregano
pieprz



Przygotowanie

Mrożony lub świeży szpinak duśić w garnku wraz z kostką rosołową oraz pokrojonymi dość drobno pieczarkami i papryką. Następnie odparować nadmiar wody i doprawić ziołami do smaku, roztrzepane jajka i całość dokładnie wymieszać.Potrzymać trochę na wolnym ogniu aż wszystko dobrze się połączy i zetnie.Na koniec danie posypać startym żółtym serem.

Lody curacao z jogurtem

Składniki

150 g jogurtu,
35 g cukru pudru,
1/2 opakowania cukru waniliowego,
60 ml Curacao blue,
200 ml śmietany kremówki,
sok z 1/2 limetki,
1 limetka i listki melisy do dekoracji.
 



Przygotowanie

1/4 porcji jogurtu wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Następnie dodać pozostałą porcję jogurtu i Curacao blue, wymieszać.
Śmietanę ubić, dodać do jogurtu, delikatnie wymieszać, doprawić do smaku sokiem z limetki.
Przygotowaną masę wlać do niewielkiej keksówki lub małej metalowej miseczki i wstawić do zamrażalnika. Lody mrozić co najmniej 6 godzin. Najlepiej pozostawić je w zamrażarce na noc. W ciągu pierwszych 2 godzin zamrażania lody należy co jakiś czas dokładnie wymieszać.
Lody wyjąć z formy i pokroić na porcje. Limetkę pokroić w ósemki, listki melisy opłukać i osączyć. Każdą porcję lodów udekorować cząstkami limetki i listkami melisy, natychmiast podawać.

środa, 22 lutego 2012

Bardzo szybki chłodnik

Składniki

1 duży naturalny jogurt
1 pęczek szczypiorku
1 świeży ogórek
4-5 łyżek barszczu w proszku
Sól i pieprz (wedle upodobań)




Przygotowanie

Barszcz rozpuścic w ok. 1/2 szklanki wody i odstawić do wystygnięcia. Szczypiorek pokroić . Ogórek zetrzeć na tarce (lub jak ktoś woli pokroić). Do miski wlać jogurt i cały czas mieszając dolewać ostudzony barszcz ( warto użyc trzepaczki zamiast łyżki ;).  Dodać szczypiorek i ogórek oraz sól i pieprz do smaku. Ta dam! Koniec ;) Dobrze smakuje z gotowanymi kartoflami, można też dodać ugotowane jajko ;)

wtorek, 21 lutego 2012

Muszle nadziewane pieczarkami

Składniki

50 dag makarony w kształcie dużych muszli,


ok. 1 kg pieczarek,


2 pęczki drobno posiekanej natki pietruszki,


5 łyżek startego żółtego sera,


ewentualnie 15 dag pieczeni wieprzowej lub kiełbasy,


3-4 łyżki oliwy,


sól, pieprz


 






Przygotowanie

Oczyszczone pieczarki pokroić w cienkie plastry. Na odrobinę oliwy wrzucić pieczarki i dusić je, aż sok, który puszczą, częściowo odparuje. Ewentualnie dodać jeszcze mieloną, albo drobno posiekaną pieczeń lub kiełbasę. Przyprawić farsz do smaku solą i pieprzem, wymieszać z natką pietruszki. Następnie muszle makaronowe ugotować al dente w dużej ilości wrzące, posolonej wody. Odcedzić, przepłukać zimną wodą i znów starannie odcedzić. Każdą muszlę napełnić przygotowanych farszem i ułożyć w żaroodpornym naczyniu dobrze posmarowanym oliwą. Posypać startym serem, skropić oliwą. Wstawić naczynie do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni i zapiekać potrawę ok. 15 min. Podawać na gorąco.

Smacznego!

biscotti

Składniki

Włoskie ciasteczka, pieczone dwa razy. Pachną migdałowo, są kruche i delikatne. Polecam każdemu :)

- 200 g migdałów

- 215 g mąki

- 100 g cukru

- 1/2 łyżeczki sody

- 4 żółtka

- szczypta soli,

- 1 białko lekko ubite



Przygotowanie

1. Pieczemy migdały przez 10 minut. Później 1/3 mielimy, a resztę kroimy na pół.

2. Łączymy mąkę, sodę, cukier, sól i zmielone migdały.

3. Dodajemy jaja i na koniec pokrojone migdały.

4. Wyrabiamy ciasto, dzielimy je na 3 części i każdy zwijamy w 'rulonik' :) Smarujemy lekko ubitym białkiem i pieczemy 20 minut w 175 stopniach.

5. Po 20 minutach, wyłączamy piekarnik, kroimy rulony w ukośne plasterki (jak kiełbasę) i ponownie wstawiamy do już wyłączonego pierkarnika na następne 15 minut.

GOTOWE :)

poniedziałek, 20 lutego 2012

zupka dyniowa

Składniki

ok. 1/5 małej dyni
2 średnie ziemniaki
1 średnia marchewka
1 mała pietruszka
odrobina natki pietruszki
1/2 ugotowanego żółtka
łyżeczka masła lub oliwy z oliwek
30g cielęciny, królika, lub indyka
2-3 łyżki makaronu z pszenicy i wody, bardzo drobnego



Przygotowanie

Mięsko ugotować do miękkości w niewielkiej ilości wody, wrzucić obrane i umyte warzywa pokrojone w kostkę (dynia w grubą kostkę). Gdy miękkie, odcedzić warzywa i mięso łyżką i wrzucić do blendera z posiekaną natką, zmiksować na gładko. Wymieszać z wywarem z gotowania do uzyskania pożądanej konsytencji. Odłożyć około 1/3 zupki i zmiksować z żółtkiem. Dodać do tego ugotowany wcześniej makaron i łyżeczkę masła. Podawać :)

Moja 10-miesięczna Córcia się tym zajada :) taka ilość to 3 porcje: na dany dzień, na następny (do której gotujemy świeże żółtko, znaczy jajko:) i do zamrażarki jedna, bez jajka, "na zaś".

Przy alergii na pietruchę, można z niej spokojnie zrezygnować, w razie konieczności z żółtka też, a nawet z makaronu.

Zupa ma być świeża, prawidłowo przechowywana i higienicznie przyrządzona według odpowiednich zasad.

SMACZNEGO, Bobaski!

niedziela, 19 lutego 2012

Dżem jabłkowo-dyniowy

Składniki

ok. 1 kg mąższu dyni, najlepiej odmiana o mocno pomarańczowej barwie
ok. 1 kg jabłek odm. Antonówka
ok. 2 szkl cukru
2 duże cytryny
1 łyżka goździków (ok. 15 szt)
1 łyżeczka mielonego cynamonu




Przygotowanie

Jest tak pyszny, że zakochacie się w nim od pierwszego razu!


Dynię, sam miąższ bez skórki i pestek, kroimy w kostkę. Wkładamy do garnka, dodajemy goździki, cukier, ok. 0,5 szkl. wody i dusimy pod przykryciem na małym ogniu aż dynia zacznie się rozpadać. Cytryny szorujemy, sparzamy, ocieramy ze skórki i wyciskamy sok. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne, miąższ kroimy w kostkę, polewamy sokiem z cytryn. Kiedy dynia zmięknie, dodajemy jabłka z sokiem, skórkę cytrynową, mieszamy i smażymy - bez przykrycia - aż jabłka się rozpadną a dżem zgęstnieje (ok. 30-45 min) - ja pod koniec smażenia wyławiam łyżką goździki. Na koniec dodajemy cynamon, mieszamy i po chwili wrzący dżem nakładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy wyparzonymi nakrętkami i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia. Cynamon dodajemy na końcu ponieważ dodany wcześniej może gorzknieć. Taki dżem jest doskonały do pieczywa, ale też można nim smarować i przekładać ciasta.

Mufinki truskawkowe

Składniki

czas przygotowania: 15 minut, czas pieczenia: 25-30 minut

2,5 szklanki mąki, 2/3 szklanki cukru, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 3/4 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki soli, 1,5 szklanki pokrojonych w plasterki truskawek, 1 szklanka maślanki (o obniżonej zawartości tłuszczu), 1/3 szklanki stopionego masła, kilka kropli olejku waniliowego, 1 lekko ubite jajko, 2 lekko ubite białka; Oraz: olej do formy,1 czubata łyżka cukru



Przygotowanie

W jednej misce mieszamy suche składniki: mąkę, cukier, sodę, cynamon i sól. Wsypujemy truskawki, lekko mieszamy, pośrodku robimy dołek. W drugiej misce mieszamy składniki płynne: maślankę, masło, olejek waniliowy, jajko i białka. Wlewamy do dołka z mąką i truskawkami, mieszamy, starając się nie porozgniatać owoców. Ciasto nie musi być idealnie gładkie, może, a nawet powinno mieś grudki! Dołki formy na mufinki smarujemy olejem, napełniamy ciastem. Każdą porcję ciasta posypujemy odrobiną cukru, pieczemy 25-30 minut w temp.175 stopni. Robimy próbę: patyczek wetknięty w ciasto powinien być suchy po wyjęciu. Gotowe ciastka wyjmujemy z dołków i studzimy.

Ciasto Piszinger

Składniki

Ciasto;
10 jaj
10 łyzek maki pszennej
2 łyżki kakao
1łyżeczka proszku do pieczenia
6łyżek oleju i wody

Masa czekoladowa;
1 cała i 1 kostki masła
słoiczek nutelli lub innego kremu czekoladowego
czekolada gorzka
1szkl. orzechów arachidowych pokroionych drobno
wiórki kokosowe do dekoracji




Przygotowanie

Białka ubic na sztywno dodac cukier chwile ubijac dodac żółtka,ubić chwilke,wlać olej wode na koniec mąke wymieszana z proszkiem do pieczenia i kakao.Upiec ciasto wystudzone przekroic po długosci i jeszcze na połowe aby wygladała jak długi prostokąt.

 Miekkie masło utrzec na puch dodac nutelle i rozpuszczona zimną czekolade na koniec dodac orzechy przełożyć płaty ciasta boki zasmarowac masa i wierzch ciasta również posmarowac masą dowolnie udekorowac.Smacznego..

Sałatka krabowa

Składniki

- paczka paluszków krabowych
- puszka kukurydzy
- 5 jajek
- pęczek szczypiorku
- majonez 
- sos do sałatek np.koperkowo ziołowy





Przygotowanie

1.Paluszki krabowe rozmrozić i pokroić w plasterki
2.Kukurydzę osączyć z zalewy i dodać do paluszków krabowych
3.Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę
4.Szczypiorek opłukać i pokroić
5.Dodać majonez z sosem.Dodam,że sosu nie rozrabiała tak jak pisze na opakowaniu.Dodałam sam proszek z torebki.Można dodać do majonezy jogurtu.Wszystko wymieszć.Smacznego.

sobota, 18 lutego 2012

Ryba na słodko

Składniki

- 1 kg filetów rybnych,
- 3 duże cebule lub pory,
- 3 papryki świeże (czerwona, żółta, zielona) lub papryka konserwowa,
- 1/2 puszki brzoskwiń,
- 1/2 puszki ananasa,
- 1 ketchap pikantny.



Przygotowanie

Filety usmażyć. Cebulę pokroić w piórka, paprykę w kostkę - gotować w niewielkiej ilości wody lub w zalwie z paryki konserwowej. Pod koniec gotowania dodać brzoskwinie i ananas pokrojone w kostkę. Wlać syrop z brzoskwiń i ananasa. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wlać cały ketchap. Gorącą rybę przekładać warstwami gorącą zalewą. Potrawę odstawić na kilka godzin, by sos wsiąknął w rybę.

Pomarańczowo-miodowy chleb

Składniki

2 niecałe szklanki mąki
2 i pół łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
1/4 kostki masła
1 szklanka miodu
1 jajo
1 niecała szklanka soku pomarańczowego



Przygotowanie

1. Przesiej mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia i solą.

2. Zmiksuj masło z miodem i jajkiem.

3. Dodaj przesianą mąkę i wklej sok.

Piecz 60 minut w temp. 175 stopni,
na 10 minut przed końcem wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki.

Pieczarkowa- mocno pieczarkowa z makaronem

Składniki

2,5 litry wody


2 kostki rosołowe drobiowe lub wołowe 


1 marchewka 


1 cebula


35 dag pieczarek


2 serki topione "długie" hochland pieczarkowe


1 łyżka suszonych warzyw (mieszanka marchew, seler, piertuszka, por itd.)


3 łyżki oleju


sól pieprz do smaku


koperek drobno posiekany (dla ozdoby)


makaron drobny (gwiazdki, koraliki itp. )


 





Przygotowanie

Do wody wrzucamy suszone warzywa i kostki rosołowe. Gotujemy. Dodajemy serki topione.

Oddzielnie na patelni smażymy na oleju drobno pokrojoną cebulę, starte na dużych oczkach pieczaki i marchewkę (także startą na grubych oczkach). Chwilę smażymy często mieszając. 

Łączymy masę pieczarkowo- marchewkowo- cebulową z "rosołkiem" . Ponownie zagotowujemy i przez 10 minut gotujemy na wolnym ogniu.

Doprawiamy przyprawami.

Oddzielnie (ale to ze względu na to żeby sie zupa nie zagęściła zbyt mocno) gotujemy makaron. Rozkładamy go na talerze i zalewamy zupą. Dekorujemy drobno posiekanym koprem.

Bardzo smaczna jest ta zupa. Polecam  

Śledziki w śmietanie pychotka

Składniki

1. 5-6 płatów sledziowych - (matiasy) 

2. jedno dorodne jabłuszko

3. duuza cebulka

4. 4.ogóreczki kiszone

5. duża smietana 18%

6. pół majonezu

7. świezo zmielony pieprz

8. troszkę ziół rowasalskich(ale nie koniecznie)!!!!





Przygotowanie

1).(Najpierw trzeby wymoczyć śledzie conajmniej na noc,bo beda za słone)- później- płaty kroimy w kwadraty ok 3 na 3 cm, dodajemy pieprz swiezo zmielony,dość duzo,mieszamy,odstawiamy do lodówki na ok 2 godzinki

2).kroimy jabłuszko (bez nasion)w kosteczkę oraz ogóreczki też w kosteczkę

3).cebulke kroimy w kostke i zalewamy bardzo goracą woda-aby zmiekła(kiedy wystygnie dodajemy do jabłuszka i ogóreczka)

4).w osobnym naczyniu mieszamy smietane i majonezik

5).wszystko dodajemy do śledzików (JABŁUSZKO,OGÓRECZKI I CEBULĘ TEZ) ,wszstko dobrze mieszamy - jesli ktos lubi zioła prowasalskie tez mozna dodac - i odastawiamy conajmniej na 1 godzinke aby sie przegryzły

Śledziki są narawde bardzo pyyyszne!!!!Smacznego!

piątek, 17 lutego 2012

sos do salaty

Składniki

1 lyzka grubej musztardy(francuska)
5 lyzek soku ze swiezo wycisnietej pomaranczy
1 lyzka soku z cytryny
1 lyzka bialego octu winnego
2 lyzki cieklego miodu
2 lyzki szczypiorku lub pietruszki
6 lyzek oliwy
sol
pieprz



Przygotowanie

Wszystkie skladniki dokladnie wymieszac i zalac na salate.

Sałatka z serkiem ziarnistym wiejskim Marty

Składniki

1 serek ziarnisty wiejski KRASNYSTAW
3 jajka - na twardo
1 pomidor - w kostkę
5 rzodkiewek -  na grubej tarce
1 ogórek zielony  - w kostkę
1 cebula - w kostkę
sól, pieprz




Przygotowanie

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać .

Doprawić solą i pieprzem.

BARDZO LEKKA , SZYBKA I PYSZNA SAŁATKA.

DO CHLEBA I NA STÓŁ.

POLECAM!

POLECAM!



środa, 15 lutego 2012

tort czekoladowo kawowy z żurawiną

Składniki





4 duże jajka
125 gram gorzkiej czekolady 70% cacao,
125 gram białej czekolady,
250 gram masła,
130 gram mąki
100 gram suszonej żurawiny,
szczypta soli
5 łyżek rozpuszczalnej czekolady




Przygotowanie

tort czekoladowy z kawą i żurawiną Etapy przygotowania

podgrzewamy piekarnik do 240 stopni. forme smarujemy masłem i wstawiamy do lodówki,
czekolady rozpuszczamy osobno jedna z połową ilością masła i druga też. Do czekoaldy ciemnje dodatkowo dodajemy kawę rozpuszczalną
do każdej z rozpuszczonej czekolady dodajemy dwa roztrzepane jajka.
na koniec dodajemy sól i mąkę (połowa maki do białej części połowa do drugiej)
co masy z białą czekoladą dodajemy żurawinę i mieszamy,

masę z ciemną czekoladą wlewamy do formy na dno.
białą czekoladę wlewamy na wierzch i wkładamy do piekarnika.
Wyłączamy piekarnik i ciasto zostawiamy tam na minimum 2 godziny *tzn do czasu kiedy piekarnik całkowicie nie ostygnie)
przestudzone ciasto władamy na 30 minut do lodówki
podajemy z żurawiną

ciasteczka ze skwarek

Składniki

  0,5 kg skwarek
  około 1kg mąki
  2 jajka
  3 łyżki śmietany
  2 łyżki cukru
  cukier waniliowy
  2 łyżeczki proszku do pieczenia



Przygotowanie

  Skwarki zemleć w maszynce do mięsa , potem dodać reszte składników zagnieść ciasto, rozwałkować na grubość 0,5 cm wykrawać ciasteczka piec w średnio narzanym piekarniku.

wtorek, 14 lutego 2012

Super sałatka z ananasem:)

Składniki

Słoik selera naciowego

puszka kukurydzy

3 świeże papryki(każdy inny kolor)

pęczek szczypiorku

średnia puszka ananasa

majonez,sól,pieprz





Przygotowanie

Paprykę kroimy w kostkę,solimy i zostawiamy na 10-15 min.Później wyciskamy z niej sok.
Trzeba też odcisnąć sok z selera i anansów. Wszystkie składniki łączymy z majonezem,doprawiając do smaku solą i pieprzem. Jest pyszna!

poniedziałek, 13 lutego 2012

Kaczka marynowana w miodzie

Składniki

1 kaczka (1 kg 50 dag do 1 kg 80 dag).
5 łyżek sojowego sosu,
1 łyżka oleju,
3 łyżki świeżej kolendry drobno pokrajanej,
2 łyżki „pięciu przypraw"
(mieszanka białego pieprzu, goździków, gałki muszkatołowej,
imbiru i cynamonu),
3 cytryny,
3 goździki,
20 dag płynnego miodu,
pieprz świeżo mielony



Przygotowanie

Kaczkę natrzeć mieszaniną sojowego sosu, oleju, cytrynowego soku, „pięciu przypraw", rozgniecionych goździków, 2 łyżek kolendry i pieprzu. Odstawić na 15 minut. Piec w piekarniku (w otwartej brytfannie) w temperaturze 220 C. Zrumienić ze wszystkich stron, po czym smarować pędzlem maczanym w pozostałości marynaty z dodatkiem miodu. Zwilżać w ten sposób do końca pieczenia. Po wyporcjowaniu poprószyć resztą kolendry. Można podawać z dowolnymi jarzynami, które można dusić w brytfannie razem z kaczką w jej sosie.

Murzynek błyskaiwczny

Składniki

3 szkl. mąki pszennej
3/4 szkl. oleju
2 szkl. kefiru (mleko zsiadłe)
1 szkl. cukru
2 łyżeczki sody
2 łyżki dżemu
2 łyżki kakao



Przygotowanie

Wszystko razem dokładnie wymieszać. Wylać na wysmarowaną blachę.
Piec w tem.ok 200oC ok. 40min.

Orzeźwiajace kiwi napój

Składniki


1 dojrzałe kiwi
pół szkanki wody mineralnej schłodzonej
1 łyżka cukru
lód w kostkach

/składniki na 1 szklankę napoju/
osobiście używam szklanki do whisky ;]



Przygotowanie

Kiwi przekroić na pół. Jedną połówkę obrać i pokroić na plasterki. Z drugiej - wycisnąc sok. Do szklanki wlewamy sok, wodę i wsypujemy cukier. Mieszamy. Dwa plasterki wkładamy na dno i uzupełniamy szklankę lodem do pełna. SMACZNEGO!!


Można też nie wyciskać soku, ale ugnieść kiwi. Myslę, że dobrze by smakowało z miętą.

niedziela, 12 lutego 2012

Tarta z creme brulee i wiśniami

Składniki

Ciasto kruche:
1 1/2 szkl mąki


1/2 kostki Kasi


1/3 szkl cukru pudru


3 żółtka


1 łyżeczka proszku


Creme brulee:


6 żółtek


500 ml kremówki 30%


1/3 szkl cukru w tym waniliowy( najlepiej z prawdziwa wanilią)


Frużelina wiśniowa:


http://www.wielkiezarcie.com/recipe67193.html


Dodatkowo:


płatki migdałów





Przygotowanie

Do miski wsypać mąkę, cukier puder i proszek, dodać margarynę i posiekać nożem. Następnie dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Rozwałkować na okrągły placek i wyłożyć tortownicę, ponakłuwać widelcem. Podpiec w temp 200st. aż zacznie się lekko rumienić. Aby tarta zachowała kształt należy na ciasto położyć pergamin i wysypać groch lub fasole i tak podpiec.

Kremówkę z cukrami podgrzać  aż cukier się rozpuści. Żółtka rozmieszać i połączyć z ciepłą ale nie goracą kremówką, masę należy mieszać tak aby jej zbytnio nie napowietrzyć. Masę wylać na podpieczony spód i piec 50 min. w temp.140 st. Pozostawić do ostudzenia i wstawić do lodówki aby dobrze stężało.

Następnie na góre wyłożyć zimną frużelinę wiśniową i posypać uprażonymi migdałami, ponownie schłodzić.

A tu pomysł na wykorzystanie białek:

http://www.wielkiezarcie.com/recipe45864.html

sobota, 11 lutego 2012

Moje ptasie mleczko

Składniki


1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
3 galaretki pomarańczowe
2 galaretki czerwone
na spód andrut lub herbatniki
puszka brzoskwiń lub ananasa (
ale nie koniecznie)



Przygotowanie

Prostokątną blaszke wykładamy folią aluminiową na spód wkładamy andrut lub herbatniki.
Mleko skondensowane schładzamy w lodówce .
Galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w 2 szklankach wody,ostudzimy mogą być letnie.
Galaretki czerwone rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu.
Schłodzone mleko wlewamy do miski ubijamy mikserem (powinno zwiększyć objętość 2-3 razy)do mleka wlewamy pomarańczową galaretkę chwile jeszcze ubijamy wylewamy na blaszkę (należy się spieszyć bo jeśli galaretka jest bardzo zimna masa tężeje błyskawicznie )wstawiamy do lodówki do zastygnięcia .
Powstałe w ten sposób ptasie mleczko dekorujemy owocami z puszki i zalewamy tężejącą czerwoną galaretką.



Czasem do środka dodaje galaretki pokrojone w kostkę życze smacznego!!!

Roladki w cieście francuskim-zimny bufet cz.1

Składniki




Ciasto francuskie gotowe


 Każdy z farszy wystarczy na zrobienie 2 roladek z 1 opakowania ciasta francuskiego


1.Farsz:


 1/2 opakowania mrożonego szpinaku


 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego


 2 jajka


 vegeta,pieprz,sól,gałka muszkatałowa


 ew.bułka tarta


2.Farsz:


 0,5 kg mięsa mielonego


 25dkg pieczarek


 2 jajka


 sól,pieprz,vegeta


3.Farsz:


 0,5kg mięsa mielonego


 4-5 kawałków papryki konserwowej


 2 jajka


 pęczek natki pietruszki


sól,pieprz,vegeta lub Delikat do mięs









Przygotowanie

1 Farsz:szpinak rozmrażamy na patelni,odparowujemy sok,który puści,studzimy.Dodajemy do mięsa,przyprawiamy,dodajemy jajko(jeśli masa jest lużna dodajemy bułkę tartą-farsz powinien mieć konsystencję jak na mielone).Ciasto dzielimy wzdłuż na dwa równe prostokąty,smarujemy białkiem.Na każdej połowie rozkładamy pośrodku połowę farszu,zlepiamy brzegi,tak,aby powstała roladka,obracamy-łączenie ma być pod spodem,smarujemy żółtkiem.Pieczemy w temp. podanej na opakowaniu ciasta,aż do zrumienienia roladek. 2 Farsz:Pieczarki drobno kroimy,smażymy na patelni,aż odparuje sok,który puszczą,studzimy.Dodajemy do mięsa,przyprawiamy,dodajemy jajko,wyrabiamy farsz.Dalej postępujemy jak z farszem 1. 3 Farsz:paprykę kroimy w kostkę,natkę siekamy,dodajemy do mięsa,dalej jak z farszami podanymi wyżej.

czwartek, 9 lutego 2012

Kotlety mielone z sezamem

Składniki

1 kg mięsa mielonego z indyka
3 średnie bułki
2 łyżki białego sezamu
bułka tarta
2 jajka
olej do smażenia



Przygotowanie

Bułki zamoczyć w wodzie. Gdy namiękną odcedzić i dodać do mięsa mielonego. Sezam podsmażyć na patelni aż zrobi się rumiano-brązowy. Wymieszać z mięsem i bułkami, dodać jajka, podsypać bułką tartą i wymieszać. Formować kotleciki i smażyć na patelni na rozgrzanym oleju.
Nie obtaczać ich w bułce tartej!

Te kotlety nie smakują jak normalne mielone. Sezam dodaje im innego aromatu. Specjalnie dodaje taką liczbę bułek by konsystencja tych kotlecików była inna. Ale po spróbowaniu zapewniam- rewelacja!

Krajanka śledziowa

Składniki

1/2 kg płatów śledziowych matias
3 duże cebule
1,5 łyżki miodu
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
sól
pieprz
2 łyżki ketchupu łagodnego lub pikantnego
sok z cytryny
2 łyżki oleju



Przygotowanie

Śledzie moczyć 2 godziny zmieniając wodę 3 razy,muszą być dobrze wymoczone. Dobrze odsączyć i pokroić na małe kawałeczki. Skropić sokiem z cytryny i odstawić do lodówki na kilka godzin. Cebulę pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać cebulę i dusić na małym ogniu, aż cebula będzie miękka. Dodać pastę pomidorową, miód, ketchup i krótko podsmażyć. Doprawić ewentualnie solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Dodać kawałki śledzi i wymieszać. Przełożyć do niskiego szerokiego słoika. Odstawić na 2 dni do lodówki.
Smacznego.

Śledziki smakują wyśmienicie. Polecam.

Deser z siekanej galaretki wg Różyczki

Składniki

4 kolorowe galaretki
250 gram śmietanki 30%
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżka cukru pudru
kilka kostek tartej czekolady
1 puszka koktajlu owocowego mix



Przygotowanie

Galaretki rozpuścić w 400 ml wody(każdą osobno)odstawić w chłodne miejsce aż się zsiądzie.
Posiekać nożem,układać warstwami w szklanych pucharkach.
Zimną śmietanę ubić na sztywno z łyżeczką cukru waniliowego i łyżką cukru pudru.
Udekorować wierzch galaretki ubitą śmietaną,odsączonymi owocami z puszki, posypać   startą czekoladą.
Smacznego.

Smakowity deserek,polecam.

środa, 8 lutego 2012

koktajl gruszkowy

Składniki

Duża , słodka gruszka
2 pełne łyżeczki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka soku z cytryny
1 szklanka ( niepełna) śmietany słodkiej
1\2 szklanki mleka
1 łyżeczka mielonego cynamonu
Ewentualnie lody waniliowe!



Przygotowanie

Pokrojoną bez skórki gruszkę wraz z cukrem , cukrem waniliowym i sokiem z cytryny miksujemy. Dodajemy śmietanę i cynamon. miksujemy pół minutki. Dodajemy mleko i jeszcze minutę miksujemy.Wlewamy do szklanki lub dużych koniakowych kieliszków. Można dołożyć gałeczkę lodów waniliowych ( zachęcam). Do dekoracji posypujemy płatkami migdałowymi. 

wtorek, 7 lutego 2012

sernik ROKOKO

Składniki

ciasto:
3 1/2 szklanki mąki
1 kostka kasi (margaryny)
3 łyżki cukru
3 łyżki oliwy
5 żółtek
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao

Ser:
1,5 kg sera półtłustego 3X mielonego
1 kostka kasi (margaryny)
2 szklanki cukru pudru
6 jaj ( białka na pianę)
1/2 butelki kwaśnej śmietany tj. pół szklanki
1 budyń śmietankowy na 0,5 l mleka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia



Przygotowanie

 składniki na ciasto zagnieść, podzielić na dwie części i włożyć do foliowych torebek i do zamrażalnika.

margarynę z cukrem utrzeć dodać żółtka, ser, śmietanę, budyń, proszek do pieczenia i na końcu ubite białka delikatnie mieszając.

Na blachę wyłożoną papierem zetrzeć na tarce jarzynowej jedną część ciasta, na to położyć ser, na se zetrzeć drugą część ciasta. piec w piekarniku 1 godzinę. popisać czekoladową polewą.

niedziela, 5 lutego 2012

Paluszki rybne w pikantnym sosie

Składniki

PALUSZKI RYBNE:-
50 dag filetów z białej,
morskiej ryby-
2 cebule-
2 ząbki czosnku-
1 jajko-
2 łyżki tartej bułki-
2 łyżki posiekanej natki pietruszki-
sól-
pieprz-
mąka krupczatka do panierowania
-oliwa lub olej do smażenia
 I JESZCZE SOS...-
2 jajka ugotowane na twardo-
2 łyżki oliwy lub oleju-
1 łyżka soku z cytryny-
szczypta pieprzy cayenne-
płaska łyżeczka cukru pudru-
czubata łyżeczka musztardy-
sól



Przygotowanie

PALUSZKI RYBNE:
Rybę moczyć w mleku pół na pół z wodą przez godzinę. Lekko odsączyć, przepuścić przez maszynkę wraz z rozdrobnioną cebulą i czosnkiem. Dodać jajko, tarta bułkę i przyprawy. Gdyby masa była zbyt luźna dosypać więcej tartej bułki. Następnie formować zgrabne paluszki. Panierować je w mące i smażyć w głębokim tłuszczu, rumieniąc ze wszystkich stron. Usmażone odsączyć z nadmiaru tłuszczu na warstwie bibuły. Ułożyć na półmisku i zostawić do wystudzenia.  SOS:Z jajek wyjąć żółtka. Białka drobno posiekać, a żółtka utrzeć z musztardą i oliwą. Gdy sos będzie gładki i jednolity, dodać do niego sok z cytryny, przyprawy i drobno posiekane białka.Zalać sosem wystudzone paluszki.Przybrać zieleniną i podawać jako przekąskę.  Smacznego!!!

Skrzydełka TAKIE JAK Z KFC

Składniki


- 4 skrzydełka kurczaka

- jedno jajko, - łyżka masła

- sól, curry, ostra papryka

- mąka, mleko, olej

- bułka tarta, płatki kukurydziane



Przygotowanie


Skrzydełka moczyć około 45-50 minut w wodzie z dodatkiem soli

W między czasie wymieszać jajko z dodatkiem mleka i przypraw (curry, ostra
papryka, sól). Ilość przypraw, jaką użyjemy zależy od naszego gustu i od tego
jak ma być ostry kurczak. Na talerzu należy wymieszać mąką i bułką tarta w
proporcji 1:3 z łyżka rozdrobnionych płatków kukurydzianych. Części ze
skrzydełek, które nie mają mięsa wyrzucić, a pozostałe odsączyć z wody,
Następnie w bułce tartej z mąką, a potem w jajku z przyprawami i na koniec
jeszcze raz w bułce z mąką Pamiętaj!! Aby na kawałkach kurczaka było dużo
panierki!! Następnie w wysokim naczyniu (Np. Patelni) rozgrzej olej z
dodatkiem masła (nada to aromatu) I gdy tłuszcz bardzo się rozgrzeje, włóż do
niego panierowane skrzydełka. Pamiętaj!! Oleju musi być tyle, aby mięso było
całe zanurzone!! Smażyć do uzyskania złotawego koloru.

Boska zupa gulaszowa

Składniki

kg wieprzowiny na gulasz (chudej)
3 duże cebule
pieprz
czosnek
ziarenka smaku
papryka słodka
przyprawa do wieprzowiny
oliwa
0.5 kg pieczarek
zioła prowansalskie
20 dkg sera ostrego żółtego sera
śmietana 12%
2 łyżki mąki
makaron świderki




Przygotowanie

Gotujemy makaron z łyzka oliwy i solą. Aby sie nie posklejał wstawiamy garnek do zlewu, i zalewamy zimna wodą, odcedzamy i przelewamy ponownie zimna wodą.

wieprzowine myjemy i tniemy wzdłuż włókien na cienkie paski.
Na dużej patelni podsmażamy na oliwie posiekana cebulke, opruszając ją pieprzem. Dodajemy miesą i doprawiamy, ziarenkami, pieprzem, czosnkiem, papryka i przyprawa do wieprzowiny. Podsmażamy równomiernie i przekładamy z patelni do dużego garnka zalewamy litrem wody i dusimy na wolnym ogniu około 40 min.

na osobnej patelni podsmażamy obrane i posiekane w plasterki pieczarki. jak puszcza so, dolewamy odrobine wody i dusimy. Dodajemy wraz z wywarem do mięsa.
 Po wymieszaniu próbujemy, czy nie nalezy doprawić, jesli wywar sie wygotował dolewamy wody i ziarenek smaku.
Pod koniec do miseczki dajemy chochelke wywaru, 2 łyżki smietany i mąki. Rozcieramy enrgicznie, dolewamy jeszcze pół chochelki wywaru i znowu rozcieramy. Zalewamy zupe roztarta maką, dodajemy makaron i mieszamy.

Zupa powinna byc średnio gesta.
Podajemy ja posypana startym żółtym serem.
Pyyycha

slony sernik

Składniki

25 dkg maki
25 dkg twarogu
15 dkg zoltego sera
1 szklanka smietany
30 dkg bekonu
3 jajka
10 dkg margaryny
sol, pieprz, galka muszkatalowa



Przygotowanie

Z maki , soli margaryny i kilku lyzek wody zarobic ciasto. Twarog zmiksowac z jajkami, wymieszac ze smietana i serem, przyprawic. Ciasto rozwalkowac, wylozyc nim forme( boki tez), rozsmarowac mase serowa. Na wierzchu ulozyc pokrojony bekon. Piec 30 min. w temperaturze 200°C.

      SMACZNEGO !

Kosiarz umysłu

Składniki

  0.5 l piwa porter
  50 g spirytusu 96 %



Przygotowanie

Do kufla wstawić małą szklaneczkę z spirytusem, wlewać schłodzone piwo po ściance kufla, tak aby piwo nie zmieszało się z zawartością szklaneczki. Pić jednym ciągiem, aż literatka z dna oprze się o nos pijącego. Zamiast porteru można stosować swój ulubiony gatunek piwa.
Uwaga!!!
Trunek lubi uciąć film bez zapowiedzi.

Zupa cebulowo-borowikowa z suszonymi pomidorami

Składniki

8 średniej wielkości kapeluszy borowików
1 łyżka masła
1 duża cukrowa cebula
1 łyżka oliwy
3 suszone pomidory (najlepiej z oliwy oraz z dodatkiem oregano i soli morskiej)
ok. 700-800 ml wywaru warzywnego
1 łyżeczka sosu sojowego
sól, pieprz

Chlebek ptysiowy:
5 dag masła
10 dag mąki
110 ml wody
1 jajko
1 żółtko
1/4 łyżeczki soli




Przygotowanie

Są takie zupy, których wykonanie jest czasochłonne, ale za to efekt smakowy rekompensuje cały trud włożony w gotowanie.
Zupa cebulowo-borowikowa z suszonymi pomidorami jest jednym z cudownych przypadkowych odkryć mojej autorskiej książki kucharskiej. Borowiki łagodnie pachniały w misce po sobotnim grzybobraniu, a kilka własnoręcznie suszonych pomidorów, które nie zmieściły się do słoiczków, od paru tygodni leniwie moczyło się w oliwie z oliwek.

Grzyby oczyścić, pokroić w plastry lub półplastry, podsmażyć, a następnie udusić na maśle na niedużym ogniu, przyprawiając solą i pieprzem. Przełożyć do miseczki.
Cebulę zeszklić na oliwie, a następnie, cały czas mieszając, usmażyć na średnim ogniu na jasnobrązowo. Przełożyć do rondelka i zalać gorącym wywarem. Suszone pomidory wyjąć z oliwy, dodać do cebuli, przyprawić. Dusić pod przykryciem około 20 minut aż pomidory zrobią się miękkie.
Zupę zmiksować (można użyć do tego blendera), dodać usmażone wcześniej kapelusze borowików, dusić jeszcze ok. 10 minut.
Jeśli zupa wyjdzie za gęsta, dolać wywaru i doprawić.
Posypać odrobiną posiekanej natki pietruszki i podawać z porwanym na kawałki chlebkiem ptysiowym. Amatorzy zup grzybowych ze śmietaną mogą dodatkowo poprosić o kleks słodkiej śmietanki.

Wykonanie chlebka ptysiowego:
Zagotować wodę z masłem i solą, zestawić garnek z ognia, wsypać mąkę i energicznie ucierać aż do zniknięcia grudek. Następnie ponownie postawić na bardzo małym ogniu i mieszać aż masa zacznie się robić szklista. Bardzo gęste kluchowate ciasto przestudzić, wymieszać na gładką masę z jajkiem i żółtkiem.
Ciasto ptysiowe rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, rozgnieść je palcami na grubość ok. 0,5 cm, zachowując pofałdowaną powierzchnię.
Piec na złoto w piekarniku nagrzanym do ok. 200 stopni.
Ostudzić na kratce.

Tort kawowo - kokosowy

Składniki

Biszkopt:
7 jajek
7 łyżek cukru
5 łyżek mąki krupczatki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka kawy rozpuszczlanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem kokosowy:
1/2 szkl. cukru pudru
1/2 szkl. mleka
200 g masła
70 g wiórków kokosowych
2 łyżki kawy rozpuszczlanej

Bita śmietana:
1 szkl. śmietany 36%
1 łyżka cukru
ew. Śmietan-fix

Do nasączenia:
1 szkl. kawy z cukrem
alkohol (jaki lubimy)





Przygotowanie

Ja upiekłam biszkopt w tortownicy 26 cm z półtorej porcji.
Białka ubić na sztywną pianę, porcjami dodawać cukier, żółtka, przesianą mąkę z proszkiem i kawę.
Biszkopt piec ok. 40 minut w temp. 175 stopni. Ostudzony przekroić na 3 krążki.



Krem kokosowy:
Mleko ugotować z wórkami. W misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Dodawać po łyżce wystudzonej masy kokosowe. Na koniec dodajemy kawę rozpuszczalną.


Śmietnę kremówkę ubić z cukrem, będzie potrzebna do obłożenia tortu.

Krążki biszkoptu nasączamy. Na pierwszy kładziemy połowę kremu kokosowego, przykrywany drugim, nasączamy, kładziemy drugą część kremu i przykrywamy trzecim blatem, który też nasączamy.
Tort posmarować bitą śmietaną. Udekorować według uznania.

Tort nie jest bardzo słodki, ale bardzo dobry :)

Przepis pochodzi z miesięcznika "Ciasta domowe", nr 171

Roladki z karczku

Składniki

ładny karczek - 6 plastrów,
musztarda,
ogórek kiszony pokrojony w plasterki,
pieprz,
przyprawa do mięsa z grilla,
czosnek zmiażdzony-duży ząbek ,
oliwa,
papryka czerwona,



Przygotowanie

karczek pokroić w plastry, lekko rozbić zamarynować w oliwie z rozgniecionym czosnkiem i przyprawą do mięsa z grilla. Pokroić ogórek, paprykę w paski.
Mięso smarować musztarda z jednej strony , na tą strone położyć plasterki ogórka i paprykę popieprzyc, zwinąć w roladkę. Smażyć na grillu albo zwyczajnei na patelni

SaŁatka z papryki, pora i pomidora

Składniki

200g  Papryka czerwona
200g Papryka zielona
300g por
200g pomidory 2 sztuki
100g oliwy z oliwek
Przyprawy: pieprz , sól
 



Przygotowanie

Warzywa dokładnie  myjemy. Z pora odcinamy korzonki  a z papryki usuwamy gniazdka nasienne. Jasne części pora kroimy w cienkie, pół plasterki, a paprykę i pomidory w kostkę. Łączymy wszystkie składniki przyprawiamy pieprzem i solą polewamy olejem z oliwek i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki do schłodzenia. Polecam: do dań jarskich lub ryb.
100gram potrawy to 120 kalorii.  

sobota, 4 lutego 2012

Sałatka z piersi kurczaka z żurawiną

Składniki

* 2 podwójne piersi z kurczaka
* opakowanie żurawiny 200 g
* duży pęczek koperku
* 2 duże czerwone cebule
* sól
* pieprz
* majonez ( najlepiej taki domowej roboty)



Przygotowanie

Piersi z kurczaka myjemy, kroimy w średnią kostkę, dusimy na małej ilości oleju. Przekładamy do miski, dodajemy żurawinę, posiekany koperek, pokrojoną w kostkę cebulę, doprawiamy do smaku i dajemy majonez. Przekładamy do mniejszej miski i wstawiamy do lodówki na około dwie godziny i można jeść.

Sałatka ta jest inna od pozostałych, dlatego jest orginalna i wzbudza zawsze zainteresowanie wśród gosci.

placki ziemniaczane z płatkami owsianymi

Składniki


700g obranych ziemniaków
1 średnia cebula
1 marchew (100g)
4-5 łyżek mąki (70g)
2 jajka
4 łyżki płatków owsianych (50g)
1 płaska łyżka soli
1/2 łyżeczki pieprzu




Przygotowanie

Ziemniaki, marchewkę i cebulę zetrzeć na małych oczkach lub na papkę, jak kto woli.
Dodać resztę składników i zamieszać ciasto, jeśli wyjdzie zbyt rzatkie doodać więcej mąki.

Smażyć na oleju.

Ciasto kokosowa eksplozja smaku

Składniki

-biszkopt z 4 jaj upieczony w tortownicy o średnicy 24-26 cm

NA KREM:
-1 szklanka wiórków kokosowych
-1 szklanka mleka
-1 szklanka cukru
-1,5 kostki masła
-2 łyżki kakao

NA POSYPKĘ:
-0,5 szklanki wiórków kokosowych
-1 łyżka masła
-1 opakowanie cukru waniliowego



Przygotowanie

KREM:
Wiórki, mleko i cukier gotujemy 30 minut, a następnie studzimy.
Masło ucieramy, dodajemy do niego po 1 łyżce masę kokosową. Gdy składniki idealnie się połączą dodajemy jeszcze kakao.

POSYPKA:
Wszystkie składniki rumienimy razem na patelni, cały czas mieszając, bo posypka lubi się przypalać, jeśli nie poświęca się jej wystarczająco dużo uwagi ;)

CAŁOŚĆ:
Biszkopt przecinamy na pół i przekładamy połową kremu. Resztę kremu wykładamy na wierzch i równo rozsmarowujemy. Na koniec posypujemy obficie posypką.

Ciasto jest tak pyszne,że jak mówi mój mąż "samo się prosi by je zjeść" :D

Ciasto ekonoma

Składniki

CIASTO:
3 szklanki mąki pszennej 20 dag margaryny 20 dag cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3-4 łyżki kwaśnej śmietany 6 żółtek
MASA JABŁKOWA:
1 kg jabłek 1 łyżka masła 1 galaretka agrestowa
MASA KOKOSOWA:
6 białek
1 szklanka cukru kryształu 20 dag kokosu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA ORZECHOWA:
4 jajka 20 dag mielonych orzechów 3/4 szklanki cukru kryształu 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka kakao 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia




Przygotowanie

CIASTO:
mąkę posiekac z margaryną, dodac pozostałe składniki, zagnieść ciasto i podzielić na 2 części

MASA JABŁKOWA:
jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Masło roztopić, dodać jabłka, rozprażyć, wsypać suchą galaretkę, wymieszać i chwilę smażyć.

MASA KOKOSOWA:
białka ubić z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia, kokos i lekko wymieszać.

MASA ORZECHOWA:
białka ubić z cukrem dodając resztę składników.

PRZEŁOŻENIE CIASTA:
ciasto kruche - jabłka z galaretką - masa kokosowa - masa orzechowa - placek kruchy.
Ciasto piec w całości 40 min w t. 180 stopni....SMACZNEGO!!!!!!!!

Zapiekany brokuł w koalicji ze szpinakiem

Składniki


1/2 średniego brokuła
podwójna pierś z kurczaka (ok. 400-500g)
czubata łyżka masła
400 g szpinaku mrożonego ciętego
200 g makaronu muszelki
duża śmietana kwaśna 30% (ok. 300ml)
4 ząbki czosnku
1 duża kulka mozarelli (250 gr) lub inny miękki ser 
sól, 
pieprz,
bazylia




Przygotowanie

Szpinak -  "nie taki diabeł straszny jak go malują", kewstia dodania odpowiednich przypraw i zgrabnego zakamuflowania jego obecności przed dziećmi, na przykład wśród brokułów.
Gotujemy makaron al dente. Piersi kroimy w paski, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką czerwoną i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
Szpinak rozmrażamy na patelni z masłem, dodajemy drobno pokrojone 3 ząbki czosnku, sól i bazylię (odrobina do smaku), odparowujemy aż szpinak bedzie gęsty.
Po odparowaniu dodajemy 4 łyżki gęstej śmietany 30%.

Naczynie żaroodporne wypełniiamy gotowym sosem szpinakowym, na sos wykładamy makaron, na wierzchu układamy paski kurczaka i znowu polewamy warstwą szpinaku. Na koniec układamy brokuły, lekko wbijając je w zapiekanę i polewamy resztą szpinaku. Górę zapiekanki przykrywamy startą mozarellą lub nnym miękkim serem i delikatnie polewamy pozostałą śmietaną. Jeszcze  raz zapiekankę przyprawiamy solą, pieprzem i bazylią.
Zamykamy naczynie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. C. na 50 minut. Na 10 minut przed końcem odkrywamy naczynie, by wyparował nadmiar wody. Pierś powinna być krucha, a brokuły z pewnością lekko chrupiące.

piątek, 3 lutego 2012

Sernik z brzoskwinią na kruchym cieście.

Składniki



Na ciasto kruche:
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki stołowe cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka
1 kostka margaryny
0,5 kg sera białego lub z wiadereczka
1 budyń śmietankowy
2 jajka
0,5 szklanki cukru
12,5 dag margaryny
16 g cukru waniliowego
1 puszka brzoskwiń w syropie





Przygotowanie

Składniki na ciasto szybko zagniatamy i wkładamy 1/4 ciasta do zamrażarki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wyklejamy spód ciastem. Ser biały (bez wcześniejszego mielenia-lub ser z wiadereczka ) ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym, jajkami, margaryną i budyniem drewnianą pałką aż masa będzie gładka a cukier się rozpuści. Wylewamy masę serową na ciasto. Osączone z syropu brzoskwinie kroimy w kosteczkę i rozkładamy na serze. Na wierzch ścieramy na grubej tarce zamrożone ciasto. Wstawiamy sernik do nagrzanego do 100 stopni piekarnika i od razu zwiększamy temperaturę do 180 stopni. Pieczemy ok.45 minut (max. 50 minut). Sernik ten piekę wtedy, gdy potrzebuję większej ilości ciast np. na święta. Robi się go szybko i nie obciąża zbytnio kieszeni. Przede wszystkim jednak dlatego, że jest bardzo smaczny

Parówki z brokułem

Składniki

5 małych ziemniaków


kilka różyczek brokuła


3 parówki


dwie małe cebule


olej


przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, czosnek granulowany, koper suszony, kminek mielony





Przygotowanie

Ziemniaki kroimy w cienkie plastry, brokuły rozdzielamy na drobne różyczki. Warzywa zasypujemy przyprawami i mieszamy z odrobiną oleju. Odstawiamy do przegryzienia.

Cebule drobno siekamy i smażymy na oleju na złoto. Parówki kroimy w cienkie plasterki, dorzucamy do cebuli i obsmażamy.

Warzywa wrzucamy na patelnię i smażymy pod przykryciem, często mieszając. Do miękkich warzyw wrzucamy parówki z cebulką.

Porcja dla jednej głodnej osoby .

 

Świąteczne rożki

Składniki

25 dag masła
25 dag białego sera
25 dag mąki
20 dag konfitur z dyni
cukier puder do posypania

Z podanej ilosci składników otrzymuje sie około 100 sztuk rożków.



Przygotowanie

Z masła, sera i mąki dokładnie ugnieść ciasto. Zawinąć w pergamin i włożyć do lodówki na dowolnie długi czas w granicach od dwóch godzin do dwóch tygodni. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować tak, aby było odrobinę grubsze niż na pierogi.
Literatką wyciąć krążki, po czym na każdy z nich nałożyć pół łyżeczki konfitur. Skleić ze zobą brzegi krążków, uważając aby /tak jak przy lepieniu pierogów/ nadzienie nie dostało się pomiędzy sklejane części.
Rozłożyć rożki na posmarowanej tłuszczem blasze i włożyć do gorącego piekanika.
Piec około 15 minut, tak długo aż ciasto nabierze koloru złota. Po wyjęciu z piekanika natychmiast posypać cukrem pudrem. Ciasteczka są pyszne, chrupiące a przy tym zdrowe. Najsmaczniejsze są w dniu ich upieczenia, ale i na drugi dzień nikt nimi nie pogardzi. Są doskonałą alternatywą dla ciężkich, tłustych i tuczących świątecznych wypieków.

Ziemniaczki - kuleczki

Składniki

1/2 kostki masła

2 łyżki kakao

2 paczki hrebatników ( 10 dkg )

2/3 szkl cukru pudru

olejek migdałowy

wiórki kokosowe

bakalie



Przygotowanie

Herbatniki skruszyć na mąkę.
Utrzeć masło z cukrem pudrem, dodać herbatniki, kakao, kilka kropel olejku i dokładnie utrzeć.Schłodzić, a gdy masa stwardnieje, formować w dłoniach małe kuleczki , do środka każdaj kulki włożyć - jako niespodziankę - cząstkę orzecha włoskiego lub migdał i obtaczać je w wiórkach kokosowych.
Następnie wstawić na godzinę do loówki.
Radzę zrobić odrazu z podwujnej porcji bo ja przy robieniu wchłonęłam prawie połowę sama - pycha!!!!!!  Polecam.
 
  
                               Smacznego!!!!

Faworki Agi

Składniki

1,5 szklanki mąki
1,5 łyżki masła
8 łyżek śmietany
4 żółtka
1 łyżka octu
olej (do smażenia)



Przygotowanie

Z podanych składników zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość ok 0,5 cm. Następnie wykrawamy prostokąty, na środku nacinamy je wzdłuż i przekładamy jeden z końców przez dziurkę.  Następnie smażymy na rozgrzanym oleju.

SMACZNEGO

czwartek, 2 lutego 2012

fale dunaju pb

Składniki

CIASTO:

* 1 kostka masła

* 6 jajek

* 2 szklanki mąki tortowej

* 1 szklanka cukru pudru

* 2 łyżeczki proszku do pieczenia

* cukier waniliowy

* 2 łyżki kakao (np. firmy DECOMORRENO, extra ciemne)

* olejek rumowy

* owoce świeże lub z kompotu

Krem:
* Karpatka wg. przepisu na opakowaniu lub dowolny krem budyniowy

Polewa:
* czekoladowa, gotowa do rozpuszczenia np. firmy SCHWARTAU.




 



Przygotowanie

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Utrzeć masło z cukrem.

2. Z białek i cukru ubijamy "sztywną" piane, wkładamy do lodówki.

3. Do utartej masy z masła i cukru dodajemy na zmianę po 1 żółtku, mąke wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy cukier waniliowy i olejek. Całość dobrze wyrobić. Na końcu lekko wmieszać piane z białek.

4. Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną wyłożyć na blachę (uprzednio wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną pergaminem), do drugiej dodać kakao i 2 łyżki wody, wyrobić - po czym wyłożyć na jasną część ciasta.

5. Na wierzchu gęsto wyłożyć owoce. Piec ok. 45 min. w temp. 180-200 st.

6. Gdy ciasto o stygnie nałożyć na nie krem, a na końcu polać polewą.

SMACZNEGO!!

środa, 1 lutego 2012

Rogaliki migdałowe

Składniki

10 dag migdałów (albo orzechów włoskich)
28 dag mąki pszennej
4 łyżeczki cukru waniliowego
20 dag masła
5 dag cukru
cukier puder do posypania



Przygotowanie

Migdały zemleć w maszynce do bakalii. Szybko zagnieść ciasto ze wszystkich składników. Formować wałeczki o kształcie rogalików.
Ciasteczka piec w temp. 150 0 C przez 10-15 min.

(jeżeli ciasto nie chce się zagnieść można dodać trochę kwaśnej śmietany)

Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Arbuzowy koszyk

Składniki

 

 - 3-4 galaretki (różnego koloru),
 - 1/2 arbuza, 
 - mandarynki z puszki,
 - brzoskwinie z puszki,
 - ananas z puszki,
 - winogrona jasne i ciemne,
 - kiwi



Przygotowanie

  

     Galaretki ugotować w połowie podanej ilości wody podanej na opakowaniu, pokroić na kostkę.

                                      

     Owoce pokroić na niewielkie kawałki.
  Arbuza wybrać łyżką i pokroić, ze skórki wyciąć nożem koszyk. Wszystkie owoce wymieszać razem. 

                                   

     Galaretki wymieszać z owocami, najlepiej przed podaniem, wtedy sie nam nie rozpłyną.

                                   

     Sałatkę owocową przekładamy do skórki z arbuza i podajemy.

                                   

                                         S M A C Z N E G O ! ! !

W-Z tka SZYBKO I ŁATWO

Składniki

Składniki na ciasto:
2 jajka
2 łyżeczki kakao
2 łyżeczki powideł śliwkowych
1 szklanka cukru
1/2 masła roślinnego (tego w okrągłym pudełku)
2 szklanki mąki (używam szymanowskiej)
1 szklanka mleka
2 łyżeczki sody

Składniki na krem
1 op. cukru waniliowego
ok 7 łyżeczek cukru pudru
1 serek waniliowy (używam garwolińskiego)
1 op. masła roślinnego

+ polewa czekoladowa (kupuję gotową)






Przygotowanie

Ciasto:

Oddzielamy białko od żółtka i ubijamy pianę z białek na sztywno. Do żółtek dodajemy cukier i ucieramy mikserem. Następnie mleko, powidła, kakao i miksujemy. Rozpuszczone masło roślinne dolewamy stopniowo miksując, a na końcu dodajemy przesianą przez sitko mąkę i sodę. Miksujemy dalej. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i bardzo delikatnie mieszamy aby zachować puszystość białek. Ciasto wlewamy do brytwanki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy ok 30 minut w temp 170 st. Ja zazwyczaj piekę w prodiżu (takim standardowym okrągłym ok 30-40 cm średnicy).

Krem
Kroimy na mniejsze kawałki masło roślinne aby ułatwić pracę dla miksera. Miksujemy masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy serek waniliowy. Jeśli serek po otwarciu opakowania okaże się rzadki warto go odcedzić na sitku. Po osiągnięciu jednolitej masy krem jest gotowy.

Upieczone ciasto przekrajamy na pół aby osiągnąć dwie warstwy ciasta, między które wkładamy krem. Na wierzch lejemy polewę czekoladową. Jeśli ktoś lubi można posypać wiórkami kokosowymi.

Jeśli ktoś lubi ciasto można nasączyć odrobiną rumu :)

Ja nasączam sokiem wiśniowym lekko rozcieńczonym w wodzie.

ŻYCZĘ SMACZNEGO :)

Sałatka warzywny mix z koperkowym dressingiem

Składniki

Przepis na 1 porcję.


kilka listków kruchej sałaty
pół średniego pomidora
1/4 małego kalafiora
1 jajko
2 plasterki wędzonego łososia
1/2 łyżki kaparów
8 czarnych oliwek
odrobina startego sera - najlepiej parmezanu (ja używam kefalotiri - grecki zamiennik parmezanu)


DRESSING:
3 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżka śmietany 18%
1 łyżka majonezu
szczypta soli
1 łyżeczka ostrej papryki
po jednej łyżce posiekanego koperku i szczypiorku



Przygotowanie

Sałątę płuczemy i rwiemy na mniejsze kawałki. Kalafiora dzielimy na mniejsze różyczki i blanszujemy przez około 5 minut w osolonym wrzątku. Jajko gotujemy na twardo i dzielimy na cząstki. Pomidora kroimy na cząstki.  Przygotowujemy dressing: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Warzywa układamy na talerzu, posypujemy kaparami i oliwkami, posypujemy startym serem i polewamy dressingiem. Smacznego.

Ciasto z porzeczkami

Składniki

Ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej
200g margaryny
2 jajka
10 łyżek cukru
szczypta soli

Nadzienie:
900g porzeczek czerwonych lub czarnych
6 jajek
10 łyżek cukru



Przygotowanie

Ciasto:
Jajka ubić z cukrem, połączyć z resztą składników i zagnieść ciato. Wstawić na 2 godziny do lodówki.

Nadzienie:
Porzeczki opłukać, oczyścić z szypułek i osuszyć. Żółtka utrzeć z połową cukru na puszystą masę. Białką ubić z resztą cukru na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą żółtkową. Do masy dodać porzeczki i ponownie delikatnie wymieszać.

Ciasto wyłożyć na dużą blachę, przykryć dno oraz boki formy i ponakłuwać widelcem.Na cieście rozłożyć równomiernie masę porzeczkową. Piec ok 50 minut.

      Smacznego! :)